Liderul grupului socialist si democrat din Parlamentul European, Martin Schulz, a declarat ca Bulgaria si Romania nu vor putea adera la spatiul Schengen in 2011, Germania si Franta opunandu-se, relateaza Novinite.

"Avem multe probleme cu imigrantii, in special cu minoritatea roma, care vor juca un rol cheie in Franta. Cred ca Sarkozy se va indeparta de la aceasta dezbatere pana la alegeri. In Germania situatia este aproape aceeasi, insa principala problema nu sunt romii, ci imigrantii care muncesc", a declarat Schulz, presedintele Grupului Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din PE, in cadrul unu interviu pentru postul de radio national din Bulgaria.

Saptamana trecuta, ministrul francez de Externe a declarat ca Romania si Bulgaria nu sunt pregatite sa adere la spatiul Schengen in martie 2011, asa cum cele doua state spera, adaugand ca Franta prefera sa astepte pana in vara lui 2011 pentru a lua o decizie in privinta intrarii Romaniei si Bulgariei la Schengen.

Ambasadorul Frantei in Romania, Henri Paul, a precizat insa marti ca Franta nu se opune aderarii, dar este nevoie de un raport al CE "mai pozitiv, mai optimist" in domeniul Justitiei, precum si acordul tuturor statelor membre UE, pentru ca aceasta sa aiba loc.

"Franta nu se opune intrarii Romaniei in Spatiul Schengen, este o eroare, este fals. Deci, noi spunem DA perspectivei de intrare a Romaniei in Spatiul Schengen si cea mai buna dovada a fost, foarte recent, saptamana trecuta cand Franta nu s-a opus transmiterii avizului Parlamentului European, o etapa pe care Romania trebuie sa o indeplineasca", a spus Henri Paul, citat de Agerpres.

Totodata, ambasadorul Germaniei la Bucuresti a declarat ca tara sa sprijina aderarea Romaniei. "Bineinteles ca sprijinim aderarea Romaniei la spatiul Schengen. Asta fac toate tarile europene partenere, altfel acest proiect nu ar exista. Si acum cateva zile, la Bruxelles, s-a hotarat ca proiectul textului pentru Consiliul Europei sa fie inaintat spre expertiza Parlamentului European", a spus duminica Andreas von Mettenheim.

Oficialul german a adaugat ca procesul in vederea aderarii "merge conform planului", insa aderarea, prevazuta pentru martie 2011, depinde de evaluarea generala care inca nu s-a incheiat: "Este foarte important ca a fost implicat Parlamentul (Parlamentul European - n.red.), pentru ca problema modificarii granitelor externe ale Europei este o chestiune care ii priveste in mod nemijlocit pe cetateni, lucru care va fi apoi valabil si pentru noi, la nivel national. Va trebui sa consultam parlamentul federal in acest sens si de aceea este bine ca se discuta acum in Parlamentul European".