Tribunalul Calarasi a decis, in urma unei sesizari depuse in instanta de catre Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, ca retinerea a 25% din indemnizatia de concediu in cazul profesorilor este ilegala, astfel incat autoritatile locale sunt obligate sa restituie sumele aferente, anunta Mediafax, citand un comunicat al FSLI.

  • "Decizia Tribunalului Calarasi confirma faptul ca Legea 118/2010, prin care Guvernul a redus veniturile cu 25%, incepand cu data de 1 iulie 2010, este una abuziva. FSLI si-a exprimat aceasta pozitie inca de la punerea in aplicare a acestei legi", arata reprezentantii federatiei sindicale.

Decizia vine la doar o zi dupa ce portalul Juridice.ro a publicat o sentinta similara a Tribunalului Valcea dintr-un proces in care primaria unei comune a fost chemata in judecata de angajati, care au solicitat plata celor 25% reprezentand diminuarea salariala pe lunile iulie - august - septembrie. Judecatorii au decis ca diminuarea salariala nu este legala si au obligat primaria sa plateasca angajatilor cei 25%. Decizia poate fi atacata cu recurs, insa ea creeaza un precedent, au explicat joi pentru HotNews.ro specialisti in drept, in sensul ca ar putea incuraja si alti bugetari sa deschida actiuni in instanta.

Procese similare sunt in derulare si in alte judete, unde FSLI are organizatii sindicale afiliate: "Sentinta obtinuta la Tribunalul Calarasi a creat, astfel, un precedent si speram ca restul proceselor din tara sa primeasca sentinte similare", au precizat reprezentantii federatiei sindicale.

Premierul Emil Boc a declarat, insa, vineri, referitor la decizia Tribunalului Valcea, ca aceasta hotarare va fi atacata la instantele superioare, dar nu poate opri aplicarea legii in conditiile in care Curtea Constitutionala a decis deja ca actul normativ este constitutional:

  • "Decizia Curtii Constitutionale privind Legea de reducere a salariilor este de constitutionalitate. O decizie judecatoreasca a unei instante nu poate opri aplicarea legii, iar aceasta decizie va fi atacata la instantele superioara, nefiind definitiva".

Solicitat de jurnalisti sa comenteze motivarea Tribunalului, potrivit caruia diminuarea salariala reprezinta o incalcare a dreptului de proprietate conform Conventiei Drepturilor Omului, premierul a raspuns :"Dar cand patronii dumneavoastra au fost obligati sa va taie salariile au incalcat drepturile omului?"