Liderii celor cinci mari confederatii sindicale se intalnesc miercuri pentru a decide calendarul comun al actiunilor de protest. Sindicatele vor sa faca un mare miting la care sa participe 80.000 de oameni. Calendarul trebuia decis luni, dar a fost amanat pentru miercuri.

Intre timp, miercuri incep negocierile cu Ministerul Muncii privind Legea salarizarii unitare si salarizarea pe 2011.

"Am gasit deschidere pentru dialog la ministrul Botis. La discutiile de astazi (n.r. marti) am ridicat si probleme legate de protectia sociala a membrilor sindicali si de dialogul social. Noi am prezentat o serie de revendicari si acum asteptam raspunsuri. Maine (n.r. miercuri) la ora 17 incep negocierile pe cele doua probleme: salarizarea unica si salarizarea pentru 2011", a spus Aurel Cornea, presedintele FSLI.

Marti, circa 5.000 de cadre didactice afiliate la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamanat au protestat in Piata Victoriei din Capitala. Protestatarii au pornit in mars catre Ministerul Muncii. In paralel, cateva sute de dascali afiliati la Federatia Educatiei Nationale si la Federatia "Spiru Haret" au pichetat Palatul Cotroceni.

Ministrul Muncii, Ioan Botis, a iesit din sediul ministerului in mijlocul protestatarilor, carora le-a cerut sa renunte la proteste si sa vina la negocierile cu reprezentantii Executivului. El a plecat, insa, din mijlocul protestatarilor dupa ce a fost huiduit.

Principalele revendicari ale sindicalistilor sunt revenirea la un nivel decent al salariilor, finantarea echitabila a sistemului de invatamant public, derularea unui proces de descentralizare corect si coerent, stoparea desfiintarii abuzive a unor unitati scolare, depolitizarea sistemului de invatamant, adoptarea unui pachet legislativ complet in domeniul educatiei care sa asigure stabilitatea si calitatea sistemului si adoptarea unor politici in domeniul invatamantului care sa opreasca migratia cadrelor didactice.