Magistratii Curtii de Apel Bucuresti urmeaza sa anunte joi, la ora 15, decizia in cazul recursului formulat de avocatii omului de afaceri Sorin Ovidiu Vintu si ai celor doi colaboratori ai acestuia, Octavian Turcan si Alexandru Stoian, impotriva deciziei Tribunalului Bucuresti, prin care au fost arestati pentru 29 de zile. Vantu a fost retinut pentru 24 de ore joia trecuta, iar in aceeasi seara, magistratii au decis arestarea sa preventiva pentru 29 de zile, la cererea procurorilor. Miercuri, omul de afaceri l-a acuzat pe presedintele Traian Basescu ca se afla in spatele cazului sau.

Sorin Ovidiu VantuFoto: HotNews.ro

Judecarea recursului a avut loc miercuri, iar sedinta a fost publica, conform legii. Dupa motivarea deciziei de arestare, dosarul a fost trimis la Curtea de Apel Bucuresti, unde un complet de recurs, format din trei judecatori, va lua in discutie contestatiile celor trei.

UPDATE 16 (ora 17:00): Judecatorii au anuntat ca pronuntarea sentintei in cazul Vantu se va face joi, de la ora 15.

UPDATE 15 (ora 16:35): Cei trei acuzati au parasit Curtea de Apel, fiind dusi la Directia de Cercetari Penale. Instanta a rams in pronuntare.

UPDATE 14 (ora 16:20): Sorin Ovidiu Vantu: Totul e o chestiune politica. Totul e pus la cale de Basescu cu ajutorul SRI. Toate transcrierile sunt adevarate dar sunt citite intr-un mod gresit. Voi pune la dispozitie cheia citirii corecte in timpul procesului de fond.S-au facut presiuni pentru a vinde o parte din trustul Realitatea. (Corespondentul HotNews.ro in sala de judecata a afirmat ca judecatoarea i-a cerut lui Vantu sa se calmeze, dupa ce acesta a ridicat tonul de cateva ori).

UPDATE 13 (ora 15:10): Dupa pledoaria avocatului lui Vantu, urmeaza sa ia cuvantul aparatorii lui Turcan si Stoian.

UPDATE 12 (ora 14:41): Avocatul lui Vantu a cerut sa se asculte inregistrarile telefonice.

  • Cateva dintre declaratiile facute de Marian Nazat, aparatorul lui Sorin Ovidiu Vantu:

* el a cerut instantei sa nu ia in considerare inregistrarile telefonice depuse la dosar pentru ca au fost facute fara a respecta procedurile: "Inregistrarile au fost facute cu un alt scop: in 28 septembrie 2009 a inceput o campanie electorala importanta, iar inculpatul este patronul unui trust de presa important si cred ca unul dintre candidati a dorit sa aiba acces la toate miscarile pe care le facea SOV".

* dupa ce i s-a pus in vedere ca nu poate parasi tara, Vantu a formulat o singura cerere de a parasi tara, pentru a merge in Republica Moldova, la deschiderea postului de televiziune Publika tv

* avocatul Marian Nazat a invocat si problemele de sanatate ale clientului sau dar nu a depus vreo cerere ca acesta sa fie eliberat din cauze medicale

* Vantu mi-a interzis sa invoc problemele sale de sanantate si sa cear eliberarea lui pe acest motiv

* Nazat a spus ca Vantu trebuia in aceasta perioada sa merga la control la Viena, la clinica unde a fost operat

* Nazat a afirmat ca el l-a sfatuit pe Vantu sa renunte la refuzul de a manca

* Nu exista indicii ca omul de afaceri l-a ajutat direct financiar pe Nicolae Popa. Singurele actiuni pe care le-a facut Vantu a fost sa le dea bani parintilor lui Popa sa-l viziteze in Indonezia

* Clientul meu a angajat angajati pentru Nicolae Popa dupa ce acesta a fost arestat in Indonezia pe 2 decembrie, insa aceasta nu inseamna favorizarea infractorului

* avocatul a spus ca Vantu nu este pericol public pentru ca opinia publica nu l-a catalogat asa. Nazat a invocat aici si Realitatea TV, ai carei telespectatori nu au spus asa ceva

* Nazat a cerut eliberarea clietului sau si mentinerea interdictiei de a parasi tara

UPDATE 11 (ora 14:29): Avocatul lui Vantu: Cauza are legatura cu dezbaterea prezidentiala din decembrie trecut (Vezi aici relatarea dezbaterii din 3 decembrie 2009)

UPDATE 10 (ora 14:20): Avocatul lui Vantu: Cauza trebuia judecata la Judecatoria Buftea, pe raza careia domiciliaza omul de afaceri.

UPDATE 9 (ora 14:10): Avocatul lui Sorin Ovidiu Vantu si-a inceput pledoaria.

UPDATE 8 (ora 14:05): Avocatii au formulat doua cereri pentru a depune acte noi. Avocatii lui Vantu au cerut ca acesta sa stea jos, pentru ca este bolnav. Omul de afaceri a refuzat sa dea declaratii in fata completului de judecata.

UPDATE 7 (ora 13:55): Sorin Ovidiu Vantu a fost adus in sala de judecata. Sedinta a inceput

UPDATE 6 (ora 13:25): Sedinta de judecata nu a inceput inca. Vantu, Turcan si Stoian nu au fost dusi in sala

UPDATE 5 (ora 12:15): Sedinta de judecata va incepe in jurul orei 13.

UPDATE 4 (ora 11:10): Sorin Ovidiu Vantu a ajuns la Curtea de Apel din Bucuresti. Octavian Turcan si Alexandru Stoian sunt si ei prezenti in fata magistratilor.

UPDATE 3 (ora 11:05): Vantu a fost luat din arestul Politiei si dus cu masina la Curtea de Apel.

UPDATE 2 (ora 11:00): La Curtea de Apel a ajuns avocatul lui Vantu, Marian Nazat.

UPDATE 1 (ora 10:00): Sedinta de judecata a inceput la ora 9, recursul lui Sorin Ovidiu Vantu se va judeca in jurul orei 11-11:30

Completul de judecata care se va ocupa de eliberarea sau arestarea lui Vintu a fost ales in mod aleatoriu de calculator. Din acest complet face parte si Viorica Costiniu - sotia judecatorului de la Inalta Curte de Casatie si Justitie cercetat in dosarul senatorului Voicu.

Sorin Ovidiu Vantu a fost retinut pentru 24 de ore joia trecuta, iar in aceeasi seara, magistratii au decis arestarea sa preventiva pentru 29 de zile, la cererea procurorilor. El este acuzat de favorizarea infractorului in dosarul fugii din tara a lui Nicolae Popa, fost director al Gelsor, condamnat la 15 ani de inchisoare pentru prabusirea FNI.

"Din probele administrate in cursul urmaririi penale a rezultat ca, inculpatul Vintu Sorin Ovidiu a trimis sume de bani condamnatului Popa Nicolae, pentru ca acesta sa se sustraga de la executarea pedepsei de 15 ani inchisoare", au aratat procurorii.

In acest caz au mai fost arestati omul de afaceri Octavian Turcan, un apropiat al lui Vantu, si Alexandru Stoian, soferul lui Sorin Ovidiu Vantu, care vor afla si ei, astazi, motivarea deciziei de arestare preventiva.