Deputatii dezbat si supun la vot, miercuri, motiunea depusa de grupul parlamentar PNL si intitulata "Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, instrument portocaliu pentru umilirea romanilor". Documentul critica masurile luate de Ministerul Muncii si propune noului ministru o serie de masuri in acest sector.

Semnatarii motiunii apreciaza ca prin masurile pe care le-au luat in acest domeniu, guvernantii au inabusit initiativele private si au ridicat somajul la gradul de politica de stat. In textul documentului, citat de Agerpres, se precizeaza ca politicile promovate de Minister nu au fost "in acord cu programul de guvernare asumat si nu au reusit sa asigure o lege a salarizarii functionala, o lege a pensiilor echitabila. In schimb, acesti guvernanti au adus salarii si pensii mai mici pentru romani si au reusit sa instaleze un haos fara precedent in toate structurile aflate in subordinea ministerului, spulberand, astfel, orice speranta de mai bine a romanilor"

"Daca in anul 2004, o Romanie intreaga a vibrat la promisiunea de "a trai mai bine", in ultimii doi ani, pretentiile romanilor au scazut considerabil. Pentru ca, peste o noapte electorala, printul pe cal portocaliu, proaspat instalat la Cotroceni, s-a dat peste cap si s-a transformat in balaurul cu sapte capete, toate sapte conducand ministerele la masa Guvernului, capabile astfel sa inghita orice speranta de mai bine a oamenilor", se precizeaza in motiune

Multi dintre romani au fost obisnuiti cu "dictatura unui stat totalitar si represiv", continua liberalii. "Nimeni nu mai stie daca respecta legea sau daca este in afara ei pentru ca legile se schimba de la o zi la alta, iar atunci cand ele sunt promulgate, mare parte sunt declarate neconstitutionale. Nimeni nu mai stie ce taxe, cand si unde trebuie sa le plateasca, pentru ca legile fiscale din Romania au devenit ciurul prin care Guvernul Boc scurge banii contribuabililor. Nimeni nu mai stie daca va mai avea un loc de munca, daca va fi sau nu disponibilizat si nici care este venitul lui de la o luna la alta", se mai arata in motiune.

Propunerile depuse de liberali au in vedere, printre altele, armonizarea Codului Muncii cu noile realitati, mult mai dinamice, ale pietei muncii, dezvoltarea spiritului antreprenorial, in special prin sustinerea si stimularea tinerilor intreprinzatori, reevaluarea legislatiei salarizarii unitare pentru personalul bugetar, cresterea calitatii conditiilor de munca, sustinerea prin programele sectoriale a obiectivelor promovate de Fondul Social European.

De asemenea, deputatii PNL sustin crearea cardului de asigurat in sistemul asigurarilor sociale, cresterea atractivitatii muncii pe piata alba prin acordarea de stimulente financiare angajatorilor, intarirea dialogului social prin scutirea de taxe si impozite, inclusiv contributia la sistemul asigurarilor de somaj, investitorilor in mediul rural care asigura locuri de munca pe o perioada de minimum 12 luni, reducerea ratei somajului in randul tinerilor.