Traian Basescu a declarat miercuri ca fostul ambasador al Suediei s-a transformat intr-un "geambas de avioane", facind aluzie la lobby-ul facut de autoritatile suedeze pentru ca Romania sa accepte oferta companiei Grippen pentru dotarea armatei cu avioane multi-rol. Reamintim ca CSAT a decis in martie 2010 sa cumpere cu 1,3 miliarde de dolari avioane americane F-16 second-hand, o decizie atacata cu fiecare prilej de reprezentantii Suediei.

Fostul ambasador al Suediei, Mats Aberg, si-a incheiat misiunea in Romania in luna iunie 2010. Actualul ambasador al Regatului Suediei nu a putut fi contactat pentru a comenta declaratia presedintelui Romaniei.

Informatie de context:

Imediat dupa anuntul CSAT din 23 martie, mai multe companii de PR, lobby si advocacy au inceput o campanie de sensibilizare a politicienilor si mass-media cu privire la superioritatea ofertei facute de compania suedeza Grippen.

Argumentele CSAT pentru achizitionarea de avioane americane second-hand au fost: parteneriatul strategic cu SUA, costul mic de achizitie si interoperatibilitate cu avioanele folosite de statele membre NATO.

In replica, avocatii Grippen au adus ca argumente pretul, clauza de compensare economica (furnizorul de armament se obliga la investitii in valoare de cel putin 80% din valoarea contractului) si fiabilitatea avioanelor.

Un argument puternic al sustinatorilor companiei suedeze a fost lipsa de transparenta a deciziei CSAT, luata fara organizarea unei licitatii. De altfel, Romania a fost criticata deschis pentru faptul ca nu a aderat inca la Codul de Conduita pentru Achizitii Militare, Romania fiind singurul stat din UE27 care nu a semnat inca acest acord care presupune transparentizarea achizitiilor de armament.

Romania a avut oferte pentru cinci tipuri de avioane multirol: Rafale, F-18, F-16 bloc 51 si 52, Grippen si Eurofighter -Typhoon.