Premierul Emil Boc a acuzat ministrii responsabili cu absorbtia fondurilor europene ca nu sunt suficienti de duri cu beneficiarii, in special cu autoritatile publice locale. "Din nefericire nu ati fost suficient de percutanti si de duri in raport cu cei care implementeaza. As vrea sa aud mai multe situatii in fiecare zi, in fiecare luna, de administratii locale sau operatori privati care nu absorb bani europeni, care nu cheltuiesc bani europeni, odata ce contractele au fost semnate", a fost concluzia premierului dupa ce a ascultat o prezentare facuta de ministri asupra situatiei la zi privind evolutia aborbtiei fondurilor europene. Emil Boc a cerut ministrilor sa fie mai transparenti, sa renunte la "parti-pris-urile politice" si sa "arate judetele" cu cele mai mari probleme.

"Eu am facut odata o prezentare cu prefectii, in care am spus cateva proiecte mari care sunt in intarziere. Vreau ca aceasta munca sa fie continuata de catre ministri. Omul rau este primul-ministru, dar vreau ca si ministrii sa fie, in fiecare saptamana, transparenti, fara parti- pris politic, si sa arate foarte clar in ce judete, in ce localitati, proiectele merg si unde nu merg, pentru ca altfel ne furam caciula si vom ajunge intr-o situatie in care vom pune in pericol absorbtia fondurilor europene", a spus Boc.

Acesta a cerut ministrilor sa fie mai duri cu beneficiarii prin atentionarea lor asupra pericolului privind pierderea banilor. "Va cer sa fiti mult mai duri in raport cu beneficiarii, in sensul atentionarii, dar si din perspectiva publica a informarii cetatenilor cu privire la pierderea acestor sanse de absorbtie a fondurilor europene".

Premierul Emil Boc se arata in continuare nemultumit de ritmul absorbtiei, considerand ca Romania este in pericol sa piarda o mare parte din fondurile europene. "Observam ca in 27 august fata de 7 iulie s-a ajuns la o absorbtie de 1,079 miliarde euro, fata de 882 milioane euro. Este o usoara crestere, dar ritmul este extrem de scazut. In aceasta situatie exista pericolul ca Romania sa nu poata absorbi sumele puse la dispozitie de Uniunea Europeana", a precizat Boc. Acesta sustine ca in perioada urmatoare trebuie simplificate procedurile privind absorbtia fondurilor europene.

Blaga acuza ministerele Muncii, Educatiei si Sanatatii ca nu acceseaza fondurile pentru descentralizare

In cadrul prezentarilor, mai multi ministri s-au plans ca se inregistreaza intarzieri in ceea ce priveste platile, vinovate fiind autoritatile locale. "Am constatat ca sunt probleme care tin de faptul ca, dupa semnarea contractelor, intra in atributii autoritatile locale. Sunt probleme cu derularea procedurilor de achizitii. Acum legislatia urgenteaza contractarile, dar pe de alta parte sunt contestatii, proceduri de achizitii care dureaza luni de zile. Am constatat ca se fac lucrari, dar nu se fac plati. Autoritatile publice locale nu vin sa solicite restituirea platilor pentru ca ei trebuie sa faca plata initial", a declarat ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Elena Udrea.

La randul sau, ministrul mediului, Laszlo Borbely, a spus ca autoritatile locale vor primi doar o parte din prefinantare, restul urmand sa fie virat doar daca vor consuma fondurile europene. "Vreau sa va spun ca de la demararea acestor proiecte avem in momentul de fata cereri de rambursari autorizate de 40 milioane de euro si plati efectuate catre beneficiari de 234 milioane euro, din care, din pacate, prefinantarile reprezinta grosul (...)Avem bani, avem prefinantarea platita catre ei, de aceea am modificat conditiile in contract. Nu le dam prefinantarea decat 15%, nu 30%, si le dam partea a doua de 15% numai daca au consumat 80% din fonduri.

In schimb, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a acuzat ministerele Muncii, Educatiei si Sanatatii ca nu acceseaza fondurile europene pentru descentralizare. Potrivit ministrului, daca nu vor fi accesate fondurile in aceste sectoare, banii vor fi dati catre infrastructura. "Pe acest program, beneficiarii sunt la masa asta. 50% din fondurile alocate pe axele prioritare de imbunatatire a eficacitatii organizatorice si sprijin pentru descentralizare sunt la trei ministere: Sanatate, Invatamant, Asistenta Sociala. Nu au nevoie de bani, ii dam pe alte proiecte. Daca nu au nevoie ministerele de bani pentru descentralizare si organizare, ii dam la infrastructura", a spus Blaga.