O investigatie HotNews.ro scoate la iveala soarta stranie a unui contract incheiat in 2009 intre Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea, si Realitatea TV, televiziune controlata de Sorin Ovidiu Vantu. Ministerul sustine ca nu a facut nici o plata in contul realizarii emisiunii Realitatea All Inclusive, pentru care s-a obligat, printr-un contract incheiat in 2009 prin negociere directa, sa achite 200.000 de euro. Pe de alta parte, Realitatea TV sustine ca plata a fost blocata politic si ca ministerul s-ar fi temut de audit-ul realizat anul trecut de comisia parlamentara.

  • La fel de straniu e faptul ca, desi pare sa fie intr-o situatie financiara dificila, Realitatea TV nu cauta sa-si recupereze datoria in justitie, ci anunta ca suma poate fi considerata sponsorizare pentru Guvernul Boc si pentru turismul din Romania.

In aprilie 2009, Ministerul Turismului condus de Elena Udrea a incheiat un contract cu Realitatea Tv, televiziune controlata de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu. Pentru 200.000 de euro, ministerul devine coproducator al emisiunii Realitatea All Inclusive. Emisiunea avea ca scop promovarea unor obiective turistice din Romania intr-un buletin zilnic de 10 minute.

Dupa aproape un an de la semnarea contractului, Hotnews.ro a incercat sa afle cum s-a finalizat intelegerea si ce efect a avut investitia Ministerului Turismului. Plecand de la promisiunea facuta in iunie 2009 de catre reprezentantii Ministerului Turimului (care intre timp s-a transformat in Ministerul Dezvoltarii si Turismului) ca vor prezenta o analiza a impactului acestei emisiuni asupra turimului romanesc, am cerut oficial in baza Legii 544/2001 exact datele promise cu un an in urma.

Ministerul condus de Elena Udrea trasmite un raspuns scurt, fara explicatii suplimentare: “Urmare a solicitării dumneavoastră de informaţii referitoare la cheltuirea a 200.000 euro pentru emisiunea Realitatea All Inclusive, vă transmitem că aceşti bani nu au fost cheltuiţi, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turimului nefăcând plăţi în contul realizării acestei producţii.

Solicitam detalii, dar nu aflam de la minister nici daca a fost reziliat contractul, daca una din parti a incalcat prevederile contractuale sau daca ministerul a renuntat pur si simplu la contract.

Pe 26 martie, in aceeasi zi in care am primit raspunsul incomplet al ministerului, trimitem o alta solicitare oficiala prin care cerem lamuriri. Desi ministrul Elena Udrea a afimat in repetate randuri ca este o partizana a transparentei cheltuirii banilor publici (in 2009 in plina campanie electorala chiar ministrul Elena Udrea raspundea personal solicitarilor jurnalistilor), nici dupa trei saptamani ministerul nu a raspuns solicitarii HotNews.ro

Realitatea TV: Premierul Emil Boc a blocat contractul

Solicitam lamuriri despre acest contract de la cealalta parte semnatara, adica de la Realitatea TV. Catalin Popa, directorul executiv al Realitatea TV, ne-a prezentat propria versiune, sustinand ca blocarea contractului are cauze politice.

Iata principalele informatii din raspunsul reprezentantului Realiteatea TV:

  • Realitatea Tv nu a primit un singur euro din partea ministerului pentru acest program. La doar citeva zile de la demararea proiectului, in Romania a izbucnit cazul Ridzi, amplu reflectat de Realitatea TV, spre nefericirea reprezentantilor PDL, in special a premierului Emil Boc. Am primit imediat semnale din partea politicienilor PDL ca urmarea va fi blocarea contractului cu ministerul turismului, insa decizia noastra a fost ca niciodata un contract comercial nu poate influenta o decizie editoriala.
  • La o luna de la inceperea proiectului, Ministerul Turismului nu a respectat contractul si nu a efectuat prima plata. La scurt timp, a izbucnit scandalul legat de anchetarea ministrului Udrea de catre o comisie parlamentara. Functionarii ministerului ne-au transmis inca de atunci ca nu va mai exista vreun contract, intrucit ministerul se teme de auditul care tocmai urma sa inceapa si de impactul mediatic al acuzatiilor ca ar fi cheltuit bani pe o coproductie cu Realitatea Tv.
  • Am continuat programul Realitatea All Inclusive, fara a mai colabora in vreun fel cu ministerul, intrucit acesta este unul dintre cele mai urmarite programe anuale ale statiei. In timpul campaniei electorale de toamna trecuta, am primit in repetate rinduri telefoane de la oficialii ministerului turismului in care ni se solicitau intilniri de conciliere, fiind incredintati ca se cauta formule de plata a serviciilor prestate de Realitatea Tv.
  • Ulterior, am inteles ca premierul Boc a decis blocarea totala a oricarei solutii in cazul acestui contract. Abia acum doua zile, am primit de la Ministerul Turismului o scrisoare oficiala in care - dupa ce am consulat diferite vocabulare ca sa descifram limba de lemn folosita - am dedus ca ni se imputa nerespectarea contractului.

Televiziunea lui Vantu sponsorizeaza Guvernul Boc

Reprezentantul Realitatea Tv mai spune si ca banii cheltuiti cu emisiunea Realitatea All Inclusive in 2009 si care ar fi trebuit sa vina de la Ministerul Turismului vor fi considerati drept sponsorizare si ca postul tv nu va intreprinde nici un fel de actiune pentru recuperarea banilor.

“Pentru ca nu dorim ca premierul Emil Boc sa creada ca vom folosi acest prilej sa ne razboim cu guvernul, il anuntam pe aceasta cale ca am decis sa consideram sumele cheltuite cu realizarea programului Realitatea All inclusive 2009 pe liniile convenite cu Ministerul Turismului drept sponsorizare, voluntariat, sustinere pro-bono a turismului romanesc. Programul realitatea All Inclusive va continua si in 2010, de la jumatatea lui mai pina pe 30 septembrie”, a mai explicat reprezentantul Realitatea TV.

Detaliile contractului Realitatea All Inclusive

Ministerul Turismului a devenit coproducator la emisiunea difuzata de Realitatea nu in urma unei licitatii publice, ci in urma unei negocieri directe. In iulie 2009, reprezentantii ministerului explicau pentru Hotnews.ro ca nu au organizat licitatie pentru ca numai Realitatea Tv avea in grila de program o emisiune de promovare a obiectivelor turistice din Romania.

VIDEO Ce spunea Ministerul Turismului in 2009 despre contractul cu Realitatea TV

Potrivit ministerului contractul prevedea urmatoarele: “Productia unui minijurnal zilnic de 10 min intitulat Realitatea All Inclusive, in valoare de 832.167 lei, in care sa fie prezentate diverse destinatii turistice din Romania pe postul de televiziune Realitatea TV in perioada 18 mai-30 septembrie 2009”. Potrivit reprezentantilor ministerului cei 200.000 de euro au intrat in conturile televiziunii detinute de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu in urma unei simple negocieri.” Reprezentantii Realitatea TV spun ca investitia ministerului s-ar fi ridicat la 1000 de euro pe editie. Emisiunea Realitatea All Inclusive a fost realizata si transmisa de postul Realitatea Tv.

Iata ce spunea Elena Udrea pe 27 iulie despre emisiunea Realitatea All Inclusive intr-un interviu acordat pentru HotNews.ro

Dan Tapalaga: Pai si-atunci de ce dati 200.000 de euro la Realitatea All Inclusive?

Elena Udrea: Este o emisiune extrem de utila.

Dan Tapalaga: Dar ea se facea si fara banii Ministerului Turismului.

Elena Udrea: Nu stiu daca se facea fara banii Ministerului Turismului.

Dan Tapalaga: Pai anul trecut s-a facut si fara banii aia.

Elena Udrea: Important este ca aceasta emisiune astazi se face in conformitate cu planul Ministerului Turismului. Noi spunem care sunt destinatiile care trebuie promovate si eu cred ca e o emisiune de succes. Interviul integral aici

In prima jumatate a anului trecut ministerul condus Elena Udrea a contractat publicitate in valoare de 3 milioane de euro:

  • 200.000 de euro-parteneriatul dintre minister si Realitatea Tv pentru emisiunea Realitatea All Inclusive
  • 1.300.000 de euro - contractele de publicitate incheiate cu Eurosport si CNN pentru promovarea campaniei "Romania, land of choice"
  • 39.000 de euro - contract de publicitate incheiat cu Antena 3
  • 100.000 de euro - contract de publicitate incheiat cu ProTv
  • 60.000 euro - contract de publicitate incheiat cu Realitatea TV (contract distinct fata de cel pentru emisiunea Realitatea All Inclusive). Vezi aici o analiza realizata de HotNews.ro in 2009