"Exista cel putin un mare semn de intrebare referitor la faptul ca aceasta exceptie a fost judecata si nepublicata pe pagina de internet a institutiei si nici comunicata agentiei. Daca procedura nu a fost respectata, poate intra in competenta parchetului acest aspect", a declarat secretarul general al ANI, Horia Georgescu, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro - RFI realizata de Dan Tapalaga. Georgescu a mai spus ca o exceptie de neconstitutionalitate urma sa fie luata in discutie pe 26 aprilie, dar ca judecatorii Curtii Constitutionale au solutionat sesizarea avocatei Alice Draghici pe data de 14 aprilie.

  • Intra in articol si vezi cat castiga un inspector de integritate care ancheteaza averi de milioane de euro si cate dosare are de facut pe an
  • Asculta integral interviul in varianta AUDIO si vezi fragmente VIDEO

Descarca fisierul audio in format MP3

Vezi cele mai importante declaratii facute de Horia Georgescu la Discutia de Luni

  • ANI lucreaza pana la publicarea deciziei Curtii Constitutionale in Monitorul Oficial. Din surse de presa am aflat ca Curtea va motiva si va publica decizia marti sau miercuri. Asteptam, pentru ca noi nu am fost in nici un fel informati. Am aflat inclusiv de decizia minutei din presa. Judecarea acestei exceptii nu era nici pe lista de sedinte, nici nu am fost notificati sau citati. Verificand saptamana trecuta prin directia juridica din cadrul agentiei cunosteam de faptul ca o exceptie urma sa fie luata in discutie pe data de 26 aprilie. 

  • In urma minutei citita in presa, si capitolul referitor la publicarea declaratiilor de avere a fost declarat neconstitutional. Dupa motivare, cu siguranta ca declaratiile de avere nu vor mai fi publice, ceea ce va aduce un element de regres major in lupta impotriva coruptiei si a angajamentelor Romaniei in fata Comisiei Europene, prin mecanismul de verificare si cooperare.
  • Avem semnale ingrijoratoare, se asteapta si la nivel extern motivarea acestei decizii. Mark Gray, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, a sustinut o conferinta de presa in care a subliniat faptul ca Agentia Nationala de Integritate trebuie sa ia in continuare decizii, si spera ca Romania isi va indeplini pana la urma acest angajament.
  • In momentul publicarii deciziei, toate dosarele aflate pe rolul instantelor si parchetelor vor fi practic anulate. Sunt  sase dosare in care ANI a propus deja confiscarea averii, printre care si cazul Bradisteanu. In cazul politistilor de la Arges, cu permisele, unde DNA-ul a operat, noi am reusit sa confiscam in prima instanta aproximativ 1,5 milioane de euro. Este vorba de trei ofiteri de politie, asteptam acum recursul la Inalta Curte. Pe rolul parchetelor avem aproximativ 180 de dosare in care am sesizat parchetul pentru fals in declaratii, neconcordante. In acest sens, exista un prim caz trimis in judecata saptamana trecuta, pe sesizarea ANI, primarul din Cernavoda. Toate aceste cazuri, inclusiv cele de pe rolul parchetelor vor fi suspendate sau chiar clasate.
  • Inclin sa cred ca investigatiile Agentiei Nationale de Integritate vor fi reluate in aceste cazuri. Sunt sigur ca se vor gasi tertipuri ce vor fi speculate de catre avocatii celor trimisi la parchet sau la instanta.
  • La nivelul ministerului de justitie s-a format un grup de lucru, s-a intrunit pentru prima oara vineri, dar cu totii asteptam motivarea Curtii Constitutionale. Guvernul poate sa emita o ordonanta de urgenta, e o formula dezirabila, dar eu consider ca un risc major faptul ca clasa politica nu va intelege importanta ANI si va contesta si aceasta ordonanta la Curtea Constitutionala.
  • La nivelul Curtii Constitutionale nu poate fi aplicata nici o sanctiune, decat oprobiul public. Exista cel putin un mare semn de intrebare referitor la faptul ca aceasta exceptie a fost judecata si nepublicata pe pagina de internet a institutiei si nici comunicata agentiei. Daca procedura nu a fost respectata, poate intra in competenta parchetului acest aspect. ANI ia in calcul orice masura care poate avea ca efect functionarea in continuare a Agentiei asa cum Romania si-a asumat angajamentul in fata Comisiei Europene. Se poate interpreta si ca vom face o sesizare penala.
  • Oricand ne putem astepta sa apara alte sincope, pentru ca avem Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, avem Consiliul Concurentei, avem institutii care in orice moment pot pati ce a patit ANI.
  • Alte sesizari de neconstitutionalitate a legii ANI au fost respinse in trecut. Nu pot sa comentez informatia in nici un fel investigatiile aflate pe rolul ANI (n.r. referitoare la cei 7 judecatori din cei 9 de la Curtea Constitutionala care ar fi vizati de o ancheta).
  • Alice Draghici (n.r. fost membru in Consiliul National de Integritate) a incercat sa intervina in cazul Bradisteanu pentru ca inspectorii de integritate sa nu-l trimita in fata instantei, dansa fiind in acel moment si aparatorul domnului Bradisteanu si membru in CNI.

  • Dosarul Bradisteanu va fi trimis din nou la instanta suprema unde, probabil, avocata va ridica exceptia admisa de Curtea Constitutionala, si acest caz va fi clasat, inchis. Alice Draghici a fost desemnata de PC, acelasi Partid Conservator care a reusit prin domnul Sergiu Andon, trimis de ANI la instanta de judecata pentru incompatibilitate pentru ca a aparat o persoana acuzata de coruptie, care a desfiintat CNSAS-ul. Deci, istoria se repeta.
  • In acest moment, la ANI lucreaza un numar de aproximativ 50 de inspectori. Am reusit sa proceduram foarte bine activitatea inspectorilor de integriate, sa fie reguli investigative clare. Incarcatura in acest moment per inspector este de aproximativ 150 - 200 de dosare pe an. Avem un sistem informatic integrat care gestioneaza declaratiile de avere si de interese. Avem acum la ANI 1 milion si jumatate de declaratii de avere stranse pe parcursul anului 2008 si 2009. Acest sistem va analiza, inclusiv automat, declaratiile de avere si de interese si va identifica zone de risc sau neconcordante in declaratiile de avere depuse de la un an la altul.
  • Avem printre inspectorii de integritate fosti lucratori de la ministerul de interne, si au venit dupa ce s-au pensionat la noi. Cei care au optat pentru pensie au plecat din agentie, avem trei cazuri care au optat pentru pensie.

  • Media salariului la un inspector de integritate este de 1.800 de RON, deci vorbim de 450 - 500 de euro pe luna. Am reusit sa formam un colectiv foarte tanar, cred ca un element de baza este si entuziasmul cu care lucreaza. Au invatat sa faca investigatii profesioniste pe parcursul dezvoltarii Agentiei. Pana in momentul de fata nu am avut probleme care sa genereze alte aspecte ce tin de abordarea investigativa a unui dosar. Poate este frustrant uneori, e dezirabil sa avem salarii mai substantiale, dar din pacate acum, contextul economic nu permite aceasta abordare.
  • Este posibil ca inspectorii sa aiba un moral scazut pe parcursul anilor ce vor urma. Am ridicat aceasta problema, am transmis puncte de vedere la ministerul muncii, in grila de salarizare am fost incadrati pe anexa 11, dar salariile raman la un nivel scazut.
  • Dupa ce grupul de lucru va lua in discutie motivarea Curtii Constitutionale, speram ca pana la sfarsitul saptamanii sa finalizam un proiect de lucru si ministrul justitiei sa-l inainteze cat mai repede pentru adoptare. 

Precizare

Aceasta editie a emisiunii Discutia de luni (RFI - HotNews.ro) cuprinde concluziile intalnirii online cu cititorii a secretarului general al ANI, Horia Georgescu. Intalnirea online amintita a avut loc in cadrul proiectului „Implicare si simplificare. Instrumente online în sprijinul luptei anticoruptie”, finantat prin Pogramul PHARE al Uniunii Europene, implementat de Asociatia Actori Europeni, in parteneriat cu Asociatia Editorilor de Presa Online. In curand, va fi lansata, in cadrul proiectului, o platforma online dedicata instrumentelor in sprijinul luptei anticoruptie.