Primele particule ale norului de cenusa care a provocat haos pe aeroporturile din Europa a ajuns sambata dimineata in nord-vestul Romaniei, insa specialistii sustin ca nu exista motive de ingrijorare, pentru ca norul se afla la inaltimi foarte mari iar concentratia este din ce in ce mai slaba. Potrivit informatiilor, norul de cenusa se afla la peste 6.000 de metri altitudine. Institutul meteorologic norvegian, citat de Realitatea TV, afirma ca norul va ajunge sambata seara deasupra Capitalei, iar pana duminica va acoperi intreaga tara. ANM a precizat, citata de Mediafax, ca norul de cenusa vulcanica se va extinde asupra Europei pana sambata, la ora 21.00, incluzand teritoriul Romaniei, dar tara nu va fi afectata de cenusa la nivelul solului.

Ministerul Mediului a anuntat vineri ca Agentiile pentru Protectia Mediului din Bihor, Maramures, Satu Mare si Suceava "vor monitoriza permanent calitatea aerului si eventualele concentratii de pulberi totale in suspensie precum si fractiunea PM10 (pulberi in suspensie cu diametru mai mic de 10 microni), atat cu metode automate cat si cu metode manuale".

Premierul Emil Boc a anuntat, la finalul Comitetului pentru situatii de urgenta convocat vineri la Palatul Victoria, ca nu exista riscul ca cenusa vulcanica sa se depuna la solul Romaniei, ceea ce inseamna ca nu exista niciun risc pentru populatie.

Spatiul aerian din nord-vestul Romaniei este inchis sambata: 11 aeroporturi sunt inchise si zeci de curse aeriene au fost anulate. Circa 80 de curse aeriene au fost anulate pe Aeroportul International "Henri Coanda" din Bucuresti, in timp ce 20 de zboruri sunt anulate de pe Aeroportul Baneasa. De asemenea, la nivel european, mai multe tari si-au inchis complet spatiile aeriene, iar peste 16.000 de curse aeriene au fost anulate vineri.

Spatiul aerian este inchis in urmatoarele tari/zone: Marea Britanie (cu exceptia Scotiei), Belgia, Olanda, Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Estonia, nordul Frantei, inclusiv toate aeroporturile din Paris, partea de nord a Germaniei, Polonia si Republica Ceha.

Zone ale spatiului aerian din Irlanda si Suedia au fost deschise. De asemenea, aeroporturile din Stuttgart si Munchen sunt inca deschise, potrivit Eurocontrol.

OMS: Sfatuim oamenii sa stea in interior

Purtatorul de cuvant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, David Epstein, a afirmat vineri, citat de AP, ca cenusa microscopica este in mod potential periculoasa pentru oameni atunci cand se depune pe pamant, deoarece particulele inhalate pot ajunge in plamani, cauzand probleme respiratorii. Epstein a adaugat ca riscul este mai mare pentru cei care sufera de astma sau alte probleme respiratorii.

Oficialul OMS a precizat ca cea mai mare parte a norului de cenusa se afla la altitudine mare, in atmosfera, "insa cand cenusa ajunge pe pamant, recomandam oamenilor sa stea in interior cat de mult posibil". Epstein a sfatuit oamenii sa stea cat mai mult posibil in interior, iar cei care merg afara ar trebui sa ia in considerare folosirea unei masti.

Health Protection Agency din Marea Britanie a afirmat, pe de alta parte, ca particulele nu prezinta riscuri mari pentru sanatate.

Norul de cenusa vulcanica se afla in prezent la aproximativ 6.000 de metri si este invizibil de la sol.