Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, a declarat, sambata, la intalnirea cu ONG-urile, ca este decis sa mearga pana la capat in elaborarea legii educatiei.

"Eu sunt decis sa duc acest proces legislativ pana la capat. Este limpede ca societatea romaneasca are nevoie de un nou cadru de dezvoltare a invatamantului si ca unii care se prezinta ca reprezentanti ai unei parti din societatea romaneasca nu reprezinta acest lucru", a spus ministrul, citat de Agerpres.

Ministrul a explicat viziunea in care a fost construit proiectul de lege si a aratat optiunile majore ale actului normativ. Funeriu a invitat la o discutie pentru imbunatatirea acestora si a propus ca textul sa fie formulat de catre ONG-uri pe articole de lege.

Pentru invatamantul preuniversitar, prevederile legii se refera la descentralizarea procesului de recrutare si incadrare a resursei umane, descentralizarea conducerii scolilor si a curriculumului.

In context, ministrul a accentuat asupra necesitatii unei corelari intre programa scolara si evaluare.

In perioada 25 - 31 martie, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului organizeaza sase dezbateri de lucru cu partenerii sociali pe tema proiectului Legii Educatiei Nationale.

Pana in prezent au avut loc intalniri cu reprezentantii asociatiilor profesionale si ai societatilor stiintifice, cu rectorii universitatilor de stat si particular acreditate si cu sindicatele reprezentative din invatamant (FSLI, FEN, FS 'Spiru Haret', FS 'Alma Mater'), organizatiile studentesti (UNSR, USR, ANOSR), Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti din Invatamantul Preuniversitar si Consiliul National al Elevilor, cu asociatiile autoritatilor locale si patronatelor, cu ONG-urile.

Sub patronajul presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, luni, va avea loc, la Palatul Parlamentului, o dezbatere publica la care sunt invitati si asteptati sa participe presedintele Romaniei, primul ministru, presedintii celor doua camere ale Parlamentului, presedintii grupurilor parlamentare, semnatarii Pactului National pentru Educatie, precum si alti factori decizionali interesati.

De asemenea, marti, 30 martie, la sediul MECTS sunt prevazute discutii cu inspectorii scolari generali si directori ai unitatilor de invatamant, profesori, contabili, juristi.

Andrei Marga: Proiectul legii educatiei va duce la politizare si la o migratie a profesorilor universitari

Rectorul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca, prof. dr. Andrei Marga, a declarat, sambata, ca, daca proiectul legii educatiei va fi adoptat in forma propusa de initiator, se va asista la o migratie a profesorilor universitari, dar si la o politizare a invatamantului superior.

"Este proiectul de lege care loveste cel mai profund interesele Romaniei. Daca asta se vrea, cine il face trebuie sa isi asume raspunderea, care nu este doar pentru ziua de maine. Niciun proiect de lege din istoria moderna a Romaniei nu a fost atat de carent si atat de daunator intereselor tarii. Este un proiect de lege care vadeste, mai mult ca oricare altul, vointa unui partid politic de a pune mana pe scoli, pe licee si pe universitati. Acele consilii de administratie din scoli inseamna politizarea invatamantului, la fel si modul de alegere a rectorilor", a declarat Andrei Marga.