"Publicitatea de care se bucura" cazul primarului municipiului Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, "arata ca totusi sistemul functioneaza si ca organele statului au capacitatea sa-si faca treaba". Secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Alina Bica, a declarat pentru Realitatea FM ca aceasta condamnare poate fi considerata un "exemplu".

"Dar avem un sistem care, din punctul nostru de vedere, functioneaza. Poate publicitatea necesara care ar fi trebuit facuta in legatura cu anumite cauze nu a fost facuta", a explicat secretarul de stat in Ministerul Justitiei. Intrebata daca se poate cere ridicarea monitorizarii pe Justitie pornind de la acest caz, Alina Bica a declarat: "nu cred ca putem cere ridicarea monitorizarii pe Justitie invocand o unica condamnare. (...) Practic, aceasta condamnare poate sa arate un element de eficienta a sistemului".

In ceea ce priveste legea pentru aplicarea codului penal si civil, aceasta ar trebui discutata de Guvern in luna mai si inaintata Parlamentului. Codurile de procedura penala se afla pe masa Parlamentului din februarie 2009. "Comisiile speciale constituite pentru discutarea celor doua coduri urmeaza sa se intruneasca pe 15 februarie pentru a relua discutiile", a precizat Alin Bica.

La codul de procedura civila, s-au discutat pana in prezent aproximativ 600 de articole din 1.400. In ceea ce priveste codul de procedura penala, comisia nu a inceput dezbaterile. "Suntem putin in intarziere, dar noi consideram ca putem sa-i ajungem din urma pe colegii de la procedura civila, pentru ca principiile si institutiile cu care operam in penal sunt mult mai putine, deci discutiile ar trebui sa fie mult mai putine", a subliniat secretarul de stat.