Desenele animate ar trebui sa fie marcate de avertismente privind limita de varsta, de genul celor folosite la filmele de lung metraj, pentru a proteja copiii de scene de violenta intalnite la desene precum Scooby Doo sau Batman, avertizeaza un expert in securitatea copiilor, citat de The Telegraph.

Dr Karen Pfeffer, de la Lincoln University, sustine ca un comportament riscant provoaca, in mod normal, ranirea organismului, dar consecintele negative ale acestor actiuni sunt rareori prezentate in serialele de animatie.

Expertul britanic afirma ca cercetarile pe care le-a efectuat arata ca acei copii care urmaresc programe violente sunt predisupusi sa se angajeze in comportamente riscante si sa se raneasca, in acest fel.

Dr Pfeffer va solicita, in fata Royal Society for the Prevention of Accidents, ca programele de televiziune pentru copii sa fie insotite de ratinguri de avertizare, astfel incat parintii sa fie informati despre posibilele efecte asupra copiilor.

Serialele care prezinta cel mai mare risc legat de asumarea unor comportamente riscante pentru copii sunt, potrivit cercetatorului britanic, Scooby-Doo, Batman, X-Men and Ben 10.

"Am gasit dovezi ca cei mici imita comportamentele riscante pe care le vad la televizor, dovezi privind existenta unei corelatii intre anumite seriale TV si rata de incidenta a ranirilor la copii si dovezi care atesta ca privitul la televizor poate afecta perceptia copiilor asupra riscurilor", afirma ea.

"Problema este ca aceste personaje se angajeaza in comportamente riscante si devin subiectul unor violente extreme, dar consecintele negative ale acestor actiuni nu sunt niciodata reliefate".

"Copii pot imita si invata din aceste imagini pline de violenta, mai ales atunci cand nicio consecinta negativa nu este prezentata", adauga ea.