Procurorii Oficiului Anti-Frauda din Marea Britanie vor cere aprobarea Procurorului General pentru punerea sub acuzare a companiei BAE Systems, banuita de implicare in acte de coruptie in tari precum Romania, Africa de sud, Tanzania sau Cehia, transmite AFP. Numele BAE Systems este legat de afacerea fregatelor second-hand vandute Romaniei in 2002, in care demnitari romani ar fi incasat un comision de sapte milioane de lire sterline.

Oficiul Anti-Frauda a anuntat ca BAE Systems (al doilea producator mondial de armament) nu a ajuns la o intelegere cu procurorii, astfel incit acestia vor cere aprobarea Procurorului General, Patricia Scotland, pentru a pune compania sub acuzare.

Potrivit unui avocat citat de AFP, procurorii urmeaza sa ceara penalitati de 1,1 miliarde euro.

Cazurile in care BAE Systems este banuita de comportament comercial incorect:

- Vinzarea catre Romania a doua fregate second-hand; procurorii britanici acuza BAE Systems de plata unor comisioane ilegale catre politicieni romani.

- Vinzarea unui radar militar in Tanzania (comisioane ilegale).

- Vinzarea de avioane Gripen in Cehia (acuzatii de mita).

- Afaceri cu armament in Africa de Sud (comisioane ilegale de 160 milioane dolari).

Afacerea fregatelor

In 2002, Romania a cumparat doua fregate second-hand din Marea Britanie, contractele de intretinere si reconditionare incredintate BAE Systems fiind in valoare de 116 milioane de lire sterline. Procurorii britanici sustin ca BAE ar fi dat comision sapte milioane de lire sterline unor demnitari romani.

Intermediarii acestor comisioane sint, potrivit acuzatiilor, sotii Georgiana si George Barry, care au si fost arestati in 2006. Ei au fost eliberati ulterior.

De ce refuza BAE Systems o intelegere cu procurorii?

Cotidianul britanic Times arata, intr-o analiza publicata miercuri, de ce refuza BAE Systems o intelegere cu procurorii si prefera sa intre intr-un proces care ar putea-o costa dublu fata de suma ceruta de procurori. Potrivit Times, o intelegere cu autoritatile ar insemnam, automat, recunoasterea acuzatiilor de mituire.

Or, un astfel de gest ar fi o lovitura de gratie pentru afacerile (cifrate anul trecut la 8 miliarde de dolari) pe care BAE Systems le deruleaza cu Pentagonul. BAE este singura companie non-SUA aflata pe lista contractorilor importanti ai Pentagonului, dar recunoasterea (fie ea si implicita) a unor fraude ar insemna excluderea automata din afacerile cu agentiile guvernamentale americane, extrem de sensibile la aceasta tema.

Citeste analiza Times