Ministrul Educatiei este de parere ca numelor personajelor intr-un fragment din "Triumful talentului" de la teza cu subiect unic ar fi putut fi facuta in mod voit: "S-ar putea ca cei care au intocmit subiectele sa fi facut inversarea intentionat, pentru ca intr-un text la prima vedere poti sa alegi textul asa cum l-a scris autorul sau poti sa il modifici pentru ca elevul, la prima vedere, sa isi exprime opinia fata de textul acela", a afirmat Ecaterina Andronescu, citata de Mediafax.

UPDATE: Cei doi responsabili cu elaborarea subiectului unic din Centrul National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar (CNCEIP), consilierul Stan Mihail si directorul Dumitru Savulescu, au demisionat.

  • Elevii nu vor fi depunctati din cauza greselii din subiectul de teza

Ministrul Educatiei a tinut sa precizeze, insa, ca elevii nu vor fi afectati de greseala strecurata in subiectul tezei unice: "Principalul meu obiectiv este sa nu fie afectati copiii. Elevii si parintii lor sa stea linistiti, nu vor fi sanctionati la notare".

"In legatura cu cei care sunt responsabili din minister pentru ce s-a intamplat, va voi comunica ce am hotarat dupa analiza", a adaugat Ecaterina Andronescu.

  • S-a copiat la teza unica?

In ceea ce priveste posibilitatea de a se fi copiat la teza unica, Ecaterina Andronescu a declarat: "Ce ziceti de urmatorul lucru: la un centru de evaluare, unul dintre profesorii care a corectat tezele a gasit peste 20 de lucrari care aveau cate o pagina completata cu acelasi scris. Dupa deschiderea lucrarilor s-a constatat ca toate acele lucrari proveneau din aceeasi scoala si am ramas socata cand am aflat ca adaugarile au fost facute de una dintre profesoarele scolii. Cand a fost intrebata de ce a facut acest lucru a spus «Am vrut sa-i ajut pe copii»".

Prezenta la conferinta judeteana a sindicalistilor Federatiei Spiru Haret, Ecaterina Andronescu le-a cerut parerea sindicalistilor in legatura cu sanctiunile ce ar trebui luate impotriva acestei profesoare, raspunsul acestora fiind ca ea ar trebui concediata. In plus, majoritatea sindicalistilor sunt de parere ca tezele unice ar trebui desfiintate.