Romania cere public si oficial autoritatilor Republicii Moldova sa inceteze abuzurile indreptate impotriva cetatenilor romani, a declarat duminica ministru roman al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu.

"Am cerut colegilor de la Chisinau, prin canalele diplomatice obisnuite, explicatii" in legatura cu blocarea accesului in Republica Moldova in cazul a peste 200 de cetateni romani dar "nu am primit niciun fel de semnal, nicio clarificare", a subliniat el.

"In aceste conditii, este normal sa cerem public si oficial autoritatilor de la Chisinau sa inceteze abuzurile impotriva cetatenilor romani".

Cristian Diaconescu si-a exprimat dezamagirea fata de incalcarea, de catre Chisinau, a obligatiilor ce-i revin in relatia cu Uniunea Europeana si cu respectarea dreptului la libera circulatie.

"Aceste restrictii denota lipsa unei reale angajari in parcursul european", a notat el.

"Vreau sa fiu foarte clar. Romania a fost si continua sa fie un sustinator al parcursului european al Republicii Moldova" dar, "pentru ca Republica Moldova sa fie un partener credibil, e nevoie ca autoritatile de la Chisinau sa isi asume nu doar beneficiile, ci si obligatiile pe care si le-a asumat", a declarat oficialul roman.

El a avertizat ca astfel de "acte regretabile in lagatura cu cetatenii romani" sunt inregistrate si monitorizate de observatorii OSCE.

"Suntem deosebit de interesati in cotactul direct pentru a clarifica daca a intervenit ceva in ceea ce priveste pachetul de acte si documente pe care cetatenii UE trebuie sa-l prezinte la fornitera" cu Moldova, a continuat ministrul de Externe, exprimandu-se speranta ca evenimentele din ultimele zile vor inceta si cele doua tari vor reveni la regimul normal de trecere a frontierei.

Romania nu sustine formatul de negociere 2+1

In ceea ce priveste documentul semnat de presedintii Rusiei si Republicii Moldova, alaturi de liderul separatist al Transnistriei, cunoscut ca formatul 2+1, Diaconescu a subliniat ca Romania sustine formatul de negociere 5+2.

"Singurul format agreat la nivel de negocieri e format 5+2 la nivelul UE. Din punct de vedere al UE nu exista nicio decizie si nicio intentie de a lua vreo decizie in legatura cu un alt format de negociere. Nu sustinem un alt format de negociere decat 5+2", a subliniat el.