Presedintele Traian Basescu a participat joi la sedinta in plen a Consiliului Superior al Magistraturii. La debutul sedintei, el a vorbit despre fondurile necheltuite puse la dispozitia sistemului judiciar, apoi le-a solicitat jurnalistilor sa paraseasca sala, intrucat doreste sa aiba o discutie sincera cu membrii CSM, nesupusa supravegherii presei.

  • Stategia CSM trebuie sa tina seama de noile coduri de procedura, arata presedintele. Se cere o noua strategie de resurse umane. CSM trebuie sa aiba o viziune clara asupra actiunii, impletita cu actiunea guvernamentala, intrucat procesul de asigurare cu judecatori a sistemului tine si de Guvern, prin finantare cel putin.
  • Trebuie adoptata rapid o alta procedura de selectare a inspectorilor judiciari din cadrul Consiliului. Trebuie gasite modalitati independente, transparente, prin care inspectorii sa fie selectati.
  • Toate hotararile instantelor trebuie publicate pe internet. unificandu-se astfel practica judiciara.
  • De multe ori se vorbeste de lipsa de fonduri. Dlor judecatori, dlor procurori, aveti 110 milioane de dolari la dispozitie, s-a cheltuit un milion de dolari in doi ani. Creditul de la BERD va sta la dispozitie ca sa dotati institutiile cu echipamentele necesare. Afirmatiile potrivit carora nu exista resurse sunt eronate.
  • Daca agricultorii pot sa faca proiecte cu atragere de fonduri, nu inteleg de ce oamenii cu o pregatire ca cea a judecatorilor n-ar fi capabili de acelasi lucru.
  • Vreau sa avem o discutie sincera (cu membrii CSM -n.red.), nesupusa supravegherii presei, a mai spus presedintele.

La finalul discutiilor cu reprezentantii magistratilor, presedintele a mai declarat:

  • Discutiile au fost referitoare la acele patru obligatii care sunt in sarcina CSM, asa cum ele rezulta din ultimul raport legat de mecanismul de verificare pe justitie.
  • Punctul meu de vedere este ca CSM isi va respecta obligatiile.
  • Sunt optimist in ceea ce priveste unificarea practicii judiciare.
  • Ramanem cu o mare problema in ceea ce priveste personalul, pentru ca, in ultima perioada, un numar mare de judecatori si procurori se pensioneaza. Este pentru prima data cand statul are prea putini judecatori si procurori, desi anual intra in sistem 200 de magistrati.
  • Probabil ca si atmosfera creata in jurul sistemului de justitie este nefavorabila, astfel ca acestia, cand indeplinesc conditiile de pensie, ies la pensie.
  • Vorbesc despre atacarea generala a sistemului pentru cazuri care nu plac nimanui.
  • Cei mai multi magistrati sunt oameni buni, cu experienta.
  • Cred ca este un lucru asupra caruia ar trebui sa reflecteze putin si cei care si-au facut o pasiune din a blama sisteme si a nu atribui lucrurile rele unor oameni care le fac. Nu sistemele fac lucrurile rele, ci oamenii.
  • Discutia de la CSM a fost deschisa, dar am vrut sa va diminuam placerea de a discuta despre sistem (placerea presei - n.red.). Vorbiti despre astfel de sisteme fara a le cunoaste. Asadar, astfel de discutii in prezenta presei ar fi fost un risc pentru un nou blam.
  • In ceea ce priveste codurile, nu eu apreciez daca sunt bune, se vor pronunta specialisti pe coduri. Ceea ce inteleg eu din ele este legat de faptul ca actul de justitie va merge mai repede, va avea loc o modernizare a justitiei.
  • In acest sens, am avut saptamana trecuta o discutie cu toti factorii - CSM, Ministerul Justitiei, Ministerul de Interna, Inalta Curte de Justitie, Curtea Constitutionala si am concluzionat ca aceste coduri trebuie adoptate rapid, cu atat mai mult cat Romania si-a asumat ca termen de adoptare a codurilor data de 1 ianuarie 2009. Oamenii politici au senzatia ca pot sa mai discute cinci ani despre coduri.
  • Codurile au fost transmise ieri (miercuri - n.red.) catre Parlament, pana pe 15 mai vor sta in analiza unei comisii speciale formate din reprezentanti ai Senatului si ai Parlamentului, iar pe 15 mai, codurile vor fi adoptate prin asumarea raspunderii de catre Guvern.
  • Nu scapam de monitorizarea Comisiei Europene, pentru ca ea nu vizeaza numai codurile, mai sunt si alte lucruri de facut. Un raport bun creeaza premisele pentru ca, pana la inceputul lui 2010, sa scapam de monitorizare. Insa daca incidente in care doi oameni se bat sunt indelung mediatizate ca lupte intre clanuri, vom avea o problema.

Sedinta Consiliului de joi ar fi trebuit sa fie una de rutina, in care discutiile se concentrau pe o nota a secretarului CSM privind un raport pe stare al justitiei, dar si despre principala directie de actiune stabilita pentru 2009, dupa studierea raportului intermediar al Comisiei Europene.

Sedinta ar fi trebuit sa inceapa la ora 10, insa dupa ce presedintele a anuntat ca va fi prezent, a fost amanata pentru ora 11. Traian Basescu a sosit insa in jurul orei 11:30. Participarea la sedinta de joi a fost de fapt o vizita surpriza, cunoscut fiind faptul ca seful statului a punctat de multe ori problemele justitiei cu ocazia reuniunilor CSM.