Crescatorii de oi si capre isi pot vinde in continuare produsele in piete fara a fi obligati sa se inscrie la Registrul Comertului ca persoana fizica autorizata, dupa ce in intalnirea de miercuri cu ministrul Ilie Sarbu s-a decis modificarea Ordinului privind vanzarea produselor de origine animala, relateaza Mediafax.

"Prin aceste modificari se va debloca situatia si vom da posibilitatea micilor producatori sa isi reia activitatea in piete. Nu vor mai fi obligati sa se inscrie la Registrul Comertului, sa plateasca taxe, analizele la produse le pot face in pietele unde isi vand marfa", a precizat Nicolae Stefan.

Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat ca ciobanii vor putea sa isi vanda produsele in piete "ca si pana acum", modificarile aduse Ordinului 111/2008 urmand a fi publicate in Monitorul Oficial.

"Ordinul trebuie sa respecte prevederile din Tratatul Uniunii Europene, astfel ca micii producatori sa fie informati cu 18 luni inainte. Producatorii nu au avut comentarii, au inteles ca trebuie sa imbunatateasca conditiile de igiena la fabricarea produselor", a precizat Sarbu.

Aproximativ o suta de crescatori de oi si capre din mai multe judete ale tarii au pichetat, joia trecuta, sediul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor.

Protestatarii au cerut eliminarea Ordinului 111/2008 privind vanzarea directa si cu amanuntul a produselor de origine animala. Acestia amenintau cu blocarea vamilor din luna martie si cu proteste la nivel national daca Ordinul 111 nu va fi modificat.