HotView cu Vlad Mixich

Interviu cu Neagu Djuvara: Suntem guvernati de esalonul doi al partidului comunist!

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Miercuri, 17 decembrie 2008, 19:09 Actualitate | Esenţial


Neagu Djuvara
Foto: AGERPRES
Daca te cheama Neagu Djuvara, varsta de 92 de ani nu este un neajuns. Lumea iti admira plimbarea zilnica pe strada Polona: “uite-l pe batranul Djuvara, cum biciuieste viata cu bastonul”. Doamnele iti contempla vestimentatia impecabila: “uite-l pe batranul Djuvara, elegant cum doar boierii din trecut puteau fi”. Iar domnii se tem de luciditatea ta: “la varsta dumnealui, batranul Djuvara isi permite sa spuna numai adevarul”. Neagu Djuvara este batran, dar nu-i prea pasa de asta. Acest senior al Bucurestilor, plin de verva si umor, este acum invitatul dialogurilor Hotview. Avem cu totii intalnire cu intelepciunea...


Vlad Mixich: Am fost pacaliti cu acest guvern PSD – PD-L, sau ne-am lasat noi pacaliti?
Neagu Djuvara: Pfuuu... Nu am fost pacaliti. Cel putin eu stiam dinainte ca vrea sa se dea o lovitura. Eu sunt inca membru in Partidul Liberal, dar deja de cel putin doi ani nu mai sunt de acord cu politica pe care a dus-o PNL si am spus-o presedintelui partidului, lui Popescu Tariceanu, ca daca ne vom alia cu PSD-ul ca sa ne mentinem la putere e mai rau decat sa cadem din lac in put. E mai rau decat betele in roate pe care ni le punea Traian Basescu.

Eu m-as fi retras in opozitie inca de acum doi ani, asa ca sunt incantat ca PNL-ul se retrage acum. Acesta este punctul meu de vedere. Dar Traian Basescu si-a dus politica lui. Insa ma tem sa nu profite de aceasta majoritate pe care o are acum, ca sa schimbe Constitutia si sa ne transformam intr-o republica prezidentiala. Asta ar fi, intr-o tara ca Romania, ingrozitor de primejdios, pentru ca orice nebun ar putea deveni dictator pe baza constitutiei.

 
Neagu Djuvara s-a nascut in 1916 la Bucuresti si provine dintr-o familie boiereasca foarte activa in mediul politic si universitar romanesc.
- A fost ranit la Odessa in 1941 si, in 1947, hotaraste sa ramana la Paris, fiind invinuit in procesele regimului comunist. Nu si-a putut intalni mama vreme de doua decenii. Dupa 43 de ani de exil se intoarce la Bucuresti, in februarie 1990, unde continua sa traiasca pana in prezent.
- Este licentiat in litere (1937) si doctor in drept (1940) la Sorbona. In 1972 devine doctor docent la Sorbona cu o teza de filozofie a istoriei pentru care primeste, in 1976, un premiu pentru istorie al Academiei Franceze.
- A lucrat la Europa Libera si a activat in mai multe organizatii ale exilului romanesc. Vreme de 23 de ani a fost consilier diplomatic in Republica Niger. Din 1991 a devenit profesor asociat la Universitatea din Bucuresti.
- A publicat mai multe carti in limba franceza si limba romana. Este autorul best-seller-ului “O scurta istorie a poporului roman povestita celor tineri”.
 
 
Carte de vizita
“RUSIA NU MAI POATE FI RIVALA SUA”

V.M.: Credeti ca oamenii ar putea vota in viitor un astfel de nebun primejdios?
Neagu Djuvara: Dupa 45 de ani de comunism continuati cu alti 15 ani dupa 1989, se poate intampla orice. Suntem guvernati de esalonul doi al partidului comunist. Prin urmare, strategia de imbecilizare a populatiei este aproape continua. Pe niciunde nu prea poti sa ai incredere in masele populare, dar, vorba lui Churchill: “sistemul parlamentar este cel mai putin rau din cate exista”.

Dar la noi, deocamdata, nu functioneaza bine. Cand te gandesti ca dupa revolutia din decembrie 1989 poporul l-a ales cu peste 80% pe Iliescu care inventase, nu el ci Securitatea care l-a adus la putere, inventase monstruozitatea cu teroristii lui Ceausescu si ca dupa 19 ani inca nu s-a judecat chestiunea aceasta...Asta inseamna ca poporul acesta nu mai functioneaza normal.

V.M.: Ce mai stiti despre “falsii emigranti romani”, trimisii Securitatii inainte de 1989, in Europa occidentala?
Neagu Djuvara: Ei continua sa fie in strainatate bine-mersi. Ii intalnesc din cand in cand in Apus. E o tragedie. Bineinteles ca nu au fost deconspirati. Sa stiti ca milioanele de dosare pe care le are CNSAS-ul nu pot fi scoase toate la lumina, prin urmare sunt deschise rand pe rand. Dar pana la urma, secaturile astea mor pe rand, unul cate unul. Ii cheama Dumnezeu, ii trimite in iad, nu stiu ce face cu ei. Pana la urma aceasta este solutia: solutia pe care Cerul o gaseste.

V.M.: Va intalniti frecvent cu oameni tineri. De ce credeti ca nu au mers la vot pe 30 noiembrie?
Neagu Djuvara: Asta este dramatic. Stau de vorba cu tinerii si imi dau seama ca ei nu mai cred ca se poate face ceva in tara asta. E ca si cand ar fi existat un capac pe care nu l-au ridicat inca. Trebuie sa asteptam o generatie sau doua pentru ca sa se schimbe lucrurile. 

V.M.: Intre dumneavoastra si Emil Cioran exista o complicitate intelectuala...
Neagu Djuvara: ...mare, mare. Este omul pe care l-am admirat cel mai mult. Aveam maximum de simpatie pentru felul lui de a fi. 

V.M.: ...dar impartaseati cu Cioran un pesimism profund asupra viitorului civilizatiei occidentale. Prin evenimentele din ultimii ani va sunt confirmate previziunile?
Neagu Djuvara: Suta la suta. Mai cu seama in SUA. In teza mea de doctorat am descoperit ca dintre toate tarile occidentale, Statele Unite erau singurele care de doua sute de ani erau conduse de minoritatea protestantilor albi, anglo-saxoni. Timp de 180 de ani, nici o exceptie la cele patru magistraturi principale ale tarii. Era un fenomen extraordinar si chiar cu un amanunt de relativ elitism.

Adica, intr-o tara unde toata lumea avea dreptul sa voteze, masa care se ducea la vot avea sa aleaga oameni care coborau din parintii Constitutiei. Un om ca F.D.Roosevelt impreuna cu sotia lui, Eleanor, erau rude cu 12 fosti presedinti ai Statelor Unite. Acesta este un elitism mai pronuntat decat al aristocratiei din Franta si Marea Britanie, de pe vremea regalitatii. Asta a existat pana la Kennedy pe care, de altfel, nici nu l-au lasat sa-si termine mandatul.

 
Mi-e foarte teama ca vor ajunge sa-l omoare si pe Obama
 
 
E clar, acolo a fost un complot pus la cale de aceasta gasca care considera ca era o catastrofa acel irlandez-catolic, in care nu aveau incredere. De aceea mi-e foarte teama ca vor ajunge sa-l omoare si pe Obama. El e un salt de 10 ori mai mare decat saltul facut cu Kennedy.

V.M.: Despre Obama se vorbeste ca ar fi prea de stanga...
Neagu Djuvara: Vom vedea cum actioneaza. Deocamdata insa, nu cred ca va reusi sa fie atat de darz fata de rusi cum au fost predecesorii lui de la Reagan incoace.

V.M.: Si-au reluat rusii pozitiile de forta pe care erau in urma cu 20 de ani?
Neagu Djuvara: Absolut nu. Asta este o iluzie. Rusia este din punct de vedere demografic intr-o decadenta vertiginoasa. Sigur ca sunt bogati cu gazele si cu petrolul, dar asta este ceva superficial. Rusia nu mai poate fi in niciun caz rivala Statelor Unite.

V.M.: De ce nu conteaza ca rusii au gaze si petrol?
Neagu Djuvara: Chestiile economice sunt trecatoare, ca sa zic asa. De pe o zi pe alta petrolul nu va mai fi important si nu asta conteaza pentru exercitiul puterii. Si gasca americana militara continua sa fie ambitioasa, continua sa aibe baze militare in lumea intreaga. De altfel, nu mai vad posibile razboaie generale in urmatoarele cateva zeci sau chiar sute de ani.

“INDO-EUROPENII SE SINUCID INCET, DAR SIGUR”

 
Am intrat deja intr-un nou Ev Mediu. Adica moare definitiv civilizatia occidentala
 
 
V.M.: Prin urmare se schimba in bine mersul istoriei?
Neagu Djuvara: Daca modelul este Imperiul Roman spre sfarsit, cand nu existau razboaie decat la periferie, intr-adevar semanam cu ei. Dar ce ma ingrijoreaza pe mine este ca am intrat deja intr-un nou Ev Mediu. Adica moare definitiv civilizatia occidentala. Incet, dar sigur. 

V.M.: Care sunt simptomele?
Neagu Djuvara: Simptomele le simtim deja demult, printr-o dezordine morala care nu a existat niciodata. Va dau un singur exemplu: tineretul care se revolta astazi nu are absolut niciun ideal. Nu se revolta pentru un ideal, se revolta ca sa darame. Asta inseamna ca s-a stricat ceva. Tineretul care in general trebuie considerat ca purtator de idealuri viitoare, chiar gresite cum a fost comunismul, astazi nu mai are niciun ideal.

Al doilea simptom nevazut pana acum: bizareria ca marea cotitura in arta si gandire, care in general se petrece cu zeci sau sute de ani dupa ce a cazut un imperiu, in civilizatia occidentala a inceput intre 1905-1913, deci inainte de ivirea imperialismului american. De exemplu, in sculptura, Brancusi al nostru rupe complet traditia care merge de la Michelangelo la Rodin. La fel in muzica, unde dodecafonia, scoala de la Viena, Bela Bartok, toate sunt complet in ruptura cu marea muzica de la Monteverdi si chiar pana la Debussy. In toate domeniile artei si gandirii avem un viraj brutal la inceputul veacului 20.

Acesta ar fi semnul ca incepem un nou Ev Mediu. Asta inseamna ca hegemonia americana care asigura un fel de pace mondiala, nu va dura cinci secole precum imperiul roman, ci probabil doar o suta de ani. Ganditi-va ca in doar un secol, Europa va fi metisa. Mie imi este clar ca indo-europenii se sinucid incet, dar sigur. Adica nu mai fac copii, nu mai au nicio ambitie. Deja de zeci de ani. Noi nu suportam un “atac” al lumii a treia. Dimpotriva, noi am creat un gol, pe care cei din lumea a treia vin sa-l umple.

V.M.: Si idealul Uniunii Europene?
Neagu Djuvara: Tinerii nu prea stiu ce este idealul european. Tinerii nu intrevad ce poate sa fie o Europa unita. Nici eu nu o vad unita deloc, nu o vad cu un guvern si un presedinte. Mai cu seama daca intra si Turcia, atunci Europa avorteaza.

 
Cand ai avut atata splendoare de creativitate si de putere politica, ca sa te intinzi pe globul intreg, trebuie sa platesti prin disparitie.
 
 
V.M.: Sunteti foarte pesimist. Atunci ce viitor are civilizatia europeana care a dominat lumea vreme de cateva secole?
Neagu Djuvara: Tocmai de aceea este menita sa dispara. Asta este o lege universala. Cand ai avut atata splendoare de creativitate si de putere politica, ca sa te intinzi pe globul intreg, trebuie sa platesti prin disparitie.

V.M.: Va disparea si Romania, impreuna cu civilizatia europeana?
Neagu Djuvara: Bineinteles. Daca noi am intrat atat de tarziu intr-o hora care se strica, ne stricam impreuna cu ea. Asta e clar. 

V.M.: Trebuia sa nu intram in hora asta? Avem vreo sansa de scapare?
Neagu Djuvara: Nu, nici una. Dimpotriva. Putinul de creativitate care ne ramane il vom dezvolta tot in sanul Europei. De cele mai multe ori, inca din trecut, talentele noastre cele mai mari nu s-au putut manifesta decat in strainatate. Este ca un fel de blestem asupra acestei tari. Incepand de la Cantemir, pana la Eliade si Cioran, toti s-au remarcat in strainatate. 

V.M.: In astfel de conditii, de ce sa mai ramana tinerii romani in tara?
Neagu Djuvara: Tocmai, nu numai ca ii sfatuiesc sa stea aici, dar ii rog pe cei care sunt in strainatate sa se intoarca, in masura posibilului, pentru ca sa creeze o noua elita si sa-i inlocuiasca pe cei de acum.

V.M.: De ce s-ar intoarce intr-o barca a carei scufundare tocmai ati descris-o?
Neagu Djuvara: Dar barca noastra nu se duce mai la fund decat restul Europei, asa ca mai bine sa se scufunde cu barca noastra decat cu cea germana sau franceza.

“SA TERMINAM CU INMORMANTARILE COMPLICATE”

V.M.: Ce ati facut pe 1 decembrie, de ziua nationala a Romaniei?
Neagu Djuvara: Am dat interviuri zicand un lucru care supara pe mai toata lumea: ca nu sunt de acord cu alegerea lui 1 decembrie ca sarbatoare nationala. In primul rand, nu este bine sa modifici la fiecare schimbare de regim o sarbatoare nationala. Am avut timp de aproape un veac 10 mai, care este data independentei tarii. Prin urmare, data intrarii Romaniei in concertul european. Ca 10 mai a coincis cu venirea printului Carol, ceea ce i-a facut pe acei domni din 1990 sa se teama, inteleg.

 
O sarbatoare nationala e bine sa fie tinuta intr-un anotimp cu soare, in care vremea sa indemne la bucurie
 
 
Dar, pe de alta parte, 1 decembrie nu este data Romaniei mari. Este data cand doua provincii, Transilvania si Banat, au cerut sa intre in Regatul Romaniei. Cu doua zile inainte ceruse Bucovina. Cu sase zile inainte ceruse Basarabia. Si toate patru au fost acceptate de seful statului, adica de regele Ferdinand, la 24 decembrie. Deci data cand s-a nascut Romania mare este 24 decembrie, nu 1 decembrie.

Pe de alta parte, mai exista un motiv foarte practic. O sarbatoare nationala e bine sa fie tinuta intr-un anotimp cu soare, in care vremea sa indemne la bucurie, oamenii sa poata dansa in strada. Ce te faci la 1 decembrie, cand se vad aburii vorbitorilor iesind din gura si cand bietii ostasi ingheata?

V.M.: V-ati intors in Romania dupa 45 de ani de exil, in februarie 1990. Ati scris ca in primele zile petrecute la Bucuresti va tot intrebati: “ ce cauti aici, Neagule?”. Ati aflat raspunsul la intrebare?
Neagu Djuvara: (rade limpede si cu pofta) Culmea este ca risc sa imi pun intrebarea si dupa 19 ani. Din cand in cand imi pun inca intrebarea asta. Dar constatand cu cata caldura sunt primit de tineret...

Cand constat ca aceasta mica lucrare facuta in graba si sub indemnul altora, ca nu am avut eu intentia sa scriu “Scurta istorie a romanilor povestita celor tineri”, s-a vandut in 39.000 de exemplare si cand ma opreste la o farmacie un domn foarte civilizat si imi spune: “Ma iertati ca ma adresez dumneavoastra, dar doream sa va multumesc. Am o fiica la liceu care avea o totala inapetenta pentru istorie, si i-am cumparat cartea dumneavoastra si de atunci e pasionata de istorie”. Acestea sunt lucruri care ma bucura si imi dau seama ca, totusi, nu am venit degeaba in Romania.

V.M.: Sunteti patriot?
Neagu Djuvara: Patriot? Asculta (pufneste furios)... Intrebarea nici nu merit sa-mi fie pusa. Se intorcea cineva care nu e patriot? Sotia mea, care e frantuzoaica, cand a vazut ce fac in Romania a spus: “trebuie sa ai patriotismul bine insurubat in trup, ca sa suporti sa stai acolo”.

 
Mi-as dori sa mor pe un vapor...
 
 
V.M.: De 19 ani tot suportati. Mai suportati mult?
Neagu Djuvara: Pai da... voi suporta pana la moarte, asta e clar. Vreau sa fiu inmormantat aici. Dar mi-as dori sa mor pe un vapor. Cand nu voi mai putea sa scriu am sa incerc sa-mi gasesc un loc pe un vas cu panze, din asta de comert care face inconjurul lumii. Atunci, daca mori pe drum te arunca in mare. Sa terminam cu povestile acelea cu inmormantari complicate, cu alaiuri si cu discursuri.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

65979 vizualizari

 • +15 (23 voturi)    
  Cat adevar (Miercuri, 17 decembrie 2008, 19:31)

  un roman [utilizator]

  Pacat ca sunt putini oameni ca domnul acesta.
  Si mai pacat este ca batranii par a fi mai dezghetati la minte decat tinerii!
  • +4 (4 voturi)    
   1 decembrie (Joi, 18 decembrie 2008, 16:47)

   DRG [utilizator] i-a raspuns lui un roman

   Sunt perfect de acord cu domnul Giuvara. 1 decembrie (sau 24) este o zi importanta pentru istoria romanilor dar nu e potrivita pentru a fi Zi Nationala.
   • +2 (2 voturi)    
    ?! (Marţi, 17 noiembrie 2009, 11:50)

    anaarkadievna [anonim] i-a raspuns lui DRG

    nici macar nu-i stii numele corect si zici ca esti de acord cu el?
  • -1 (1 vot)    
   dezghetati (Vineri, 11 septembrie 2015, 2:01)

   Adi [anonim] i-a raspuns lui un roman

   Multi batrani sunt mai dezghetti la minte pentru ca au o cultura si educatie la baza...tinerii din ziua de azi, copii de bani gata...au numai cluburi, fitze, masini...aroganta maxima si educatie ioc.
 • -12 (28 voturi)    
  Pintea dixit: (Miercuri, 17 decembrie 2008, 19:36)

  Pintea Haiducul [utilizator]

  Mda,istoricul Neagu Djuvara spune ca civilizatia europeana va dispare,dar nu da exemple concludente de precedente istorice.Nici nu ar avea de unde sa dea pentru ca de fapt greseste.Au existat in istorie civilizatii care s-au extins preponderent prin violenta si astfel--atragand violenta--au disparut (egiptenii,babilonienii,romanii,etc) si civilizatii care s-au extins preponderent pe cale pasnica si au supravietuit vreme de milenii pana azi (iudeo-crestinii).Civilizatia europeana nu poate sa dispara pentru ca se extinde pe cale pasnica,poate eventual sa se transforme,ceea ce e cu totul altceva.
  • +9 (19 voturi)    
   citeste si tu amice (Miercuri, 17 decembrie 2008, 19:44)

   mandea [anonim] i-a raspuns lui Pintea Haiducul

   ...'Civilizatii si tipare istorice' scrisa de Neagu Djuvara si vei intelege mai multe. Poate asa o sa scrii si tu comentarii mai destepte.
   • -6 (20 voturi)    
    Te-as trimite eu... (Miercuri, 17 decembrie 2008, 20:36)

    Pintea Haiducul [utilizator] i-a raspuns lui mandea

    ...sa-i citesti pe Spengler si Toynbee,care chiar au identificat in premiera tipare istorice,dar si ei sunt mediocri dupa standardele mele,asta ca sa nu mai vorbesc de domnul Djuvara (nu vreau sa fiu lipsit de respect! e un istoric de seama,dar nu are eruditie ca sa nu mai vorbesc de intuitie...).Toate cele bune.
   • -11 (17 voturi)    
    Te-as trimite eu... (Miercuri, 17 decembrie 2008, 20:36)

    Pintea Haiducul [utilizator] i-a raspuns lui mandea

    ...sa-i citesti pe Spengler si Toynbee,care chiar au identificat in premiera tipare istorice,dar si ei sunt mediocri dupa standardele mele,asta ca sa nu mai vorbesc de domnul Djuvara (nu vreau sa fiu lipsit de respect! e un istoric de seama,dar nu are eruditie ca sa nu mai vorbesc de intuitie...).Toate cele bune.
    • +5 (5 voturi)    
     europa (Joi, 18 decembrie 2008, 12:53)

     nene [anonim] i-a raspuns lui Pintea Haiducul

     Djuvara are dreptate in multe chestii. Exista mai multe semne care indica ca civilizatia europeana n-o duce prea bine. Locuiesc in Franta unde zeci de mii de tineri de origine franceza se convertesc la islam in fiecare an (musulmanii reprezinta deja peste 10% din populatie). Franta se mandreste ca are indicii demografici buni dar daca stai sa examinezi putin problema iti dai seama ca ponderea copiilor nascuti din imigranti e din ce in ce mai mare. In legatura cu absenta de idealuri si de repere a tineretului, sunt iar de acord in buna parte cu ce spune.
     In schimb nu sunt de acord cu pesimismul lui, daca-l ascultam prea mult nu ne mai ramane decat sa ne sinucidem (vorba lui Cioran) si nu le putem reprosa tinerilor absenta de idealuri. Discursurile pesimiste de genul asta sunt un fel de self-fulfilling prophecy, tinzand sa se realizeze prin efectul demobilizator.
     In plus eu nici nu sunt sigur ca occidentalismul nostru e chiar asa de profund...
    • +5 (5 voturi)    
     cam cat de inalte sunt standardele? (Joi, 18 decembrie 2008, 13:57)

     standarde [anonim] i-a raspuns lui Pintea Haiducul

     cum se masoara eruditia si intuitia ? si mai
     ales, cu asa standarde, ce cauti aici intre plebei ? si te mai si ei la harta cu ei !
     Conform standardelor trebuia sa fii undeva in biblioteca nu pe un forum amarat de noutati !
     si tot conform lor, daca tot te cobori aici jos, fii macar diplomat !(nu spui ca la usa cortului: 'nu are eruditie'! caci nu poti sa zici ca nu are deloc, ci poti spune: 'are mici scapari')
  • +7 (13 voturi)    
   :) (Miercuri, 17 decembrie 2008, 19:53)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Pintea Haiducul

   Iti recomand "Civilizatii si tipare istorice" a lui Neagu Djuvara. E scrisa acum 40 de ani dar se potriveste destul de bine situatiei actuale. Acolo sunt si argumentele in sprijinul afirmatiilor din interviul de mai sus.

   Civilizatia europeana nu s-a extins numai pe cale pasnica... vezi America de Sud in secolul XV-XVI (doar un exemplu, mai sunt si altele).
   • +4 (6 voturi)    
    explicatii (Miercuri, 17 decembrie 2008, 22:42)

    atreus [anonim] i-a raspuns lui alex

    nu te referi la ceea ce numim azi civilizatie europeana. Te referi la coloniile spaniole din secolele 15-16. Este o diferenta intre modul de gandire al spaniolilor de atunci si cel al europenilor de azi. O civilizatie parcurge diverse momente in care are sansa sa repare greselile trecutului. Daca reuseste acest lucru si se adapteaza are toate sansele sa nu dispara ci sa evolueze. Este ca si cum daca ai lua o data nota 2 in scoala ar insemna sa iti ratezi toata cariera viitoare. O civilizatie traieste cand normele ei sunt adoptate de cat mai multi indivizi. Evident ca daca acea civilizatie isi impune normele prin constrangeri, in mod agresiv, nu va face decat sa genereze repulsie. O lege acceptata de bunavoie este de N ori mai eficienta decat una impusa. A spune ca civilizatia europeana nu are viitor pentru ca spaniolii au distrus civilizatiile americii de sud este similar cu a spune ca Einstein nu putea face nimic spectaculos in stiinta pentru ca nu a fost un elev stralucit... Apoi, a spune ca idealul tinerilor de azi este doar distructiv mi se pare o exagerare. Evident nu ne asteptam ca cei care se drogheaza la colt de strada sa fie varful de lance al creativitatii dar nu cred ca civilizatia europeana a ajuns sa se bazeze doar pe ei. Si apoi daca bine imi amintesc multi oameni de cultura si chiar presedinti au in istoria lor personala si consumul de droguri. Apoi istoricii in general tind sa vada istoria ca pe un cerc ea fiind de fapt mai degraba o spirala. Nu cred ca ne apropiem de un "ev mediu" pentru ca notiunea nu poate fi pur si simplu preluata din cartile de istorie si transpusa in perioada actuala. Si in final, mie imi place 1 decembrie ca zi nationala...
  • +7 (9 voturi)    
   depinde (Miercuri, 17 decembrie 2008, 20:20)

   Papillon [anonim] i-a raspuns lui Pintea Haiducul

   ce numesti disparitie. Din punct de vedere demografic este clar astazi si nu poate fi contestat ca rasa alba (europeana) scade in detrimentul altor rase stabilite in Europa de-a lungul timpului (africani, arabi din africa de nord, pakistanezi, chinezi etc.)

   Si si din punct de vedere spiritual civilizatia europeana dispare incet incet. Ajunge sa ne uitam la aspiratiile tineretului occidental, la emisiunile de la televizor (distractia cea mai mare a tinerilor impreuna cu jocurile pe calculator), la arta moderna care, in ciuda inestetismului, incearca sa exprime angoasele omului modern fara repere.

   Deci sunt de acord cu ce spunea Neagu Djuvara...suntem in plin declin si nimic nu ne mai poate opri caci declinul e moral si pe asta nu-l opreste nimeni.

   Numai bine !!!
   • -3 (9 voturi)    
    Sunt confuz. (Miercuri, 17 decembrie 2008, 20:46)

    Pintea Haiducul [utilizator] i-a raspuns lui Papillon

    Eu vorbeam de civilizatii si tu vorbesti de rase.Critica ta poate fi corecta,dar nu e la obiect.
    • -1 (3 voturi)    
     meserie (Joi, 18 decembrie 2008, 14:10)

     Alias [anonim] i-a raspuns lui Pintea Haiducul

     esti pe-afara. prea putine carti citite, prea mare aplombul. ia du-te tu la nenea Schopenhauer ca sa vezi care e legatura dintre intelectul si vointa si cum apare eroarea. gata, nu mai polua.
     • -1 (3 voturi)    
      Dispari,tipule! (Joi, 18 decembrie 2008, 15:23)

      Pintea Haiducul [utilizator] i-a raspuns lui Alias

      Habar n-ai de realizarile mele intelectuale,daca ai afla macar a zecea parte din ele ai da in balbaiala.Prea putine carti citite,hahaha! Dar de ce nu pomenesti de carti SCRISE sau de teorii stiintifice originale???Eu nu ma pronunt doar din teribilism tembel,ci pentru a lua atitudine critica.Faptul ca unii cu atitudine inchizitoriala vor sa-mi puna pumnul in gura ma lasa rece,din partea mea asemenea fiinte aproximative nici nu apartin Universului...
  • -12 (20 voturi)    
   am alta parere decat dl. djuvara (Miercuri, 17 decembrie 2008, 20:43)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui Pintea Haiducul

   suntem guvernati de niste oameni dinamici si motivati sa lucreze in avantajul tarii (chiar si prin concurenta intre ei). Desi sunt adeptul principiilor liberale cred ca nici dreapta nici stanga nu reprezinta solutia perfecta. Cred mai degraba intr-un centru puternic. Acest guvern tocmai asta realizeaza si mie mi se pare cea mai buna solutie. Am alta parere decat dl. Djuvara.
   Cu bine
   • +5 (11 voturi)    
    Domnule Boc ... (Miercuri, 17 decembrie 2008, 22:09)

    vald tepes [anonim] i-a raspuns lui atreus

    .. va rog sa nu mai comentati pe acest site sub anonimat.
    • 0 (2 voturi)    
     aloooo (Joi, 18 decembrie 2008, 10:52)

     iliescu [anonim] i-a raspuns lui vald tepes

     va rrog..alooooo . stati la locurile voastre!
   • +2 (10 voturi)    
    mda... (Miercuri, 17 decembrie 2008, 22:53)

    deunazi [utilizator] i-a raspuns lui atreus

    care acest guvern? cel in functie sau cel de saptamana viitoare. daca e vb de cel de saptamana viitoare, eu propun sa asteptam un an, sau macar 6 luni inainte sa-l judecam (de bine sau de rau, trebuie sa se desfasoare pt a ne putea da seama)
   • +4 (8 voturi)    
    Centru?? (Miercuri, 17 decembrie 2008, 23:28)

    Toma [anonim] i-a raspuns lui atreus

    Din cate inteleg eu din comentariul dumneavoastra de fapt faceti parte exact din categoria de oameni despre care Dl. Djuvara vorbeste cu preponderenta: oameni fricosi, fara idealuri si care nu vor sa ia o decizie si sa se tina de ea. De ce centru? ce are mai bun centru decat dreapta sau stanga? E doar o amestecatura de idealuri si doctrine care de obicei da gres pentru ca nu se ia in considerare greselile dreptei si stangii. Dupa parerea mea centru e calea care pare fara riscuri, dar calea cea mai lasa si mai proasta.
   • +3 (7 voturi)    
    @ antreus (Joi, 18 decembrie 2008, 6:17)

    mihai [anonim] i-a raspuns lui atreus

    As vrea sa te aud dupa vreo 6 luni daca mai ai aceeasi incredere.
    Cand ai timp fa-ti o rezervare la medic. Zi buna.
    :))
    • 0 (2 voturi)    
     teze: (Joi, 18 decembrie 2008, 8:04)

     atreus [anonim] i-a raspuns lui mihai

     simpatice observatii! Nu am nimic de-a face cu guvernul actual ci doar cred ca merita sa aiba o sansa. Apoi nu cred ca daca am apucat-o pe un drum trebuie sa il pastrez pana la moarte chiar daca se demonstreaza a fi prost. Apoi, stanga si dreapta politica se stie ca se ating la extreme (prin comunism si nazism, ambele fiind nocive societatii). De ce nu s-ar putea intalni si la centru devenind utile societatii? Daca lipsa ratiunii naste comunism si nazism (monstri) atunci prezenta ratiunii (calea de mijloc) ar putea deveni utila. Cred ca progresul in acest moment este tocmai intelegerea ambelor parti ale unei probleme. Mi-ar place sa se argumenteze urmatoarele teze :
     1 "singurul sistem politic viabil este cel de dreapta"
     2 "singurul sistem politic viabil este cel de stanga"
     In final veti intelege ce vroiam sa spun...
     • 0 (2 voturi)    
      nazism = dreapta???? (Joi, 18 decembrie 2008, 10:57)

      Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui atreus

      fara suparare dar nazismul nu este altceva decat un comunism nationalist care prefera sa lase corporatiile sa existe dar le controleaza evolutia.
      NSDAP este partidul nationalist socialist democrat al muncitorilor.
      • +1 (1 vot)    
       Incultura crasa! (Joi, 18 decembrie 2008, 11:15)

       Pintea Haiducul [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

       NSDAP=Nazional-Sozialistische Deutsche Arbeiter Partei (Partidul National-Socialist al Muncitorilor Germani),partid virulent anti-comunist "ab ovo".
       • 0 (0 voturi)    
        simpatic (Joi, 18 decembrie 2008, 13:46)

        atreus [anonim] i-a raspuns lui Pintea Haiducul

        simpatic din nou: dupa cum ziceam contrariile se identifica la extreme... nazismul era de dreapta, era anticomunist, de aia se tem oamenii de revenirea extremei drepte... nu ca extrema stanga ar fi mai buna
        • 0 (0 voturi)    
         Si ar mai fi si altceva (Joi, 18 decembrie 2008, 14:54)

         Un roman anonim [anonim] i-a raspuns lui atreus

         In perioada comunista, tot ceea ce era anticomunist, era fascist. Chiar si social-democratia. De aici aceste reflexe impotriva dreptei, chiar si atunci cand aceasta este de esenta democratica. In schimb comunismul era cum nu se poate mai "democratic", desi lichidase orice opozitie. Si inca un amanunt. Partidul nazist era "socialist" si "al muncitorilor" Cred ca si asta spune mult despre esenta comuna a fratilor (sau surorilor) dusmani (ce) extrema stanga si extrema dreapta. Si ar mai fi de spus si despre obiective comune ale programelor, dar nu aici este locul.
       • 0 (0 voturi)    
        nazism-comunism (Joi, 18 decembrie 2008, 16:54)

        andrei [anonim] i-a raspuns lui Pintea Haiducul

        Ai dreptate dar comentariul lui Lucian
        îşi păstrează valabilitatea. Faptul că naziştii erau anticomunişti nu-i face mai puţin asemănători cu aceştia, (mai puţin poziţionarea faţă de proprietate şi aspiraţia universalistă). Penru alianţa între "gemeni"să ne amintim de perioada 1939-1941.
      • 0 (0 voturi)    
       comunism, nazism (Joi, 18 decembrie 2008, 16:45)

       andrei [anonim] i-a raspuns lui Lucian*

       Nu ştiu ce vârstă ai, sper că eşti un om tânăr. Felicitări,ai pus punctul pe i !
       M-ar bucura mult dacă ai populariza punctul tău de vedere. Într-adevăr între comunism şi nazism există o singură diferenţă: primul tinde să desfiinţeze proprietatea privată deci garantează pauperizarea . Şi încă ceva: a fost şi continuă să fie mai performant în materie de exterminări.
   • -1 (3 voturi)    
    Stanga sau dreapta (Joi, 18 decembrie 2008, 15:14)

    Lucian [anonim] i-a raspuns lui atreus

    Centrul politic este o aberatie prin definitie. Vrand sa obtii ce-i mai bun din cele doua lumi posibile vei obtine invariabil ce-i mai rau. Nu exista doctrina politica "de centru", exista numai dreapta si stanga. Partidele "de centru" de obicei colecteaza masuri de dreapta si de stanga care se potrivesc una cu alta ca nuca in perete, iar rezultatul nu poate fi decat haosul economic si legislativ. In mod special acum, in situatia economica precara de pe mapamond, numai un guvern de DREAPTA poate asigura stabilitatea atat de necesara, in nici un caz un guvern cu PSD. Iar PD-L numai de dreapta nu e, cred ca Boc nici n-are habar ce inseamna dreapta politica. Sper sa nu platim prea scump votul din 30 noiembrie si macar data viitoare sa votam mai in cunostinta de cauza.
  • 0 (6 voturi)    
   da, (Miercuri, 17 decembrie 2008, 20:44)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui Pintea Haiducul

   Si nu credeam sa mi se intampla sa il aprob pe haiduc dar cred ca este permis sa ai alta parere decat dl. Djuvara chiar si dupa ce ii citesti cartea.
   • +1 (5 voturi)    
    Multumesc,Atreus. (Miercuri, 17 decembrie 2008, 21:29)

    Pintea Haiducul [utilizator] i-a raspuns lui atreus

    Esti un tanar patriot intr-adevar pasionat de Adevar si de bunul mers al lumii.Stima mea.Regret sincer toata bascalia cu care te-am tratat in trecut,nu o meritai.Dintre toti forumistii tineri,cel mai mult va apreciez pe tine si pe Addy.Poate ca ar fi timpul sa renunt la nickname-ul asta terorist de "Pintea Haiducul" si sa incep sa postez sub adevarata mea identitate.
    • -2 (2 voturi)    
     Pintea Viteazul (Joi, 18 decembrie 2008, 7:46)

     Aron Deleanu [anonim] i-a raspuns lui Pintea Haiducul

     al nostru nu a fost terorist,probabil al dvs.Haiducul sa fi fost!
     • +1 (1 vot)    
      Ah! (Joi, 18 decembrie 2008, 9:50)

      Pintea Haiducul [utilizator] i-a raspuns lui Aron Deleanu

      Era o gluma,imi cer iertare.Doar ca unii ma judeca in registrul "Pintea si pusca lui" si nu in registrul "Pintea--a beautiful mind"...Cam in directia asta batea autoironia mea,in rest sunt mandru de nickname-ul meu,prin el incerc sa onorez memoria unui Erou neinfricat al neamului romanesc.
     • -1 (1 vot)    
      E PREA SUBTIL SAU... (Joi, 18 decembrie 2008, 10:15)

      lu'7 cai [anonim] i-a raspuns lui Aron Deleanu

      se face ca nu intelege?
    • -2 (2 voturi)    
     bascalie? (Joi, 18 decembrie 2008, 10:59)

     Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Pintea Haiducul

     cred ca ar trebui sa-ti pui problema cine este desconsiderat.
     Cel care face bascalie sau cel de care se face bascalie?
     • +2 (2 voturi)    
      Who cares? (Joi, 18 decembrie 2008, 11:18)

      Pintea Haiducul [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

      Conteaza pozitia pe care te situezi,curajul cu care lupti pentru Adevar,nu umorile resentimentare ale loserilor care-ti dau minusuri...
  • -1 (1 vot)    
   prin pace zici?? (Miercuri, 17 decembrie 2008, 22:50)

   deunazi [utilizator] i-a raspuns lui Pintea Haiducul

   cale pasnica? colonizarile europene din toata lumea, razboaiele SUA si Rusia cu tari ale altor civilizatii, si mai degraba razboaiele si represiunile economice??? or fi culmea pacifismului si diplomatiei.

   ignorance is a bliss, i know, da omu se mai trezeste.
   • -1 (3 voturi)    
    Urmareste-ma cu atentie! (Joi, 18 decembrie 2008, 0:01)

    Pintea Haiducul [utilizator] i-a raspuns lui deunazi

    Cand,in postarea mea,am folosit cuvantul "preponderent",l-am folosit dupa o indelungata chibzuinta.Nici eu nu sunt de acord cu razboaiele SUA si nu caut sa le justific,desi se pare ca m-ai cam prins in capcana din acest punct de vedere.Te asigur ca nu e decat o iluzie: judecata mea cuprinde istoria tuturor civilizatiilor,nu doar a celor moderne.In comparatie cu masacrele practicate in illo tempore de romani (Gaius Iulius Caesar a exterminat circa 1 milion de gali iar imparatul Claudius Gothicus,predecesor al lui Aurelian,se lauda cu exterminarea a 600 000 de goti!!) dar si de normanzi,mongoli sau azteci,razboaiele locale de dupa 1990 par niste jocuri nevinovate de copii,dar asta nu-i absolva pe criminalii impotriva Umanitatii,care vor trebui finalmente sa fie judecati si condamnati.Masacrele europenilor in perioada apusa a colonialismului (nu-i includ si pe nord-americani) nu se compara cu cele ale popoarelor pe care le-am enumerat mai sus,europenii au creat o emulatie in lume,crimele lor nu au precumpanit asupra mostenirii pe care au lasat-o intregii Umanitati.In Europa s-au pus bazele Stiintei si ale Tehnologiei moderne pe care le-au imbratisat toate popoarele Pamantului,indiferent de religie sau traditii culturale.Noi,europenii,avem un ascendent moral insurmontabil in fata celorlalte rase si natiuni din lume,e dureros ca unii au impietat asupra acestui ascendent indiscutabil si ne-au murdarit imaginea promovand militarismul si abuzurile barbare in aventuri imperialiste care nu entuziasmeaza pe nimenea.Asta am avut de spus,asta am spus.Cand mai ai de gand sa-mi insulti inteligenta acuzandu-ma (o,sfanta iluzie!) de ignoranta,incearca sa aduci argumente beton sau macar cu parfum de credibilitate.Sau renunta de-a binelea.
 • +11 (15 voturi)    
  Jos palaria in fata domnului Neagu Djuvara (Miercuri, 17 decembrie 2008, 19:36)

  zexe [anonim]

  Va felicit pentru acest material. Multa sanatate domnului Neagu Djuvara.
 • +13 (17 voturi)    
  Magnific! (Miercuri, 17 decembrie 2008, 19:38)

  SummerSun [utilizator]

  Acest om merita ascultat si sorbit cu fiecare silaba.
  Sa ne ajute Dumnezeu sa avem parte de politicieni si alte personalitati care sa isi doreasca sa ajunga la o asemenea eleganta si puritate.
  Hai Romania!
  • -2 (2 voturi)    
   Ai Dreptate. Si Adevar. Cu Djuvara si Turcanu... (Joi, 18 decembrie 2008, 9:39)

   MIHAI 2 [anonim] i-a raspuns lui SummerSun

   ...viitorul Romaniei este stralucitor,
   iar civilizatia Europei este salvata.

   La fel cu Liiceanu si Prigoană, cu Plesu si Vanghelie, cu Ticu ...pardon,
   ca saracu s-a-ndurat in sfarsit, nu ca mos interviu ...cu Parschiv dizidentul dezdecorat si
   cu noul ministru al justitiei, Buta (maimultecasecanastase) , cu Mungiu si Udrea,
   cu Cristoiu, Vanghelie, Andreea Pora, Carcotasii, Stela si Arsinel, cu CFR Cluj....si in general mult, muuult Cluj si Steaua si handbaliste ....toti victoriosi...si beculetele colorate puse de Oprescu si Adi de la Valcea impreuna cu ceilalti copii minune cu voci de aur....
   • +1 (1 vot)    
    Cred ca trebuie sa fii putin mai atent (Joi, 18 decembrie 2008, 15:01)

    Un roman anonim [anonim] i-a raspuns lui MIHAI 2

    Chiar daca nu esti de acord cu unele persoane , asta nu insemana ca ele nu reprezinta valori pentru altii. Asa ca ca nu mai amesteca la gramada pesoane totusi onorabile cu non-valori si nulitati, chiar nocive, gen Vanghelie si Adi de la Valcea.
 • +6 (6 voturi)    
  decembrie 89 (Miercuri, 17 decembrie 2008, 19:44)

  sempere [anonim]

  Nu uitati sa-i comemoratii pe eroii care si-au dat viata acum 19 ani pentru libertate.
  Libertatea de care azi ne cam batem joc.

  *Culmea, daca e sa-l credem pe Basescu, guvernul esalonului doi al PCR va fi pus in functie pe ...22 decembrie.
 • +2 (10 voturi)    
  cam pesimist (Miercuri, 17 decembrie 2008, 19:44)

  marius [anonim]

  cam pesimist, conu Djuvara, un mare om de altfel. Istoria nu poate fi prezisa, asa ca sa terminam cu prostiile cu sfarsitul civilizatiei, oricare ar fi ea. Prin 90 un Fukuyama afirma niste lucruri despre istorie si uite ca aceasta i-a luat-o inainte. Nu stii nici macar ce va fi maine, daramite....
  • +4 (6 voturi)    
   "civilizatii si tipare istorice" (Miercuri, 17 decembrie 2008, 22:57)

   deunazi [utilizator] i-a raspuns lui marius

   a fost scrisa de dl djuvara in urma cu 40 de ani, iar pana acum s-a confirmat fiecare idee enuntata acolo. e drept ca e imposibil de vazut viitorul, dar masele de oameni sunt previzibile, ori o civilizatie asta e, e o masa de oameni cu aspiratii si valori comune.

   omu se si inseala, dar mizez pe faptul ca dupa 40 de ani cartea domnului djuvara este chiar mai de actualitate decat la data aparitiei ei.
   • +2 (2 voturi)    
    "Isoricism" (Joi, 18 decembrie 2008, 10:20)

    Adi [anonim] i-a raspuns lui deunazi

    Domnul Karl R. Popper este de cu totul alta parere in ceea ce priveste previzibilitatea miscarii "maselor" si implicit a istoriei. Cu tot respectul cuvenit domnului Djuvara inclin totusi sa-i dau dreptate domnului Popper.
    Un rezumat al argumentelor lui Popper impotriva istorcismului il gasiti aici: http://plato.stanford.edu/entries/popper/
    • 0 (0 voturi)    
     Popper (Joi, 18 decembrie 2008, 13:13)

     nene [anonim] i-a raspuns lui Adi

     istoricismul cel putin in formele lui de pana acum e criticabil si Popper are dreptate in unele chestii. Dar Popper nu avea o foarte mare cultura si cand se apuca sa faca critica lui Platon sau a lui Aristotel fara sa stie greaca veche face multe greseli. Cartea lui de epistemologie merita citita (logica descoperirii stiintifice), in schimb am multe rezerve fata de "open society".
     In cercurile de stiinte politice e poate foarte la moda (Soros spune ca a fost maestru lui) dar daca-l intrebi pe un specialist de filosofie antica, o sa-ti spuna ca Popper nu a inteles mare lucru.
     • +1 (1 vot)    
      Precizari (Joi, 18 decembrie 2008, 14:53)

      Adi [anonim] i-a raspuns lui nene

      Pozitia ilustrata de domnul Djuvara spune: "O civilizatie C aflata in situatia X va alege intotdeauna solutia S si va avea soarta F deoarece si alte civilizatii au facut la fel".
      Pozitia lui Popper este: "Conditiile pe care le infrunta civilizatia C sunt intotdeauna diferite de situatiile infruntate de alte civilizatii, ca atare solutia pe care o va alege nu poate fi dedusa din solutiile alese de alte civilizatii, iar soarta acesteia nici atat."
      De ce nu putem prezice? Pentru ca lucrurile sunt ceva mai complexe decat credem, iar aplicarea determinismului stiintific in "stiintele sociale" este o iluzie din moment ce nu avem cum cunoaste absolut toate conditiile initiale si absolut toate deciziile ce urmeaza a fi luate de actorii individuali si evalua efectele lor samd.
      • 0 (0 voturi)    
       re (Joi, 18 decembrie 2008, 18:36)

       nene [anonim] i-a raspuns lui Adi

       La Popper e, cred eu, si mai complicat. El este adeptul indeterminismului ,nu numai in stiintele sociale dar si in fizica. Sunt de acord ca nu poti prevedea cu certitudine viitorul la nivelul societatii data fiind complexitatea variabilelor care ar trebui sa intre in analiza. Sunt de acord ca teza istoricista duce la un fel de fatalism. Dar e clar ca anumite tendinte sunt vizibile. De exemplu, cand am ajuns in Franta acum mai bine de 15 ani am vazut ca sunt multi imigranti, in special africani. M-am gandit putin si am prevazut ca aceasta imigratie nu se va opri, sau poate chiar se va intensifica cata vreme se mentin anumiti factori : o diferenta de venit enorma intre occident si tarile africane, o politica anti-imigratie slaba in tarile occidentale, difuziunea de modele culturale occidentale in tarile africane prin tv si poate chiar interesul anumitor elite economice in a intretine fenomenul (pentru a mentine o presiune asupra salariilor in tarile occidentale). Ideea e ca previziuni se pot face, chiar daca se poate intampla sa gresesti. Si tu daca te duci la banca sa faci un credit, probabil ca nu prevezi sa-ti pierzi jobul in viitorul imediat ca urmare, de exemplu, a unui a unui razboi mondial. Daca continuam cu exemple economice (economia e si ea o stiinta sociala), e clar ca majoritatea economistilor nu au prevazut criza actuala, cu toate ca unii au inteles ca se va produce (am citit cateva articole).
       Popper are dreptate sa-l critice in cartea sa pe Marx care afirma ca capitalismul se va prabusi in viitorul apropiat din cauza contradictiilor interne. Pe de alta parte nu sunt de acord cu indeterminismul absolut pe care-l promoveaza. Daca studiezi demografia, poti sa vezi ca se repeta cam aceleasi tipare la societati diferite pe plan cultural (tranzitia demografica are loc lcam a fel etc). Ma rog, Popper are si el partea lui de adevar (cand afirma ca viitorul e deschis), chiar daca exagereaza putin dupa parerea mea.
 • +11 (13 voturi)    
  Un articol de calitate (Miercuri, 17 decembrie 2008, 19:55)

  Alex [anonim]

  Of! Ce bine ca mai apare si asa ceva in noianul de stiri care-mi trezesc repulsie.
  L-am "sorbit" cu mare placere!
 • -2 (4 voturi)    
  Incorect! (Miercuri, 17 decembrie 2008, 20:02)

  Cineva [anonim]

  "Dar, pe de alta parte, 1 decembrie nu este data Romaniei mari. Este data cand doua provincii, Transilvania si Banat, au cerut sa intre in Regatul Romaniei. Cu doua zile inainte ceruse Bucovina. Cu sase zile inainte ceruse Basarabia." Adică 1 decembrie minus 8 zile (pe calendarul nou) ar fi data la care Basarabia ar fi cerut unirea. Aoleu! 27 martie vă spune ceva? :))
 • -9 (11 voturi)    
  Sa-mi fie iertat... (Miercuri, 17 decembrie 2008, 20:05)

  Mihai [anonim]

  ... dar cu toate ca a fost om destept si destul de picant, scoate pe gura si multe enormitati ba chiar aberatii. Ar fii mult mai onorabil daca s-ar abtine de la comentarii neserioase si aiuristice in special in domeniul geopolitic. O vrea sa socheze, sa braveze or s-a zaharisit. deja. Sau si una si alta.Nu i se potriveste rolul de profet, bate prea mult campii.
  • +6 (8 voturi)    
   aberatii (Miercuri, 17 decembrie 2008, 20:25)

   Nic0ara [anonim] i-a raspuns lui Mihai

   D-le Mihai regret ca ati invatat sa cititi,dar de priceput nu pricepeti nimic,asa ca cineva abereaza,dar nu Neagu Djuvara...
  • +1 (7 voturi)    
   dl Djuvara (Miercuri, 17 decembrie 2008, 23:39)

   PaulR [utilizator] i-a raspuns lui Mihai

   De acord cu tine Mihai. Dl Djuvara spune cateva lucruri interesante dar se si lanseaza in tot felul de predictii si trage concluzii de care un spirit critic ar trebui sa se fereasca. In plus observ si de aceasta data ca dl Djuvara are o viziune rasiala asupra lumii, caracteristica anilor '30-'40 cand si-a facut domnia sa studiile. Pe dl Djuvara pare ca il deranjeaza 'amestecul raselor'; binenteles nu poate condamna asta cu voce tare dar poate face trimiteri clare in aceasta directie. Citat:
   "Ganditi-va ca in doar un secol, Europa va fi metisa. Mie imi este clar ca indo-europenii se sinucid incet, dar sigur."
   As vrea ca cei care ii citesc interviul si sunt in cautarea unor modele sa ii si analizeze critic toate afirmatiile. Dl Djuvara este un personaj respectabil dar asta nu il face infailibil si nici nu ar trebui sa il absolve de critica .
   • 0 (4 voturi)    
    Stima maxima dl Djuvara (Joi, 18 decembrie 2008, 8:28)

    banditu2020 [anonim] i-a raspuns lui PaulR

    50-60 ani nu pot schimba natura umana. Ce uneste un popor este originea comuna si asemanarea dintre indivizi, adica rasa. Aceasta apropiere si asemanare intre cetatenii unei tari ar trebui sa ii faca sa actioneze pentru binele comun. Strainii dintr-o tara nu vor actiona pentru binele comun al cetatenilor acelei tari, care pot fi de alta limba, rasa, culoare, oameni cu care nu se identifica. Daca faci o ciorba intr-un spatiu dispare respectul dintre indivizi si acei indivizi nu vor mai actiona pentru binele comun ci doar pentru cel individual. De aceea domnul Djuvara anunta declinul civilizatiei, pentru ca nu se poate sustine o astfel de societate bazata pe competitia dintre indivizi dusa la extrem.
    Eu cred ca singura solutie ar fi un scop comun maret gen colonizarea spatiului sau renuntarea completa la poluare care ar putea face oamenii sa actioneze pentru interesul comun.
   • 0 (2 voturi)    
    ce este rau? (Joi, 18 decembrie 2008, 11:04)

    Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui PaulR

    inca mai vorbim de o lume rasiala si/sau confesionala.
    Islamul a castigat si castiga teren tocmai din cauza ca face abstractie de culoarea si/sau nationalitatea omului.
    Din pacate crestinismul s-a trezit cam tarziu.
    In Ruanda biserica catolica s-a facut de tot cacatul in timpul genocidului din anii '90 si drept urmare Islamul a castigat de la 6% din populatie inainte de genocid, la 16% dupa.
    Pt Islam nu exista hutu sau tutsi.
    Cred ca ar trebui si crestinii sa faca asta si sa nu se mai impunga.
   • 0 (0 voturi)    
    trist (Joi, 18 decembrie 2008, 13:19)

    cris [anonim] i-a raspuns lui PaulR

    si eu am observat acest lucru si e de-a dreptul suparator ca majoritatea romanilor gindesc cam la fel .... europa metisa e o realitate pe care romanii nu o accepta ... desi se dau mari toleranti ..
 • -2 (6 voturi)    
  FABULOS! (Miercuri, 17 decembrie 2008, 20:16)

  acidutzu [anonim]

  Domnule Djura, ce se petrce acum pe scena poitica de la noi,nu cuva seamana cu situatiile limita intilnita in lunga dumneavoastra perioada petrecuta prin Africa?!
  • +1 (5 voturi)    
   nu, nu seamana (Miercuri, 17 decembrie 2008, 20:53)

   Adrian [anonim] i-a raspuns lui acidutzu

   Nu, nu seamana. Cand acolo a fost Dl. Djuvara acolo, in Africa nu era democratie, ci inca feudalism occidental. Democratizarea Africii a inceput cu Nelson Mandela, deci nu mai devreme de 1994. Marea majoritatea a Africii a cazut dupa plecarea occidentalilor pe mana dictatorilor locali sau a anarhiei.
 • +8 (10 voturi)    
  Foame (Miercuri, 17 decembrie 2008, 20:28)

  tzetze19 [anonim]

  Ne e foame de adevar. Gol-golut. Numai asa pot invata din greseli si exemple generatriile viitoare. Iar adevarul ne e ascuns la fiecare pas chiar de manualele de istorie. Vrem sa stim cine suntem, cine am fost. Vrem sa stim incotro sa mergem. Avem nevoie de o lumina calauzitoare. Pana acum un singur nume: Neagu Giuvara. Cred ca e romanul cel mai demn de respect . In viata. Ii doresc sanatate si putere de a scrie adevarul. Pana la capat. Si nu cred ca civilizatia occidentala va disparea. E tot ce s-a creat mai bun pt fiinta umana. Asa cum englezii nu ne lasa sa uitam ce a facut Hitler si Stalin (Discovery channels), tot asda trebuie sa stim adevarul. Noi si copii nostri. Ca sa nu se uite, ca sa nu se repete, ca sa fie progres. La multi, multi ani, domnule Giuvara!
  • 0 (0 voturi)    
   adevarul (Joi, 18 decembrie 2008, 9:01)

   Dacian [anonim] i-a raspuns lui tzetze19

   Daca ti-e foame de istorie si vrei sa stii "adevarul" citeste cartile lui Lucian Boia. Cat mai multe.
   Chiar daca nu afli "adevarul" aflii ceea ce nu e "adevarul".

   Sau poate le-ai citit deja de afirmi ca "adevarul ne e ascuns chiar de manualele de istorie.

   Cel mai mare istoric roman: LUCIAN BOIA !!!!
 • +7 (9 voturi)    
  sa nu uitam (Miercuri, 17 decembrie 2008, 20:34)

  mithrill [anonim]

  hai sa revedem discutia asta:
  http://www.youtube.com/watch?v=aHW_8R9gAX0&feature=related
  nu am alte comentarii, domnul Djuvara este desupra oricarui comentariu din partea mea si as dori doar sa-l aud vorbind cat mai des.
  fericiti nepotii dumisale...
 • +8 (10 voturi)    
  Neagu Djuvara (Miercuri, 17 decembrie 2008, 20:37)

  odorica ion [utilizator]

  Neagu Djuvara, este un adevarat bastion al civilizatiei si inteligente romanesti. Pacat ca miine poimiine nu va mai fii. Cine il va inlocui?
 • +6 (8 voturi)    
  Neagu Djuvara (Miercuri, 17 decembrie 2008, 20:44)

  odorica ion [utilizator]

  Un om minunat cind nu v-a mai fii cine ii va lua locul?
  • +2 (2 voturi)    
   mai incet cu necrologul! (Joi, 18 decembrie 2008, 10:28)

   atreus [anonim] i-a raspuns lui odorica ion

   sarmanul om! Daca citeste comentariile de aici cum credeti ca se simte, mai ales ca o multime dintre voi deja ii scrieti necrologul! Mai util este sa se dezbata problemele pe care le ridica decat sa ne intrebam ce va fi dupa ce moare, sarmanul... Cat traieste poate sa mai argumenteze, ne putem contrazice creativ etc. Il vom plange la momentul potrivit.
 • +6 (8 voturi)    
  Impresionant. (Miercuri, 17 decembrie 2008, 20:44)

  Calin [anonim]

  Ma inclin.
 • +5 (7 voturi)    
  frumos interviu (Miercuri, 17 decembrie 2008, 21:14)

  ana [anonim]

  un om care face parte din alte vremuri, rar mai vezi astazi unul ca el
 • +5 (5 voturi)    
  mare om (Miercuri, 17 decembrie 2008, 21:42)

  ioan timisoara [anonim]

  Jos palaria fata de dl Djuvara, sa traiasca multi ani.

  foarte important mi se pare (intre altele) urmatorul pasaj:
  "Dar Traian Basescu si-a dus politica lui. Insa ma tem sa nu profite de aceasta majoritate pe care o are acum, ca sa schimbe Constitutia si sa ne transformam intr-o republica prezidentiala. Asta ar fi, intr-o tara ca Romania, ingrozitor de primejdios, pentru ca orice nebun ar putea deveni dictator pe baza constitutiei."
  Este si parerea mea, si sunt bucuros ca Dl Juvara e de acesi parere care a trait ca jumatate de secol in Romania, si jumatate de secol in Franta, si nu poate exista o autoritate mai mare cand e vorba de sisteme constitutionale.

  Rog deci sa ia lumea aminte de ce a spus dl Djuvara cand basescu o sa introduca demersurile pentru transformarea in republica prezidentiala.

  Cinste eroilor de la Timisoara!
 • +2 (4 voturi)    
  stiu ca ... (Miercuri, 17 decembrie 2008, 22:07)

  vlad [anonim]

  ... Ioan Petru Culianu o sa ma injure din cerurile domniei sale, cand zic asta, insa acest domn Djuvara este cel mai mare roman in viata.
 • +5 (5 voturi)    
  Cat adevar! (Miercuri, 17 decembrie 2008, 22:12)

  alina [anonim]

  "Suntem guvernati de esalonul doi al partidului comunist!" este adevarata sinteza a realitatii romanesti.
  Bravo, domnule Djuvara!

  Da, e pacat ca PNL-ul nu este % partid liberal, pentru ca ar avea de castigat foarte mult: intelectualii, clasa de mijloc, oamenii care vor sa produca valoare. Pentru asistatii sociali si lenesi sunt alte partide.
  Pacat ca multi oameni de varsta dvs. nu gandesc la fel, ci si-au pierdut demintatea .
 • +3 (5 voturi)    
  Un om lucid (Miercuri, 17 decembrie 2008, 22:34)

  Vlad I [anonim]

  In sfarsit cineva care spune adevarul, Europa dispare incet, dar sigur.
 • +3 (3 voturi)    
  Multi ani... (Miercuri, 17 decembrie 2008, 22:35)

  maria [anonim]

  domnule Djuvara!
 • 0 (6 voturi)    
  dreapta (Miercuri, 17 decembrie 2008, 22:49)

  ast [anonim]

  Din pacate dl Djuvara isi murdareste singur credibilitatea cu comentarii cu tendinte rasiste.

  "Ganditi-va ca in doar un secol, Europa va fi metisa."

  Cu toate ca sunt de acord cu viziunea liberala a d-lui Djuvara si cu deplangerea lipsei unor idealuri in societatea moderna, nu pot sa-l vad ca un model. Vremurile intelectualilor de extrema dreapta din perioada interbelica a apus, si sper ca de data asta intelectualitatea se va forma cu valori moderne europene.
  • +4 (6 voturi)    
   ganduri (Miercuri, 17 decembrie 2008, 23:52)

   PaulR [utilizator] i-a raspuns lui ast

   Da, din pacate tinuta dl Djuvara, imaginea care si-a creat-o si care i-a fost creata din nevoia multora de a avea modele (repere morale) ii face pe acestia sa treaca cu vederea asemenea comentarii nelalocul lor. Pentru ca sunt de acord cu aceasta viziune rasiala/rasista sau pentru ca nu pot accepta existenta unor minusuri ale reperului moral pe care l-au identificat, multi nu vor fi de acord cu dumneavoastra. Ma tem ca imaginea dl Djuvara a devenit mai mare decat personajul si aceasta nu este bine nici pentru noi, nici pentru el.
   • +1 (1 vot)    
    trist (Joi, 18 decembrie 2008, 10:54)

    ast [utilizator] i-a raspuns lui PaulR

    Nu cred ca lumea trece cu vederea, eu cred ca majoritatea aproba dar probabil manifestarea mai puternica a acestor idei nu apare deoarece in vest aceste idei sunt de mult discreditate. Fara aceasta influenta sunt sigur ca ne-am intoarce la antisemitismul si rasismul de acu 70 de ani - numai din comentariile pe hotnews despre evrei, tigani si negri transpare o imagine sumbra a unei clase destul de prospera si moderna a Romaniei de azi.
  • -2 (2 voturi)    
   Naivitatea totala. Termina cu anul 1968! (Joi, 18 decembrie 2008, 10:17)

   Papadie [anonim] i-a raspuns lui ast

   Ast esti cam naiv. Lumea a fost si va fi tot timpul rasista.Nu sunt in tot de accord cu ce spune Djuvara, dar cateodata are dreptate. Mondializarea, Globalizarea este noua chestie sau politica cica moderna cum iti place tie sa spui, bagata pe gat natiilor. Umbla prin lume (nu printre guvernanti), umbla prin trenuri,metrouri, strazi si diferite cartiere din alte tari si vei vedea ca toate neamurile vorbesc rasist, pe shestache cateodata, dar indraznesc. Aia albii nu ii sufera pe aia mai coloratii , si invers nu te speria este chiar mai rau. Apoi nici albii de diferite neamuri nu se sufera intre ele. Nu mai vorbesc aici de neamurile colonizate sau colonizatoare caci devine si mai groasa treaba cu rasismul. Europa cu albii de o anumita credinta si morala este terminata. Este o treaba bine gandita de cineva anume. Au realizat invalmaseala asta de neamuri si popoare si religii pentru ca sa-i zapaceasca la minte pe aburiti si sa castige teren. Au reusit. Le va fi mai greu cu chinezii si indienii, dar o sa gandeasca si aici o treaba, ori se fac aliati ori se lasa batuti, dar m-as mira. Djuvara poate vroia sa spuna ca civilizatia crestina este pe duca. E, eu as zice ca s-a dus deja! Chestiile cu "valori moderne europene" suna foarte prost pentru unul care tinde sa fie intelectual. Ce au adus lumii aceste valori moderne europene? Au adus noul sens al cuvantului LAICITATE? Normal laicitatea inseamna RESPECT, dar ei astia modernii europeni au facut ca Laicitatea sa insemne Impotriva crestinilor deoarece Crestinatatea este Ev Mediu, si au reusit sa schimbe Crestinismul, sa faca Vatican II, sa modernizeze pe Isus doar ca sa le fie pe plac modernilor Europeni si astfel i-au distrus cel putin pe crestinii catolici din Vest. Nu va speriati o sa pice si Ortodoxii si Protestantii de rit vechi. Deci Crestinismul s-a facut modern, dar celelalte religii nu au schimbat un fir din doctrina lor. In plus in Crestinism poti lovi cum poti, de alte religii daca te atingi faci puscarie.
   • +1 (1 vot)    
    rasa != morala (Joi, 18 decembrie 2008, 10:51)

    ast [utilizator] i-a raspuns lui Papadie

    A fi de o anumita rasa nu implica o anumita morala. Toti ne nastem egali, si doar educatia pe care o primim face diferenta intre un profesor, un hot si un terorist. Faptul ca majoritatea X sunt Y nu implica ca toti X sunt Y si pentru un singur X care nu e Y nu avem voie sa facem generalizarea.

    Europa a avut nevoie de imigranti pentru a-si sustine economia si ne va fi mai greu sa ne mentinem valorile intr-o lume mult mai diversa in valori, dar cu cat e mai greu cu atat ne putem ambitiona mai tare. Si ca valori ma refer la toleranta, munca si sacrificiu personal. Impunerea lor prin educatie, legi si influenta financiara cred ca trebuie sa fie noile idealuri ale vestului si spatiu pentru implementarea lor e destul, incepand cu Romania. Sper ca vor disparea si nationalismul invechit care inca e foarte popular in zonele astea si transpare si in discursul dl-ui Djuvara.

    Da, idealurile religioase traditionale s-au perimat, si foarte bine ca s-a intamplat asta, iar celelalte religii se vor schimba si ele dar doar prin educatie si prosperitate - nu prin persecutie.
    • +1 (3 voturi)    
     Discurs socialist de doi bani (Joi, 18 decembrie 2008, 12:07)

     Papadie zburlita [anonim] i-a raspuns lui ast

     Cand am zis ca mi-e lehamite de naivitate am zis bine. Discursul tau este unul de tip socialism, parca te-au infundat aia care au facut revolutia anticrestina (stiu ca ai sa zici ca era revolutie bazata pe idealurile marete de modernizare si neindoctrinare) din 1968 cu ideile lor cu tot. La mine unul nu tine!
     Europa nu a avut nevoie de imigranti pentru a-si sustine economia. Europei i s-au spalat creierii astfel incat sa creada prostia asta si sa accepte imigrantii.
     "valori ma refer la toleranta, munca si sacrificiu personal. Impunerea lor prin educatie, legi si influenta financiara cred ca trebuie sa fie noile idealuri ale vestului"
     Cred ca ai delir socialistic! Revin-o-ti! De ce sacrificiu personal esti capabil inafara propriei tale famili. Las-o moarta! Ca doar nu o-i fi un sfant. Sfintii care fac ceva pentru altii o fac pe ascunse si doar Dumnezeu ii stie.
     Idealurile religioase s-au perimat dar sunt strigate si preluate de noii socialisti si comunisti vezi-te pe tine si pe Segolena Royala mai nou dupa Marx Engels Lenin Stalin. Chestia cu schimbarea celorlalte religii este spuma naivitatii.
     Toleranta si Munca ar trebui sa o invete neamul de detine trezoreria lumii si merge de spala mintile popoarelor si fac intriga pentru a distruce tot ce este moral si crestin.
     • 0 (0 voturi)    
      socialism :) (Joi, 18 decembrie 2008, 12:58)

      ast [utilizator] i-a raspuns lui Papadie zburlita

      "Toleranta si Munca ar trebui sa o invete neamul de detine trezoreria lumii si merge de spala mintile popoarelor si fac intriga pentru a distruce tot ce este moral si crestin."

      Ai fi surprins ca SUA e cel mai mare sustinator al crestinismului si multa lume acolo iti impartaseste idealurile neo-conservatoare, poate mai putin pe cele pervertite de xenofobism.

      "De ce sacrificiu personal esti capabil inafara propriei tale famili. ".

      Eu personal nu stiu, dar ca ideal nu numai ca mi se pare bun, dar a fost si pus in aplicare destul de mult in SUA - vezi marii magnati americani care au donat sute de miliarde.

      Cumva esti foarte capitalist si religios si totusi ii injuri pe Americani.. cum iti explici?
      • 0 (0 voturi)    
       Sa-ti povestesc cum imi explic. (Joi, 18 decembrie 2008, 14:30)

       Papadia [anonim] i-a raspuns lui ast

       Pentru mine Capitalism nu este egal cu Americanii, si oricum nu cred in nici una din cele doua. Religiozitatea Crestina nu are nimic a face cu capitalismul sau americanismul sau socialismul sau orice forma doresti matale de spalare a creierilor si asta pentru a-ti impune idealurile visate, dar netraite. Iti explicam treburi sa nu pici in naivitate si sa nu te mai iei dupa idealuri. "SUA este cel mai mare sustinator al crestinismului" o naivitate mai mare nici ca se putea. SUA condusa de cine este? Au multe biserici "crestine" cica cu rituri si moralitati numai de ei stiute, unde discoteca si iertarea pacatelor se fac la comanda si in urma unui cec cu multe zerouri in coada-nu te lega ca: si la bisericile ortodoxa sau catolica dai bani, acei bani sunt nimic pe langa banii vehiculati in sectele care fac "crestinatatea" in SUA. Prostii dinastea, le-am vazut si trait, deci stiu ce zic. Religiozitatea mea nu are absolut nimic de a face cu religiozitatea SUA. Mie nu imi place sa gandesc precum americanii adica "zen", mie imi place sa gandesc cum marele TUTEA spunea "Teologic Crestineste".
       "Eu personal nu stiu, dar ca ideal nu numai ca mi se pare bun, dar a fost si pus in aplicare destul de mult in SUA - vezi marii magnati americani care au donat sute de miliarde." Prin asta esti mic, nu te supara, dar mai ai de citit mult , mult..Marii magnati americani doneaza miliarde tot pentru ajunsul lor, nu pentru idealuri. Nu sti ca facand donatii la sfarsitul anului financiar iti poti scoate inzecit acei bani care i-ai donat la Taxele pe revenit? Ei asa fac si mai marii magnati, vedetele pe care naivii ii ridica in slavi si zic vezi Brangelina ce mareti sunt ei au donat, dar nu se gandesc cat vor castiga cand vor face taxele la sfarsit de an! Pentru un crestin idealul este sa se doneze pe el lui Dumnezeu si cum? ajutand NECONDITIONAT pe aproapele nostru si incercand sa iubim pe dusmanul nostru cum ne iubim copilul, treaba care este enorma, mai baiete, Enorma! Mai cultiva-te!
       • 0 (0 voturi)    
        valori (Joi, 18 decembrie 2008, 16:50)

        ast [anonim] i-a raspuns lui Papadia

        Exact aici e diferenta care a adus discrepanta de prosperitate intre est si vest. Cultura vestica a incurajat antrepriza si profitul, nu l-a demonizat ca la noi. De acea marii filantropi americani isi doneaza averile nu pentru a da mancare la saraci ci pentru a construi universitati (care costa), pentru burse de excelenta, pentru cercetare si pentru drepturile omului. Doneaza pentru a da sanse altora sa aiba acelasi succes pe care l-au avut ei.

        Nu vad cum faptul ca acei oameni care doneaza au si castiguri din asta afecteaza in vreun fel pe cei care beneficiaza de acei bani. Si mai mult, asta cu castigurile din donatii, desi probabil are un sambure de adevar, mi se pare trasa de par - unii isi doneaza averile intregi dupa moarte, in loc sa le lase familiilor lor (nu ca nu le-ar lasa nimic).

        http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_philanthropists#Greatest_philanthropists_by_amount_of_USD

        Si daca te gandesti bine, altruismul despre care vorbesti vine tot din dorinta personala de a ne ridica in fata divinitatii. De asta vezi si oamenii calcandu-se in picioare la moastele sfintiilor sa ajunga primii.

        De asta ziceam ca as avea tendinte filo-protestante, pentru ca nu vad cum valorile ortodoxe ne ajuta foarte tare sa ajungem o tara prospera, ci mai degraba iubirea muncii si eliminarea demonizarii profitului ne aduce acolo.
    • 0 (0 voturi)    
     Cum un popor moare (Joi, 18 decembrie 2008, 14:58)

     Papadie [anonim] i-a raspuns lui ast

     Chestia cu mondializarea si Globalizarea nu mi se pare absolut ca merge mana in mana cum am mai scris cu Idealurile mele crestine. Mai crestineste este sa ajuti neamurile prapadite ducandu-te "sur place" si ajutandu-i pe nenorociti NECONDITIONAT, precum a facut marela Preot Vladimir GHICA sau altii, decat sa te gandesti la idealuri de a melanja neamurile, rasele precum fac cei care au dictat Mondializarea in creierii naivilor, si astfel sa distruga relatiile traditionale si de aici culturale si crestine care stau la baza unui neam. Acesta se cauta sa se faca cu Europa si asta este Anticrestinism pe care eu il voi denunta totdeauna, dar pe de geaba caci treaba-i gata facuta.
     Un popor care isi uita traditiile si credinta este este un popor mort. Tot ce este creeat fara aceste doua lucruri nu tine, moare si ne-au aratat-o neamurile care nu au schimbat si nu vor schimba nimic in traditia si credinta lor care o fi ea. Deci constatarea lui Djuvara este bine fondata, din punctul asta de vedere zice bine.
    • 0 (0 voturi)    
     nationalism invechit ? (Joi, 18 decembrie 2008, 19:58)

     coco [anonim] i-a raspuns lui ast

     eu cel putin nu ma consider rasist (locuiesc in vest si am destui prieteni negrii si arabi) dar nu vad cu un ochi bun ce se intampla in tarile occidentale. Cand ies pe strada si vad ca o femeie din 3 are pe cap voalul islamic (cum e in unele cartiere din Bruxelles), pur si simplu nu vad unde e progresul in chestia asta. Daca ma duc in vacanta in Egipt sau in Maroc, nu ma deranjaza sa vad minarete peste tot, din contra apreciez valoarea artistica a artei musulmane. Dar cand ma duc sa vizitez Bazilica de la Saint-Denis (unde sunt inmormantati regii frantei), langa Paris, si vad ca e inconjurata de cartiere 3/4 musulmane, nu vad prea bine lucrul asta.
     Chestia cu imigratia care sustine economia occidentala, poate era valabila in anii '70 dar acum, cu un somaj de peste 10% e clar ca e o abureala ca sa mentina salariile la un nivel jos (pentru muncile necalificate). Cat despre educatie si prosperitate in tarile musulmane, 2 exemple : arabia saudita si emiratele (tari bogate) sunt cei mai mari sustinatori financiari ai terorismului iar Dr Zawahiri si Tarek Ramadan nu sunt chiar analfabeti dar sustin islamismul (Tarek Ramadan nu este chiar un extremist dar tot islamist e). Nu sunt pentru o societate inchisa dar in occident e clar ca s-a exagerat cu imigratia.
     Ca sa nu spui ca sunt rasist mai aduag ceva : m-ar deranja si daca in locul musulmanilor ar fi romani in proportie exagerata in capitalele occidentale (in unele e poate deja cazul...)
  • 0 (0 voturi)    
   gramatica si creierul mic (Joi, 18 decembrie 2008, 12:54)

   laura andresan [anonim] i-a raspuns lui ast

   Vremurile a apus! Serios? Ele toate care este sub 50? Coane, sanatate si spor la gramatica - numa' ca ar trebui sa observi ca democratii egalitaristi de 2,5 lei vechi nu sunt multi si nici de succes p-aici, si sa ne lasi cu durerile negre si arabesti - matematica e simpla, dragul meu astalosz de carton: civilizatia europeana, asa cum o stim de cand ne-am nascut si asa cum am aflat din carti despre ea, este una crestina, construita de oameni albi din europa. Djuvara nu sustine expulzarea strainilor, ci doar faptul ca europa asa cum o stim nu va mai fi la fel din momentul in care nu va mai fi locuita de cei ce au creat ceea ce este acum...pe ea. Civilizatia europeana nu este rezultatul unei mixturi de rase, nu e facuta de negri si nici nu poate fi mentinuta in viata de ei - nu e vb. de culoare, ci de origine, de cultura, de religie. Nu mai sariti ca prostii, tu si ceilalti doi, ca omul nu e rasist si nu va insulta minoritatile iubite!
   • 0 (0 voturi)    
    origine (Joi, 18 decembrie 2008, 13:32)

    ast [utilizator] i-a raspuns lui laura andresan

    Da, ai dreptate, e vorba despre origine, cultura si religie. Problema e sa nu extindem asta la culoare (metis - prin definitie - se refera la culoare). E subtila diferenta iar dl Djuvara nu cred ca a facut pur si simplu o greseala de exprimare (tot repeta expresia de ceva vreme). Problema e ca o chestie subtila la nivelul intelectual se propaga la miscari majore la nivelul multimii.

    Eu cred ca religia a fost un factor important in civilizatia europeana in special prin scaderea importantei ei (cu toate ca as avea idei filo-protestante). Si oamenii albi despre care vorbesti au construit imperiile alea nu persecutand rasele (englezii au abolit primii sclavia, iar aceasta era discreditata de mult mai demult) din stapanire ci reconstruind cultura tarilor ocupate.
  • 0 (0 voturi)    
   Neagu Djuvara (Duminică, 1 octombrie 2017, 21:49)

   Cyberp0et [anonim] i-a raspuns lui ast

   Nu e vorba de nici o extremă în ce îl privește pe distinsul istoric Neagu Djuvara.
   Extremiști sunt cei care conduc Europa cu ”valori moderne”, adică ”toleranți” și iubitori de ”refugiați” profitori și care doresc musulmanizarea.
   Priviți capitalele europene cucerite de musulmani și vedeți unde au loc cele mai multe atentate teroriste.
 • -1 (7 voturi)    
  un istoric de scoala veche (Miercuri, 17 decembrie 2008, 23:20)

  amidona [anonim]

  nu sunt impresionata, dimpotriva. nu-i impartasesc determinismul, nu am gasit nici macar un fragment inspirational in discursul lui, e complet fumat.
  o deceptie !
 • -6 (6 voturi)    
  in sfarsit (Miercuri, 17 decembrie 2008, 23:25)

  Michel Renaul [anonim]

  In sfarsit Djuvara.. un comunist si un securist inflacarat... Hotnews de cine este cumparat ??? De SOV cumva ?
  • -1 (1 vot)    
   biciuind viata cu bastonul (Joi, 18 decembrie 2008, 1:30)

   burebista [anonim] i-a raspuns lui Michel Renaul

   “uite-l pe batranul Djuvara, cum biciuieste viata cu bastonul”. Doamnele iti contempla vestimentatia impecabila: “uite-l pe batranul Djuvara, elegant cum doar boierii din trecut puteau fi”. Iar domnii se tem de luciditatea ta: “la varsta dumnealui, batranul Djuvara isi permite sa spuna numai adevarul”.

   Hilare inventii, seamana cu acele scrisori de la fani pe care le inventeaza reporterii pro-tv. Mai exista doamne in bucuresti, si inca doamne care stiu sa se exprime corect romaneste? Mai exista domni preocupati de luciditate? Credeam ca au dat coltul cu totii deja.
 • 0 (2 voturi)    
  asa da! (Joi, 18 decembrie 2008, 2:17)

  slr [anonim]

  asta pare sa fie un adevarat om renascentist! asa da!
 • +1 (1 vot)    
  Asteptam sfaturi practice de la bunicul nostru (Joi, 18 decembrie 2008, 6:26)

  hotnewsfil [utilizator]

  Daca vom cobori pe pamant, daca vom cobori stacheta pretentiilor pana in domeniul realului, vom ajunge, in fine, sa admitem fortat ca nu mai este atat de important ca ne conduce esalonul doi, ci cum ne conduce acesta, daca acest esalon este realmente pe drumul democratiei, daca a ajuns macar la inceputul drumului democratiei, daca macar avem un "trend" democratic pozitiv.Esalonul doi este format din oameni, nu din fantasme, din oameni cu toate calitatile si defectele proprii acestei specii, fabicati in laboratoarele comunismului, timp de o jumatate de secol, ca toti cei ce s-au nascut in acea epoca.
  Remarca domnului este adevarata dar nu ne ajuta cu nimic, ne amaraste in plus sufletele.
  Daca un parinte are un copil handicapat, nu-l ajuta amintindu-i bietei fiinte ca este asa cum este. Parintele bun se straduieste sa faca tot ce poate ca sa imbunatateasca starea copilului, chiar daca acel copil ajunge la varsta de saptezeci de ani, iar parintele la nouazecisicinci. Dragostea netarmurita a parintelui pentru copilul handicapat il va motoriza, cu sau fara voia lui, sa incerce pana la sfarsitul zilelor lui sa faca ceva care sa amelioreze starea copilului, sa-l puna macar la inceputul unui drum al oamenilor nehandicapati, al oamenilor normali.
  Se spune :"cine n-are batrani, sa-si cumpere", batranul avand oricand de dat un sfat util, cu valoare practica, nu comentarii sterile.
  Noi romanii, produse ale comunismului, indiferent daca avem sau nu onestitatea sa recunoastem, avem sansa sa ni se fi intors acasa un fiu al patriei, care sa fi crescut departe de intinarea (vorba lui Ion Iliescu) comunista a mintii acestui popor. Lucid, posesor al unei vaste experiente, practician al vietii, nu numai teoritician, bunicutul nostru drag are sa ne dea multe povete lucrative pentru a-i forta pe cei din esalonul doi sa renunte la pozitiile de comanda care i-au aspirat pe cai naturale, morale sau nu..Daca bunicutul nu mai are puerea sa ne dea sfaturi practice, noi tot il iubim.
  • 0 (0 voturi)    
   Cata dreptate aveti (Joi, 18 decembrie 2008, 7:54)

   mithrill [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Si "daca bunicutul nu mai are puterea sa ne dea sfaturi practice, NOI TOT IL IUBIM". Superb spus.

   Asta ar trebui sa fie normalitatea romaneasca, dar, din ce se vede mai sus, mai avem cale lunga pana acolo...
 • +1 (3 voturi)    
  Djuvara,Stolnici,Quintus (Joi, 18 decembrie 2008, 7:58)

  Aron Deleanu [anonim]

  au contribuit la decaderea liberalilor sub conducerea lui Tariceanu.Dle Djuvara ati fi putut sa face-ti publica interventia dvs.la seful partidlui.
 • +1 (3 voturi)    
  neagu djuvara (Joi, 18 decembrie 2008, 8:38)

  laura [anonim]

  ma bucur ff..mult ca in sfarsit citesc un articol bunt...acum aflu despre acest Domn Djuvara...si ..surpriza!! m-a cucerit...aveti tot respectul meu...simt ca am primit o lectie buna de educatie....asta ne lipseste multora...educatia buna..

  Laura
 • +2 (4 voturi)    
  Bravo (Joi, 18 decembrie 2008, 9:17)

  VictorS [utilizator]

  Respectele mele. Alta viziune de la un tanar batran, un om care graieste si gandeste.

  Eu cred insa ca mai sunt si idealuri nu numai dorinte. ca mai exista speranta, ca sunt si cei care au ochii larg deschisi nu numai cei ce alearga orbi dupa case, mobile, masini ...
 • +2 (2 voturi)    
  Un tanar de 92 de ani (Joi, 18 decembrie 2008, 9:30)

  Lucian [anonim]

  Istorie vie. Cultura si distinctie. Patriotism real si nu de fatada. Un demn reprezentant al aristocratiei interbelice distruse de comunisti, o categorie de oameni de care Romania ar avea mare nevoie acum. In ciuda varstei matusalemice este ancorat in prezent si nu in trecut, si este capabil sa analizeze situatia cu un realism si o luciditate de care mult mai tinerii sai colegi politicieni nu sunt in capabili. Un punct in plus si pentru ideea schimbarii sarbatorii nationale cu una care sa nu fie o zi de doliu pentru multi dintre concetatenii nostri. Prezenta acestui distins domn in PNL a fost unul din motivele care m-au facut sa votez acest partid. In final, o bila alba si pentru Vlad Mixich, cel mai bun "interviewator" din presa romaneasca.
 • -1 (1 vot)    
  liberal (Joi, 18 decembrie 2008, 9:54)

  Anonim [anonim]

  Tot respectul pentru activitatea domnului (boierului) Djuvara, dar ...
  Daca stam bine sa analizam problema, sunt convins ca dumnealui este simpatizant al partidului liberal (este si normal, toti boierii au fost impotriva comunismului), dar in momentul de fata, PNL-ul nu reprezinta alternativa pt romania. Ceea ce a spus dumnealui "esalonul 2 al PCR" putea s-o spuna oricine si chiar este adevarat (nu avem din ce alege), dar ar fi fost fair play sa vina si cu o solutie.
  • 0 (2 voturi)    
   Problema:Copilul e Rege si te spala la creieri! (Joi, 18 decembrie 2008, 10:43)

   uratul [anonim] i-a raspuns lui Anonim

   Nu sunt intru tot de acord cu Djuvara, dar a venit cu o solutie: Increderea in educatia in morala crestina si respectul tinerilor.
   Cred ca problema Romanilor la ora actuala este aceasta. Alte treburi cu Guvernul, conducerea sunt cam pe de laturi.
   Pana si comunistii au inteles ca luand vlastare tinere si invatandu-le iti asiguri o existenta bunuta de cel putin 45 de ani. Romanii nu au inteles. Acum problema tinerilor este BANUL. Tinerilor trebuie sa li se insufle ca nu doar banul este important in viata, trebuie sa li se insufle respectul fata de Parinti si Educatori. Altfel o sa ajungem precum in alte tari cand la 12 ani fumeaza droguri apoi la 13-14 isi injecteaza droguri si la 15-16 ani fac revolutii sau se sinucid din frustare prea multa. PARINTI, transformatile odraselor camera in magazin de jucarii sau in jocuri pe calculator cumparati-le tot ce vor ei, luati-le apararea in fata educatorului si veti vedea ce bine va fi cand la prima Interdictie de le-o faceti va va face vinovati ca a inceput sa se drogheze sau s-a sinucis. Voi parintii de azi sunteti de vina pentru tot ceva fi in viitorul apropiat, (caci pe cel lung se ocupa altii)! Daca voi pe timpul lui Ceasca nu ati avut de toate, cadeti in extrema cealalta si ii cumparati si faceti TOTUL pentru copii vostrii, sa nu duca lipsa de nimic, SA FIE FERICIT, deci asteptati-va la ceva cumplit de la odraslele care nu vor mai gasi scapare din cauza FRUSTARII. Djuvara a trait in strainatate, a vazut unde se poate ajunge si macar aici in Romania tinerii sa nu devina precum cei care acum in Europa de VEst sunt aburiti la cap , nu au nici o morala si nici un ideal. Deci Djuvara macar a venit cu o idee buna, celelalte poate nu sunt asa stralucite si pe placul tuturor.
 • -1 (1 vot)    
  Si eu credeam (Joi, 18 decembrie 2008, 10:15)

  Gore [anonim]

  Ca suntem guvernati de pecenegi...a....cumani!
 • 0 (0 voturi)    
  Dl.Djuvara (Joi, 18 decembrie 2008, 10:36)

  Bero [utilizator]

  E mai tanar ca multi tineri,asta e clar . Pacat ca oameni ca dansul sant din ce in ce mai putini. Daca nu avea acest destin ciudat, care l'a tinut departe de tara, nu mai era de mult..., il casapeau aici ...A avut sansa !
  Sa ne bucuram de prezenta dansului.
 • 0 (0 voturi)    
  vcxfeas (Joi, 18 decembrie 2008, 11:37)

  Nick [anonim]

  Sabloane, texte, trebuie zeci de ani pentru schimbari iar cateodata dupa sute de ani sunt valabile aceleasi lucruri, in spirala buineinteles ca unele lucruri se schimba dar tinerii ar vrea sa se schimbe repede. Deocamdata nimic nou sub soare
 • 0 (0 voturi)    
  un adevarat intelectual! (Joi, 18 decembrie 2008, 11:39)

  adrian_ [anonim]

  Este foarte captivant interviul cu domnul Djuvara - m-ati determinat sa-mi cumpar si eu cartea!
 • -1 (1 vot)    
  Interesant ca intotdeauna (Joi, 18 decembrie 2008, 12:21)

  Xonix [anonim]

  Daca gandesti la sacra macro-istorica, da dl Djuvara are dreptate. Crestinatatea a avut intinderea demografica maxima in jurul lui 1925. De atunci scade neincetat. Poate hulitul S. Huntington avea si el dreptate..
 • +1 (1 vot)    
  Tinerii (Joi, 18 decembrie 2008, 12:44)

  Paul [anonim]

  Sunt perfect de acord cu Djuvara.
  Exista 2 probleme majore in Romania si care corelate ne fac sa ne pierdem orice speranta in viitor:
  1. Tinerii de azi au o singura valoare: BANUL
  2. NIMENI nu face nimic pentru tara asta, nimeni nu face nimic daca nu are ceva de castigat, PERSONAL si IMEDIAT.

  Idealurile romanilor se rezuma la: CASA, MASINA, MOLECULAR, PLASMA, HAINE "DA FIRMA", CLUBURI cu note de plata de mii de `EURO.

  Sunt fascinat de noua "elita" a Romaniei care cand se duce sa viziteze o alta tara, viziteaza doar magazinele de acolo si punctele turistice necesare ca sa te poti lauda in fata prietenilor. Nu conteaza ce ai vazut, ce ai invatat, conteaza sa faci o poza acolo unde scrie mare PARIS ca sa stie lumea draga unde ai fost....
  M-am saturat de parvenitii care se duc in Paris, cheltuie 10.000 EUR pe boarfe dar mananca de la McDonalds ca "ce rost are sa dai 100 EUR la un restaurant de calitate, mai bine imi iau o bluzita D and G" ca doar nu te vede nimeni ca ai mancat bine si te-ai simtit bine si ai experimentat ceva dintr-o alta cultura. E mai important sa te vada altii.

  oameni care traiesc degeaba, nu pentru ei ci pentru altii. Ca niste manechine intr-o vitrina. ~TRIST

  O sa se schimbe ceva in tara asta cand o sa aud pe primul politician (in particular, nu la TV) ca vrea cu adevarat sa faca ceva pentru tara asta.
 • +1 (1 vot)    
  rasism (Joi, 18 decembrie 2008, 12:57)

  adrian [anonim]

  "Ganditi-va ca in doar un secol, Europa va fi metisa."
  - poate ca D-l Djuvara n-a spus-o cu tenta rasista ci doar deplange situatia in care civilizatia europeana va disparea.
  • 0 (0 voturi)    
   :)) (Joi, 18 decembrie 2008, 13:16)

   ast [utilizator] i-a raspuns lui adrian

   "The most perfidious way of harming a cause consists of defending it deliberately with faulty arguments." - Nietzsche

   Tu sigur o spui cu tenta rasista daca crezi ca civilizatia europeana va disparea din cauza rasei.
 • 0 (0 voturi)    
  fara pretentii ... (Joi, 18 decembrie 2008, 13:09)

  the [anonim]

  ... de sinteza, îmi face placere sa remarc modul în care un dialog de calitate, fie si între un ziarist usor ditirambic si un senior usor contestabil, da nastere la comentarii CIVILIZATE, chiar la controverse ELEGANTE ...
  Zau ca nu va credeam în stare si acum îmi pare rau.

  Respect ,
  tuturor celor mai de sus, inclusiv celor mai virulenti :) !!!
 • 0 (0 voturi)    
  Nu vad nicio tenta rasista (Joi, 18 decembrie 2008, 13:40)

  ana [anonim]

  in afirmatia ca Europa va fi metisa, e mai degraba o constatare
 • -1 (1 vot)    
  Specialisti (Joi, 18 decembrie 2008, 13:41)

  Porumbel Ciripescu [anonim]

  Multi specialisti aici care au sarit sa il acuze pe Djuvara: cum sa spuna el ca Europa va disparea. Era un mahnit pe aici care facea apologia cuceririi prin pace. Prietene, tu ai vazut vreo capitala Europeana mare? Londra, Paris, Bruxelles, chiar si cele din nordul Europei? O sa te ingrozesti cati oameni de acolo nu au coluarea pielii ca a ta. Departe de a fi un lucru bun (asta trebuie sa o recunoastem) si fara urma de rasism (ca nu asta e ideea), vom disparea usor, usor in favoarea lor, in favoarea culturii lor, a obiceiurilor lor etc. Lucrurile astea le-a spus si ROMANUL Neagu Djuvara in acest interviu. Numai ca unii se fac ca citesc si le trebuie explicatii. Ce fericiti am fi noi aici daca ar pleca toti cu creierele inerte.
 • 0 (0 voturi)    
  Rasist? (Joi, 18 decembrie 2008, 14:42)

  Obama [anonim]

  Djuvara - rasist?

  "mi-e foarte teama ca vor ajunge sa-l omoare si pe Obama. El e un salt de 10 ori mai mare decat saltul facut cu Kennedy" (c)
 • 0 (0 voturi)    
  djuvara (Joi, 18 decembrie 2008, 14:59)

  pusy_55 [anonim]

  are dreptate d.nul.djuvara.nici nu poti comenta intr-un fel cele spuse de domnia sa.sa-i dea dumnezeu sanatate.
 • 0 (0 voturi)    
  chiar nu conteaza (Joi, 18 decembrie 2008, 15:17)

  misu [anonim]

  daca dl djuvara este sau nu rasist sau daca este sau nu pesimist prevazand disparitia europei. modul in care spune aceste lucruri, pe care nu il banuiesc de lipsa de sinceritate, este esential, si, avand avantajul imensei experiente (sa ne gandim doar ca s-a nascut in perioada de maxima dezvoltare a romaniei, a studiat parca si in germania, a fost diplomat prin suedia , sper sa nu gresesc, a plecat in franta dupa razboi, a colindat un continent, africa, unde a cunoscut cu totul alte culturi, s-a intors acasa unde a avut parte deasemenea de vremuri "interesante", ce mai, e o istorie vie), este foarte savuros, se "consuma" cu pofta. depinde de dorinta si capacitatea fiecaruia sa ia ce e bun de la dl. djuvara si sa dea la o parte ce e rau. este f bine ca exista si ca multi tineri se indreapta catre el.
 • +1 (1 vot)    
  De ce? (Joi, 18 decembrie 2008, 15:56)

  vasile draghicioiu [anonim]

  De ce neamul romanesc plasmuieste destul de des genii dar apoi nu le recunoaste ca fiind trup din trup romanesc?
  Poate ca ei, acesti mari oameni nu se pot adapta romanismului sau romanismul cel mult nu-i accepta.
  Poate ca mai multi mediocrii uniti prezinta mai mult ca un gregar dotat de la natura.
  Se poate constata ca neamul nostru copiaza foarte mult de la alte natii si nu-si apreciaza valorile locale.
  O singura cale avem pentru reusita, sa aplicam legea dura a naturii selectia pozitiva.
 • 0 (0 voturi)    
  praf (Joi, 18 decembrie 2008, 16:12)

  cosmin [anonim]

  domnul spune ca sa nu se profite de aceasta majoritate si sa schimbe constitutia???FALS induceti lumea in eroare
  Nu Basescu sau altii schimba constitutia ci POPORUL PRIN REFERENDUM!!!!
 • +1 (1 vot)    
  blestemul romanesc (Joi, 18 decembrie 2008, 16:49)

  MB [anonim]

  Nu aprob toate spusele dlui Djuvara, dar il admir pentru tonusul, claritatea si curajul cu care isi enunta parerile.
  Vehementa nu e un pacat, si nici jignire.
  Mi-as dori sa vad mai multe personaje cu atit aplomb logic in societatea romaneasca actuala.

  Asa cum am spus uneori nu sunt de acord cu unele lucruri. Si ma opresc deocamdata la "blestemul asupra acestei tari" de care vorbeste dumnealui intr-o fraza.
  Care ma mira. Ca foloseste o sintagma atit de sablonizata, totusi cu mare priza emotionala la un public dezamagit si deznadajduit, si atit de draga multor "intelighenti" din tara noastra.

  Mi-as fi dorit sa nu se refugieze in concepte facile de genul acesta, ci dimpotriva sa vorbeasca de complexul de realitati si apucaturi care ne opresc in a ne recunoaste valorile, si sa lupte impotriva lor, ridiculizand astfel de expresii.
  ...poate de impamintenitul si prostul obicei al romanului de a nu da piept cu greutatile ci de a se refugia mereu in "padurea"/"pe muntele" convenabil si comfortabil - unde si fuga de idei si agitatia e tot un gen de refugiu... pentru ca exista multe personalitati romanesti actuale, cu o mare capacitate intelectuala, care practica necontenit aceasta mica evadare, in defavoarea personala si a societatii romanesti.

  Continui insa sa il urmaresc cu reverenta pe dl. Neagu Djuvara, ii urez multa energie, si la cit mai multi parteneri de dialog!
 • +1 (1 vot)    
  raspuns cititorilor (Joi, 18 decembrie 2008, 18:35)

  neagu djuvara [anonim]

  Il felicit pe talentatul domn care mi-a luat acest interviu pentru Deutsche Welle, cum a stiut sa rezume in cateva minute esentialul unei convorbiri cu mine de trei sferturi de ceas!
  E destul de nostim ca au scris atatia tineri (cel putin mai tineri ca mine!)! Nu ma supara nicidecum cei care nu sunt de acord cu opiniile mele. E bine ca starnesc atatea discutii. In orice caz, multumiri tuturor celor si-au dat osteneala sa scrie ceva. Salutari. MoshNeagu
 • 0 (0 voturi)    
  comentariu la ... comentarii (Joi, 18 decembrie 2008, 18:44)

  anonim [anonim]

  buna seara,

  imi este la indemana (datorita chiar comentariilor) sa recomand celor care comenteaza pe aici (si prin alte parti) sa incerce sa citeasca mai mult inainte de "a-si da cu presupusul".
  este rusinos sa crezi ca libertatea iti permite sa cataloghezi (adica sa aberezi despre) un om care iti este superior (axiomatic).
  este criminal la adresa valorii (in general) sa practici principiul rusinos de mai sus.
  dar, pe de alta parte, stim ca "somnul ratiunii naste monstri"...
  suntem in stare, fiecare dintre noi, sa gasim limitele intre buna-cuviinta si supunere orbeasca?
  cred ca in asta consta marea problema a valorilor micute (pronunta "micutze").

  succes tutror, si mie insumi.
 • 0 (0 voturi)    
  RESPECT ! (Joi, 18 decembrie 2008, 21:48)

  dan [anonim]

  Dragilor forumisti batatori de campii arabile ale gandirii ! Singurul llucru care sete permis sa fie spus in urm unui asemenea om este : RESPECT !
 • 0 (0 voturi)    
  interviul (Vineri, 19 decembrie 2008, 23:33)

  Dan H. [anonim]

  As mai adauga ceva.. Textul pe care vi-l propun mai jos, m-a impresionat mult si vine ca un raspuns la o intrebare din interviu:
  http://www.dhulea.home.ro/ND/CarteaND.html
  Va multumesc pentru atentie
 • 0 (0 voturi)    
  ???? (Vineri, 20 februarie 2009, 14:28)

  nabulio [anonim]

  Doamne, ce mai ramane din Romania cand se vor stinge si ulmii mari oameni ai tarii????????
 • 0 (0 voturi)    
  un om adevarat plin de verticalitate (Vineri, 2 octombrie 2009, 20:02)

  ZEUS [anonim]

  Neagu Djuvara ramane unul dintre foarte putinii romani cu numele de roman, nu doar cu Carte de Identitate si platitor de taxe.

  Pentru cei care vor sa vada, asculte si citeasca mai multe despre el: http://www.thepyramidpower.com/blog/tag/neagu-djuvara/
 • +1 (1 vot)    
  :) (Miercuri, 23 decembrie 2009, 3:59)

  dorubarbu [anonim]

  Domnule Djuvara,

  Va citez:"...Cand te gandesti ca dupa revolutia din decembrie 1989 poporul l-a ales cu peste 80% pe Iliescu care inventase, nu el ci Securitatea care l-a adus la putere, inventase monstruozitatea cu teroristii lui Ceausescu si ca dupa 19 ani inca nu s-a judecat chestiunea aceasta...Asta inseamna ca poporul acesta nu mai functioneaza normal."

  Pai daca "poporul acesta nu mai functioneaza normal"...eu ce motive as avea sa ma intorc in tara?
  Am emigrat in 2004, sufocat de imbecilitatea, marlania si saracia din Romania! Nu am 10 vieti, sa le traiesc cu schimbul...am doar una! Si pot sa spun ca (probabil) jumatate mi-am petrecut-o in Romania...M-am lamurit...Profetia lui Brucan nu s-a adeverit! Au trecut 20 de ani....si iata ca romanii nu si-au revenit din dementa comunista!

  Ce sa mai zic? Ar mai fi ceva de zis?

  Sanatate multa va doresc!
  Numai bine!
  Doru BARBU - Montreal/CANADA
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Vineri, 8 ianuarie 2010, 12:44)

  cristian [anonim]

  si cand o fi sa fie ...pe noi cui ne lasati
 • 0 (0 voturi)    
  respect deosebit (Marţi, 12 ianuarie 2010, 8:49)

  filip [anonim]

  Il urmaresc pe Domnul Neagu Djuvara de vreo 12 ani,nici eu nu asi impartasi pesimismul domniei sale la acei parametrii.Insa:nu pot sa nu admir ca pe sfarsit de existenta,ne impartaseste inca experiente si studii personale,teme deschise care ne dau parola spre a duce mai departe ce a inceput in urma cu foarte multi ani.
  Mi-as dori sa pot spune ca este profesorul meu,cu toate ca nu l-am cunoscut personal.
  Ii doresc sanatate si luciditate.
 • 0 (0 voturi)    
  oameni ca domnul djuvara trebuie sa fie modelele n (Miercuri, 20 ianuarie 2010, 10:19)

  petronius [anonim]

  de ce nu apare domnul djuvara mai des la televizor, alaturi de domnul plesu si de alti oameni cu adevarat valorosi?
  de ce apar numai oameni tupeisti si superficiali, care devin modele pentru romani?
  oare nu e vina noastra ca inghitim toate grosolaniiloe si toate susanelele astea? oare nu ar trebui sa sanctionam posturile tv printr-o diminuare acuta a audientei?

  felicitari hotnews pentru interviu, aduceti o raza de speranta!
  • 0 (0 voturi)    
   Spengler (Marţi, 15 iunie 2010, 1:01)

   Coman Norbert [anonim] i-a raspuns lui petronius

   Nu Neagu Djuvara face primul "necrolog" al Europei. Lucrarea filosofului german Oswald Spengler "Declinul Occidentului" anunță de aproape un secol trecerea bufniței Atenei peste continent. Bufnița Atenei zboară la asfințit. Cei mai inteligenți oameni ai Greciei Clasice, Socrate, Platon, Aristotel apar chiar înaintea perioadei elenistice începută cu Alexandru Macedon. Practic ei anunță căderea.
   Peste Europa bufnița a zburat în perioada marilor filosofi germani: Kant, Hegel, Marx, Nietzsche. Filosofia a intrat în elenism, secolul XX nu a mai produs nimic comparabil cu secolele XVIII-XIX.
 • 0 (0 voturi)    
  disparitia imperiilor (Duminică, 10 octombrie 2010, 10:18)

  spaia ioan [anonim]

  umanitatea a cunoscut in decursul istoriei transformari efemere in spatiul marii mediterane si orientul mijlociu.daca in decursul anilor su existat regate puternice ele au decazut si au fost inghitite de alte forme de organizare ca si imperiile.despre regatul egiptean se stie din anul 3000 i .h.au aparut pe rand imperiul hititilor regatul israelului .imperiul asirienilor babi;onul imperiul persan macedonian roman bizantin sasadin.califatele imperiul seljuc crusader saladin mongol otoman.toate au sfarsit prin disparitie.apoi a inceput era coloniala in care puterile europene au cotropit o multime de regiuni ale globului inclusiv america.prin lupta de eliberare nationala au reusit sa devina independente aproape toate statele lumii.vreau sa ma refer numai la europa pentru ca ,cum spune neagu djuvara europa se va islamiza in urmatoarea perioada deoarece prea multi islamisti vin in europa si la urma o sa devina majoritari inpreuna cu tiganii pe care usor o sa-i poata islamiza.deci soarta europei este pecetluita pentr ca nu poate sa se sustraga mersului umanitatii.bine ca noi mai batrani nu vom apuca acele vremuri. dar urmasi urmasilor nostri vor pierde moldova si romania din cauza ca la noi in tara vor deveni majoritar itiganii pentru ca aduc pe lume copii cat da domnul si ne vom umple tara si de chinezi si musulmani.in rest sa auzim numai de bine
 • 0 (0 voturi)    
  Interviu cu Neagu Djuvara (Duminică, 22 mai 2011, 10:26)

  Liviu Stoian [anonim]

  Stiu ca Dl. Djuvara isi revendica originea cumana si probabil ca este interesat de informatii istorice privind aceasta etnie.
  Intamplator am intrat in posesia copiei unei scrisori de la o persoana care locuieste in strainatate si care se declara ultimul descendent al Casei Regale Cumane.
  Pentru ca sunt convins ca aceasta scrisoare ar putea interesa pe marele istoric Djuvara, rog sa imi spuna cineva care este adresa de mail a istoricului, pentru a-i putea trimite documentul fara nicio pretentie. Cine stie, poate ca Dl. Djuvara va putea lega firele unei istorii pierdute....
  Adresa mea este: liviuludovicstoian@yahoo.com
 • 0 (0 voturi)    
  bun interviu (Vineri, 11 septembrie 2015, 11:11)

  Liliana Hanganu [anonim]

  revin: am observat că interviul este din 2008. eroarea mea.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by