Situatia locativa a imigrantilor romani din Spania este mai buna decat cea a imigrantilor din Italia, ponderea romanilor care au o locuinta proprietate personala in Spania fiind de 14% din total, fata de Italia, unde numai 8% dintre imigrantii romani detin o locuinta in proprietate. De altfel, romanii din Spania au un venit mediu lunar de 1.230 de euro, cu 200 de euro mai mult decat romanii din Italia, se arata intr-un studiu realizat de Agentia pentru Strategii Guvernamentale (ASG), in perioada martie-aprilie 2008.

Prin sondaj s-a urmarit identificarea conditiilor sociale, valorilor si asteptarilor care ii caracterizeaza pe imigrantii romani din Spania. Acest sondaj completeaza rezultatele unui alt studiu care a vizat comunitatea romaneasca din Italia si a fost realizat in perioada noiembrie-decembrie 2007, se arata intr-un comunicat al ASG.

Ponderea celor care locuiesc in spatii improvizate si inadecvate in Spania (0,2%) e diferita semnificativ fata de cazurile similare din Italia (3%).

Venitul romanilor stabiliti in Spania inainte de a emigra a fost mai mare decat al romanilor stabiliti in Italia. Imigrantii din Spania aveau un venit mediu lunar in Romania de 175 de euro, valoare semnificativ superioara ultimelor salarii obtinute de cei care au emigrat in Italia, de 140 de euro.

Cei mai multi dintre romanii emigrati in Spania lucreaza in constructii (29%), fac munca de menaj, curatenie, intretinere (14%), sunt angajati ca barmani, ospatari, bucatari (10%), lucreaza in comert (5%) si in industria hoteliera (3%).

Comparativ cu romanii din Italia, cei din Spania au un profil mai accentuat antreprenorial, fiind in masura mai mare interesati sa deschida o afacere (34% imigrantii din Spania, 24% cei din Italia), sa munceasca mai mult pentru un venit mai mare (67% comparativ cu 50%) sau sunt mai dispusi sa se perfectioneze prin continuarea studiilor sau sa urmeze cursuri de calificare (33% comparativ cu 20%).

Majoritatea emigrantilor din Romania sunt de etnie romana, numarul emigrantilor romani de etnie rroma fiind mai mare in Italia, diferenta dintre cele doua etnii facand o pondere mai ridicata de tigani in Italia (5% comparativ cu 1% in Spania).