Masurile pe care autoritatile de la Roma le pregatesc in privinta imigrantilor ii vizeaza pe cetatenii tarilor care nu fac parte din UE, a declarat miercuri premierul Tariceanu, precizand ca a avut o discutie in acest sens cu ministrul de externe italian Franco Frattini.

„Ministrul de Externe italian m-a informat ca setul de masuri privind imigratia pe care autoritatile italiene il pregatesc este destinat cetatenilor statelor care nu fac parte din UE. Nu se intentioneaza masuri care sa afecteze cetatenii comunitari iar reglementarile europene vor fi respectate”.

De asemenea, seful Executivului i-a informat pe membrii Cabinetului ca ministrul de interne, Cristian David va efectua, incepand de joi, o vizita la Roma. Ministrul de Interne va avea mandat clar in discutiile cu autoritatile italiene in ceea ce priveste situatia imigrantilor romani aflati in Italia, a afirmat premierul. De asemenea, premierul Tariceanu a aratat, la inceputul sedintei, ca intentioneaza sa trimita in Italia o echipa mixta, formata din politisti si procurori, pentru a sprijini autoritatile italiene in eforturile lor de combatere a criminalitatii.

Guvernul Berlusconi pregateste un arsenal de masuri impotriva imigratiei clandestine, iar romanii sunt primii vizati. Fostul comisar european, Franco Frattini a declarat ca in cazul romanilor raspunsul este simplu: vor fi aplicate directivele europene existente.

In urma cu doua zile, Tariceanu invinovatea autoritatile italiene de lipsa de fermitate care a dus la existenta taberelor nomade de la periferii si a dat exemplul Germaniei si Frantei unde nu au avut loc incidente, cu toate ca si in aceste state se afla cetateni romani. Cardinalul Martino, "ministrul" justitiei de la Vatican, a luat apararea romanilor declarand ca imigratia ilegala "nu poate fi considerata un delict" si ca "nu trebuie demonizat poporul roman".