O companie britanica cere statului roman daune in valoare de 100 de milioane de dolari intr-un caz de coruptie la nivel inalt in care ar fi implicat inclusiv fostul premier Adrian Nastase, scrie cotidianul Financial Times in editia de vineri. Compania Eastern Duty Free acuza faptul ca a pierdut doua contracte cu Aeroportul Otopeni si Compania Tarom dupa ce a refuzat sa dea 2,5 milioane de dolari mita, ceruta de apropiati ai fostului prim-ministru.

Reprezentantii companiei sustin ca se afla si in posesia unei casete audio pe care a fost inregistrata persoana care cerea mita, scrie Financial Times.

Ziarul noteaza ca acest caz, care urmeaza sa fie audiat, in acest an, la un tribunal international din Washington, va reprezenta una dintre rarele ocazii cand lucrurile intunecate din domeniul contractelor din sectorul public din Romania va fi adus la lumina.

  • Povestea spagii

Reprezentantii EDF sustin ca, in perioada 2001-2002, ar fi fost contactati de oficiali apropiati ai premierului Adrian Nastase, premier intre 2000 si 2004, care ar fi cerut 2,5 milioane de dolari mita pentru a prelungi contractele caştigate de EDF in 1992 şi 1996. EDF sustina ca, din cauza ca a refuzat sa plateasca, compania a fost nevoita sa renunte la contracte.

Ulterior, Executivul de la Bucuresti a aprobat o ordonanta de urgenta prin care a interzis temporar operatiunile de retail duty-free, pentru ca, mai tarziu, contractele sa fie acordate unor companii romanesti.

Reprezentantii companiei britanice se afla inclusiv in posesia unei inregistrari audio cu unul dintre consilierii lui Adrian Nastase, in care acesta le explica reprezentantilor EDF cum ar putea fi "rezolvata" situatia: in schimbul unei mite in valoare de 2,5 milioane de euro.

Inregistrarea audio va fi folosita ca proba in procesul care urmeaza sa inceapa la Tribunalul International din Washington.

  • Monica Macovei: Coruptia politica la nivel inalt e prezenta in Romania

Scandalul intervine intr-un moment in care Romania, care a aderat la Uniunea Europeana anul trecut, se afla in vizorul Bruxelles-ul, care a criticat in mai multe randuri Bucurestiul pentru lipsa de eficienta in domeniul combaterii coruptiei si al reformei justitiei, atrage atentia Financial Times.

Romania ar putea chiar sa piarda fonduri europene din aceasta cauza, ca si vecina Bulgaria, criticata de Bruxelles pentru lipsa de eficienta in ceea ce priveste combaterea crimei organizate.

Financial Times a stat de vorba inclusiv cu fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, care recunoaste, intr-o declaratie acordata ziarului britanic, ca: "Coruptia politica la nivel inalt este inca prezenta in Romania, iar procurorii anti-coruptie sunt supuşi unor presiuni puternice din partea actualei clase politice."