Parintii biologici vor putea sa se opuna adoptiei pina in momentul incuviintarii ei de catre instantele de judecata, ii vor putea santaja ulterior pe parintii adoptivi, iar copiii ar putea afla inainte de vreme ca au fost adoptati. Acestea sint citeva din consecintele unei decizii a Curtii Constitutionale, date in urma unei contestatii intr-un proces de adoptie. Theodora Bertzi, secretar de stat pe probleme sociale, a declarat pentru HotNews.ro ca modificarea filozofiei legislatiei ar putea nu doar sa ingreuneze procesele si sa incurajeze coruptia, dar si sa prejudicieze interesul superior al copilului.

Curtea Constitutionala a decis ca parintii biologici pot sa isi dea acordul sau se opuna pina in momentul incuviintarii adoptiei, ceea ce schimba radical intreaga filozofie a legii, construita pe ideea adoptiei deschise. "Acest lucru presupunea ca parintii biologici nu se cunosc cu parintii adoptivi si nu se pot opune adoptiei decit in prima faza a procesului", a declarat pentru HotNews.ro Theodora Bertzi, secretar de stat pentru probleme de adoptii.

Facilitarea santajului

Theodora Bertzi sustine ca pina acum parintii biologici nu mai aveau niciun cuvint de spus din momentul in care exista o hotarire judecatoreasca prin care copilul devenea adoptabil si filiatia se intrerupea. Ei puteau sa se opuna adoptiei doar in aceasta prima faza, dar chiar si asa, instantele tineau cont de "interesul superior al copilului".

Urmatoarea etapa era gasirea unei familii adoptive, se dadea o noua hotarire judecatoreasca prin care copilul era incredintat respectivei familii, la care statea minimum trei luni pentru a se vedea daca se potrivesc, dupa care urma incuviintarea adoptiei. "In niciuna din aceste faze parintii biologici nu mai puteau interveni, spune Bertzi, tocmai pentru a se evita cazurile de santaj sau de presiune asupra copilului. Cele doua familii nu se cunosteau, procedurile nu o permiteau".

Si pina acum au existat cazuri de santajare a parintilor adoptivi, unele mediatizate puternic, dar noile prevederi le vor inmulti." Va fi mult mai simplu de acum acum inainte", spune Bertzi.

Interesul superior al copilului, neglijat

Un alt aspect neplacut si care poate avea consecinte asupra copilului si familiei adoptive este faptul ca in hotarirea judecatoreasca finala se vor scrie numele parintilor biologici si ai celor adoptivi, adresele acestora, plus alte date. Hotarirea judecatoreasca va fi trimisa si familiei biologice, care astfel va cunoaste adresa si numele parintilor adoptivi si va putea oricind sa le bata la usa.

"Acest lucru este foarte rau, familiile adoptive decideau singure cind venea momentul sa spuna copilului ca a fost adoptat, sau, poate, nici nu o faceau, raminea la latitudinea lor, in functie de evolutia copilului. Acum vor sta cu frica ca parintii biologici vor putea sa le bata la usa, iar copilul ar afla acest lucru intr-un moment nepotrivit, ceea ce l-ar putea afecta negativ", declara Theodora Bertzi.

Negocieri pentru schimbarea minima a legii

Dupa aflarea deciziei Curtii, Oficiul Roman pentru Adoptii si reprezentantii Ministerului muncii incearca sa schimbe cit mai putin legea, asa incit interesele copilului sa fie protejate.

Se discuta ca parintii biologici sa fie chemati doar in ultima faza, cea a incuvintarii adoptiei. In situatia in care nu se prezinta la proces, acesta poate continua si prin citarea lor publica. Daca ei se vor razgindi si se vor opune adoptiei, instanta va trebui sa tina cont de interesul superior al copilului, pentru ca reluarea intregului proces, scoaterea lui familia adoptiva, constituie o trauma care nu poate fi ignorata.

De la Timisoara, in toata tara

Hotarirea Curtii a survenit ca urmare a contestarii la Timisoara a unei adoptii de catre un barbat care nu a putut sa reclame infierea fiicei sale pina nu si-a dovedit paternitatea. Astfel, el nu a putut sa-si exprime consimtamintul intre deschiderea procesului si incuviintarea adoptiei.

Gabriela Popescu, secretarul general al ORA, afirma ca procesul trebuia intrerupt pina cind se clarifica situatia paternitatii si ca Directia Generala de Protectia Copilului Timis nu a anuntat acest caz. "Mai mult, au fost demarate procedurile de adoptie dupa ce copilul a fost recunoscut de tata".

La rindul ei, Theodora Bertzi spune ca, de fapt, legea nu a fost aplicata corect, de aceea s-a ajuns aici, decizia Curtii fiind luata pe un caz punctual.

CCR a decis, în 20 martie, ca prevederile articolului 35, alineatul 2, litera i, din legea adoptiilor sunt neconstitutionale, fiind contrare articolului 20 din Constitutie, in masura in care nu prevad luarea consimtamintului parintilor firesti, in fata instantei, odata cu solutionarea cererii de incuviintare a adoptiei.

Mai mult, legea ar incalca Cartea Europeana a Drepturilor Omului.