Pe 22 februarie, la primul termen al procesului lui Vlad Pascu, judecătoarea Ancuța Popoviciu a întrebat dacă în sală este prezent Sebastian Olariu, unul dintre cei doi tineri uciși în vara anului trecut la 2 mai. Antena 3 a difuzat o înregistrare audio din sala de judecată cu acest moment. Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a respins, miercuri, în unanimitate, ca neîntemeiată propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcție a magistratului.

Judecătoarea Ancuța PopoviciuFoto: Captură video Antena 3

„Olariu Andrei Sebastian e prezent? Cum?”, spune judecătoarea Popoviciu.

„Este una dintre victime, care a decedat”, se aude o persoană din sala de judecată care răspunde la întrebarea judecătoarei.

„A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți, doar fac prezența părților de pe listă. Vă rog să nu vorbiți peste instanță”, mai spune judecătoarea.

Secţia pentru judecători în materie disciplinară a CSM a respins, miercuri, în unanimitate, ca neîntemeiată propunerea Inspecţiei Judiciare de suspendare din funcție a judecătoriei Ioana Ancuţa Popoviciu, care judecă dosarul lui Vlad Pascu, şoferul care, drogat fiind, a intrat cu mașina în două grupuri de opt tineri la 2 Mai, iar doi studenți au murit, în august 2023.

Miercuri, la ieșirea de la CSM, judecătoarea a rămas timp de 70 de secunde în fața jurnaliștilor care îi puneau întrebări, fără să răspundă sau să plece, conform imaginilor difuzate de Antena 3.

Și judecătoarea a formulat o cerere de abținere în dosarul lui Vlad Pascu, dar aceasta a fost respinsă definitiv, ca nefondată, la Judecătoria Mangalia.

Magistratul a cerut să fie transferată, fie la Judecătoria Constanța, fie la Judecătoria Sectorului 2 din Capitală.

Inspecţia Judiciară a sesizat CSM

Inspecţia Judiciară a anunţat, în 16 martie, că a trimis Consiliului Superior al Magistraturii o propunere de suspendare din magistratură a judecătoarei Ioana Ancuţa Popoviciu.

„Inspectorii judiciari au apreciat că exercitarea în continuare a funcţiei de către judecător ar putea afecta desfăşurarea cu imparţialitate a procedurilor disciplinare şi ar fi de natură să aducă atingere gravă prestigiului justiţiei", se preciza într-un comunicat al Inspecției Judiciare.

Decizia a fost luată după ce la primul termen judecătoarea a întrebat dacă este în sală și Sebastian Olariu, băiatul ucis în accident.

Atunci, tatăl lui Sebastian Olariu a ieșit plângând din instanță, spunând că judecătoarea ar fi întrebat, în sală, „unde este Sebastian” și a cerut buletinul băiatului: „Nu am simțit în viața mea așa ceva, nu am văzut un asemenea judecător. Îi voia buletinul (n.r. - buletinul lui Sebastian Olariu, băiatul mort în accident)”. Inspecția Judiciară a anunțat apoi că s-a autosesizat în cazul judecătoarei.

Cine este magistratul care judecă procesul lui Vlad Pascu

Conform CV-ului său, Ancuța Ioana Popoviciu a absolvit în 2006 Facultatea de Științe Juridice a Universității din Oradea, apoi a urmat un masterat în Drept Privat. A devenit judecător în 2011, când s-a angajat la Judecătoria Ineu (județul Arad), unde a lucrat până în 2022. De atunci, este judecător la Judecătoria Mangalia.

În 2023, judecătoarea a fost vizată de o acțiune a Inspecției Judiciare, fiind sancționată cu avertisment de către Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a scris Ziua de Constanța.

Judecătoarea a fost sancționată pentru „exercitarea funcției cu gravă neglijență“, mai exact pentru încălcarea art.271 lit. s) teza a II a raportat la art. 272 alin.(2) din legea privind statutul judecatorilor si procurorilor:

  • „exercitarea funcției cu gravă neglijență“ / „există gravă neglijență atunci când judecătorul sau procurorul nesocotește din culpă, în mod grav, neîndoielnic și nescuzabil, normele de drept material ori procesual“.