​Eugen Mîrtz, fondator şi instructor al unui centru de yoga din București, fost elev al lui Gregorian Bivolaru, a fost reţinut pentru 24 de ore, după ce joi procurorii DIICOT și polițiști din București au făcut 13 percheziții în Capitală la o grupare bănuită că a exploatat sexual tinere pe care le-a obligat să filmeze scene pentru adulți, vândute ulterior pe site-uri de profil, potrivit TVR.

DIICOTFoto: Inquam Photos / George Călin

„Liderul grupului infracțional, exercitându-și autoritatea în calitate de maestru spiritual și instructor de yoga, a recrutat opt victime, profitând de starea acestora de vădită vulnerabilitate (lipsite de sprijinul familial, cu o experiență redusă de viață, fără mijloace materiale de subzistență) și sub pretextul unei evoluții spirituale, cu sprijinul celorlalți suspecți, le-a exploatat sexual, prin obligarea la producerea și difuzarea de materiale pornografice, pe diferite platforme de specialitate”, a transmis Poliția Capitalei.

Instructorul de yoga și alte patru persoane sunt acuzați că în ultimii 12 ani au exploatat mai multe eleve ale „maestrului spiritual”, fost discipol al lui Gregorian Bivolaru.

Potrivit TVR, Eugen Mîrtz este fondator şi instructor al Centrului de Yoga Alchimia Vieţii din București.

Bărbatul de 60 de ani și complicii săi au câștigat 1,4 milioane de euro din exploatarea fetelor racolate la cursurile de yoga, pe care le convingeau să filmeze scene pentru adulți.

Clipurile video erau difuzate pe diverse siteuri, contracost.

Procurorii DIICOT au declanșat ancheta după ce o tânără a depus plângere la poliţie acuzându-l pe „maestrul spiritual” că a violat-o când era inconștientă.

„Din investigațiile efectuate a mai rezultat că, în vara anului 2019, liderul grupării de criminalitate organizată, profitând de imposibilitatea uneia dintre victime de a-și exprima voința, a întreținut cu aceasta un raport sexual, determinând-o ulterior să nu sesizeze organele judiciare”, a mai precizat Poliția Capitalei.

La perchezițiile de joi la apartamentele instructorului de yoga s-au gãsit calculatoare, camere web, lumini de studio şi jucării sexuale.

Victimele ar fi fost adăpostite de suspecți în apartamentele pe care le dețin, în municipiul București, fiindu-le asigurată și logistica necesară realizării activității de videochat (imobile amenajate și dotate cu aparatura tehnică necesară), potrivit Poliției Capitalei.

La ieșirea de la audieri, Mîrtz a negat acuzațiile și denunțat o „acțiune de discreditare” împotriva yoga.

„Nu sunt vinovat de nimic. Este o acțiune de discreditare a practicii yoga în România. Și eu am fost țintă pentru că am avut cele mai multe emisiuni și reprezentam practica yoga în România”, a declarat Mîrtz.

Mîrtz a fost reţinut pentru 24 de ore, iar instanța va decide vineri dacă va aproba propunerea de arestare preventivă.