Dinu Patriciu s-a mai departat un pas de sala de judecata, dupa ce Curtea de Apel a decis astazi sa suspende procesul cu Serviciu Roman de Informatii. Or, cheia dosarului Rompetrol sta in interceptarile telefonice realizate de SRI in 2004, cand omul de afaceri ar fi comis operatiuni ilegale pe bursa. Patriciu a castigat in prima faza, la Tribunalul Bucuresti, procesul cu SRI. Parchetul a facut recurs, iar Curtea de Apel a decis astazi sa admita exceptiile invocate de avocatii omului de afaceri. Astfel, procesul s-a suspendat pana la o decizie a Curtii Constitutionale. Pariul lui Patriciu pare sa fie desfiintarea interceptarilor, fara care dosarul Rompetrol are sanse sa fie inchis.

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis astazi sa sesizeze Curtea Constitutionala, admitand astfel exceptiile invocate de avocatii lui Dinu Patriciu. Practic, avocatii contesta legalitatea interceptarilor realizate de SRI in perioada 2004-2006, dar acum au obtinut suspendarea procesului Rompetrol pe alt motiv, si anume ca legea sigurantei nationale le restrange dreptul de a accesa informatii clasificate din dosarul clientului lor. Practic, asupra acestei exceptii se va pronunta Curtea Constitutionala, si nu asupra legalitatii interceptarilor.

Dinu Patriciu a primit intr-o prima faza castig de cauza in procesul intentat SRI. Tribunalul Bucureşti stabilise in 11 mai 2007 ca lui Dinu Patriciu i-a fost încălcat dreptul la viaţă initmă, prevăzut de articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, obligand SRI sa-i plateasca daune morale de 50.000 de RON. SRI a facut recurs, motivand ca interceptarile au fost realizate cu mandat si cu informarea principalelor institutii ale statului, intre care Guvernul si Presedintia. Si omul de afaceri a facut recurs. Patriciu solicitase despaguburi de 1 milion de euro.

Problema e ca interceptarile au fost realizate doar cu mandat de la procuror, care, potrivit legii in vigoare la acea vreme, nu trebuia confirmat si de judecator, Or, in practica CEDO, invocata si in sentinta Tribunalului Bucuresti, autorizatia de interceptare data doar de procuror nu îndeplineşte cerinţa independenţei faţă de executiv si nu ofera suficiente garantii impotriva unor eventuale abuzuri.

Un cotidian central publicase in 2006 stenogramele a trei convorbiri telefonice, din 6-7 aprilie 2004, dintre Patriciu, ziaristul Sorin Rosca Stanescu, un broker si un avocat. Din discutii se intelege ca Dinu Patriciu a oferit informatii privilegiate unor apropiati inaintea lansarii pe bursa a actiunilor Rompetrol Rafinare Constanta.

Dosarul Rompetrol, cel in care Dinu Patriciu este acuzat de infractiuni economice, s-a intors recent la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cauza unor vicii de procedura. Retrimiterea a fost atacata de DIICOT prin recurs la Curtea de Apel Bucuresti.