Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților va contesta raportul INML cu privire la cauza morții bebelușului după ce fusese scufundat în cristelniță, a transmis joi Biroul de presă al Arhiepiscopiei. Potrivit Libertatea, legiștii din INML spun că moartea sugarului a fost violentă și s-a datorat insuficienței cardio-respiratorii acute în evoluția encefalopatiei posthipoxice consecutivă aspirării de lichid (apă) în căile respiratorii”.

BisericaFoto: Inquam Photos / Liviu Chirica

La scurt timp după apariția raportului semnat de medicii legiști, Pr. Alexandru Flavian Sava, de la Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, spune că e un demers firesc să conteste raportul.

Inițial, legiștii suceveni notaseră că moartea s-ar fi datorat „insuficienței cardio-respiratorii acute, pe fondul unei pneumonii interstiţiale”.

„Ca urmare a publicării raportului IML București referitor la motivul decesului bebelușului după botezul săvârșit la biserica "Sf. Împărați Constantin și Elena" din cartierul Zamca, se impun următoarele precizări:

- întrucât raportul publicat de IML București este în contradictoriu cu cel de la Suceava, o contestație a raportului este un demers firesc, pentru a avea o constantă a concluziilor;

- ancheta nu este finalizată, motiv pentru care părintelui Alexandru Mazarache nu îi poate fi aplicată o decizie, alta decât de permisiune de slujire;

- ne arătăm sprijinul necondiționat față de familia pruncului decedat, ca datorie morală și firească, manifestată în relația credincios-Biserică;

- rânduiala săvârșirii Botezului nu a fost modificată, fiind transmisă preoților doar o recomandare privind atenția sporită în cazurile în care pruncii au afecțiuni pe care părinții le fac cunoscute.

În cazul în care se va decide în sensul vinovăției părintelui Mazarache, se vor impune procedurile canonice și statutare în vederea sancționării”, se arată în comunicatul Arhiepiscopiei.

Reamintim că în februarie 2021, un bebeluș în vârstă de o lună și jumătate din Suceava a murit după ce a ajuns în stare gravă la spital după ce preotul l-a scufundat complet în apă în timpul slujbei de botez, așa cum scria Monitorul de Suceava.

Conform sursei citate, bebelușul a murit în jurul orei 6.00, la secția de terapie intensivă, unde era intubat și ventilat mecanic.

Din primele informații, la botez copilul ar fi fost scufundat complet în apă, la Biserica „Sf. Constantin și Elena” din cartierul Zamca din municipiul Suceava. Inițial, polițiștii au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, dar în noile condiții fapta va fi încadrată la ucidere din culpă. Cercetările sunt în primă fază in rem, însă urmează a se îndrepta probabil spre preotul care a oficiat slujba, scrie Monitorul de Suceava.

Protopopul Doru Budeanu a confirmat că bebelușul a fost scufundat complet în apă, arătând că "botezul se face prin întreita cufundare, după rânduielile Bisericii”. Protopopul a declarat că a vorbit cu preotul care a oficiat botezul și acesta i-a spus că bebelușul a plâns atât în timpul botezului, cât și după ce a fost scos din apă, ceea ce ar însemna că semnele vitale erau bune.