Înaintea reuniunii Consiliului JAI în care se va decide dacă România va fi primită în Schengen, Austriei, singura țară care se opune, transmite un ultim mesaj.

Karl Nehammer, cancelarul AustrieiFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a reafirmat miercuri, la postul public de radio ORF, hotărârea ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta.

Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este „un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale UE în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică. Karner a spus că circa 40% dintre migranţii care sosesc în Austria ajung în această ţară după ce au sosit iniţial cu avionul în Serbia, iar alţi circa 40% traversează terestru România, Bulgaria, Serbia sau Ungaria.

Cancelarul Austriei: Ministrul de Interne își dorește un nou calendar pentru primăvară pentru România și Bulgaria.

Același ton a avut și cancelarul Austriei, însă Karl Nehammer a evitat să răspundă tranșant la întrebarea dacă va exista un veto al țării sale la Consiliul JAI, însă a vorbit de un nou calendar pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, în primăvară.

Karl Nehammer a reluat tema imigranților ilegali ajunși în Austria fără a fi înregistrați în nicio altă țară UE.

„Nu ar trebui să avem un război al controverselor, ci un control al granițelor. Cred că trebuie să fim realiști: avem 75.000 de migranți care nu au fost înregistrați nicăieri. Nu e o discuție politică, de partid, ci o discuție bazată pe fapte. Suntem țară în interiorul UE, nu la granița ei. Ministrul de interne a avut un deadline și își dorește un nou calendar pentru primăvară pentru România și Bulgaria. Avem nevoie de granițe eficiente. În acest moment avem o problemă de securitate”, a spus el, adăugând că țările trebuie ajutate.

Karl Nehammer a făcut declarațiile într-o conferință de presă comună cu președintele PPE, Manfred Werner, aflat la Viena pntru o reuniune a popularilor europeni.

  • Lucrul care contează este că sunt multe lucruri politice de discutat. Prima este migrația. Nu cred că am fost auziți la Bruxelles.
  • Avem oameni care trec granițele cu miile, nu știm de unde vin, nu știm dacă nu sunt traficanți
  • E motivul pentru care Austria are această viziune. România și Bulgaria nu sunt parte a Schengen.
  • Este o problemă de securitate.
  • Avem o problemă reală cu migrația, dar nu e singura care ne îngrijorează.

Întrebări: Va exista un veto din partea Austriei?

  • După cum spuneam, peste 75.000 de migranți care nu au fost înregistrați, au venit din Serbia, Bulgaria, România, Ungaria. Trebuie să le ajutăm.
  • Nu ar trebui să avem un război al controverselor, ci un control al granițelor.
  • Cred că trebuie să fim realiști: avem 75.000 de migranți care nu au fost înregistrați nicăieri. Nu e o discuție politică, de partid, ci o discuție bazată pe fapte.Suntem țară în interiorul UE, nu la granița ei.
  • Ministrul de interne a avut un deadline și își dorește un nou calendar pentru primăvară pentru România și Bulgaria.
  • Avem nevoie de granițe eficiente.
  • În acest moment avem o problemă de securitate.
  • Austria e țară mică și este supusă acelorași presiuni ca o țară mare.
  • Bulgaria și România vor avea votul împreună. Atunci când vorbim de refugiați, vorbim de 4-5000 pe zi aici în Austria.

Citește și: