Mai mulţi politicieni austrieci, atât din opoziţia social-democrată şi liberală, cât şi din rândul partidului conservator de guvernământ, au criticat, înaintea reuniunii de joi a Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne al UE, poziţia ministrului de interne Gerhard Karner de a se opune aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, potrivit Agerprescare citează APA.

Gerhard KarnerFoto: Michael Indra / imago stock&people / Profimedia

O blocadă Schengen nu rezolvă cu nimic numărul cererilor de azil şi nu are nimic de-a face în mod direct cu această problemă, a fost de părere Othmar Karas, membru al Partidului Poporului (OVP) şi vicepreşedinte al Parlamentului European, potrivit căruia amestecarea acestor două subiecte este 'iresponsabilă şi inexplicabilă'.

La rândul său, şeful delegaţiei Partidului Social-Democrat (SPO) austriac în Parlamentul European, Andreas Schieder, a criticat faptul că guvernul austriac şi-a adus aminte de problema migraţiei cu puţin timp înaintea reuniunii miniştrilor de interne ai statelor UE.

Fostul ministru de interne Karl Nehammer (actual cancelar, n.red.) şi succesorul său Gerhard Karner ar fi trebuit să aibă cu mult timp în urmă ceva mai bun de propus. 'Acum a pune un veto pe masă este doar dovada propriului eşec şi a incapacităţii guvernului federal austriac', a spus Schieder.

El i-a reproşat cancelarului Nehammer că nu a acţionat mai ofensiv în faţa premierului ungar Viktor Orban şi a preşedintelui sârb Aleksandar Vucic în problema migraţiei. Orban şi Vucic sunt, în cele din urmă, răspunzători în prezent pentru 'creşterea rutei balcanice' de migraţie, a adăugat el.

'Vetoul anunţat al Austriei împotriva aderării României şi Bulgariei la Schengen arată superficialitatea guvernului austriac şi ameninţă nucleul proiectului european: libertatea', a criticat şi preşedinta partidului NEOS, Beate Meinl-Reisinger, într-un comunicat emis miercuri, în care a cerut guvernului de la Viena să-şi retragă ameninţarea vetoului.

Nu este bine atunci când problemele migraţiei sunt confundate cu libertatea de mişcare pentru cetăţenii şi cetăţenele Europei, a subliniat, la rândul său, Iratxe Garcia Perez, lidera grupului social-democrat din Parlamentul European, într-o conferinţă de presă la Viena.

Întrucât, potrivit Comisiei Europene, Bulgaria, România şi Croaţia îndeplinesc toate criteriile de aderare la Schengen, grupul social-democrat sprijină deplin această aderare, a declarat eurodeputata spaniolă.

Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este „un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale UE în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică. Karner a spus că circa 40% dintre migranţii care sosesc în Austria ajung în această ţară după ce au sosit iniţial cu avionul în Serbia, iar alţi circa 40% traversează terestru România, Bulgaria, Serbia sau Ungaria.