​În timp ce mansarda sediului administrativ al Arhiepiscopiei Tomisului ardea sâmbătă seară, IPS Teodosie a ținut slujba Catedrala Sf. Apostoli Petru și Pavel.

Arhiepiscopul Tomisului, TeodosieFoto: Agerpres

El a explicat de ce nu a întrerupt slujba și a făcut apel la credincioși să doneze haine pentru „părinții viețuitori acolo, care au rămas cu ce este pe ei”.

Între timp cauza probabilă a incendiului ar fi o lumânare lăsată nesupravegheată, potrivit pompierilor.

„Eu eram în rugăciune când focul s-a aprins și n-am ieșit de acolo, pentru că nu se iese de la rugăciune. Am făcut și acastistele si moliftele si Dumnezeu ne-a ajutat să nu fie nimeni vătămat.(...) Dumnezeu ne-a dat un semn, ne-a certat, dar morții nu ne-a dat. (...) Suntem toți sănătoși, nu a murit nimeni, nu știm de unde. Se întrebau unii pe alții de unde este. Iată s-a stins. Demisolul, parterul, unde avem cele mai multe ale noastre, unde avem arhivele sunt intacte, ne rugăm ca Bunul Dumnezeu să ne ajute. Facem demersurile la toate autoritățile care trebuie să ne ajute, este asigurată clădirea pentru orice interperie. Sunt păgubiți părinții viețuitori acolo. Au rămas cu ce este pe ei”, a spus IPS Teodosie, duminică.

Incendiul izbucnit la mansarda Arhiepiscopiei Tomisului a fost localizat după miezul nopţii, el manifestându-se pe o suprafaţă de aproximativ 800 de metri pătraţi, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Dobrogea".

Nu au fost înregistrate victime.

La locul producerii incendiului au fost mobilizate, în jurul orei 22,00, mai multe echipaje, cu peste 70 de pompieri, dispozitivul de intervenţie fiind suplimentat cu patru autospeciale de pompieri din judeţele Tulcea şi Ialomiţa.

"Dificil este că acoperişul este din lemn, incendiul se manifestă doar la acoperiş. Nu este pericol de extindere la alte clădiri. Din fericire, nu au fost victime, nu au fost găsite persoane în interior şi nici nu au fost alte persoane care să necesite asistenţă medicală sau transport la spital", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU "Dobrogea", Răzvan Parconie.

În mansarda cuprinsă de flăcări existau bunuri ale mai multor preoţi şi călugări.

"În principiu, la etajul mansardat nu existau mari bunuri. Clădirea este de patrimoniu, acolo existau mai multe bunuri personale ale preoţilor, călugărilor şi nu putem vorbi de mari bunuri administrative, dar sigur se va face o evaluare", a spus purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu.