Crescatorii de ovine si bovine din toata tara au pichetat astazi, incepand cu ora 11, sediile a 6 mari producatori de lactate din tara. Nemultumirea crescatorilor de vaci este legata de diferenta mult prea mare intre pretul pe care il primesc ei pe lapte si pretul cu care acesta ajunge la vanzare. Ei acuza faptul ca, in magazine, laptele ajunge la un pret mai mare decat in tarile Uniunii Europene, insa crescatorii primesc, pentru litrul de lapte, jumatate din pretul crescatorilor europeni de taurine.

Protestul a durat trei ore si s-a desfasurat la sediile a doua fabrici din apropierea capitalei si a altor 4 din tara, potrivit Antena 3.

Reprezentantii unora dintre aceste fabrici au acceptat sa stea de vorba cu crescatorii, insa negocierile au esuat.

Doru Gurau , presedintele Asociatiei Fermierilor Crescatori de Vaci de Lapte, Bucovina, Suceava, organizatie afiliata la Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania, spune ca de ani de zile, procesatorii le ofera un pret derizoriu pe lapte. Ei primesc in medie 0,8 lei pe litrul de lapte, in timp ce acesta ajunge in magazine la un pret de cel putin 3 ori mai mare.

Crescatorii de taurine din Romania sustin ca procesatorii de lapte trebuie sa negocieze cu sindicatele daca vor sa mai cumpere acest produs din Romania. Ei dau ca exemplu practicile din statele Uniunii Europeane, unde comerciatii si procesatorii in urma negocierilor cu sindicatele semneaza un acord prin care stabilesc un pret anual de referinta al laptelui.

Liderii sindicali ameninta ca toti crescatorii de taurine vor sista livrarile de lapte catre fabricile care vor refuza in continuare marirea pretului la acest produs. Ei spun ca vor picheta si sediile punctelor vamale prin care trec transporturile de lapte din Uniunea Europeana catre Romania. Totodata, actiunile de protest vor fi indreptate si catre Ministerul Agriculturii si cel al Economiei.

In octombrie anul trecut, peste 100 de fermieri au pichetat, pentru 3 zile consecutiv, sediul Ministerului Agriculturii, nemultumiti de rezultatul negocierilor cu autoritatile in ceea ce priveste finantarea zootehniei. Crescatorii de animale cereau Guvernului finantarea acestui sector, respectiv subventionarea fermierilor care au mai putin de trei vaci, care din punctul lor de vedere produc 80% din laptele comercializat pe piata.