Presedintele Traian Basescu s-a referit vineri, cu ocazia prezentarii raportului de activitate al Ministerului Public, la dificultatile pe care justitia le-a avut in anul anterior. "Anul 2007 poate fi etichetat ca un an extrem de greu", a spus seful statului care a subliniat ca procurorii au avut de luptat anul trecut cu clasa politica si nu cu infractorii: "inca exista mentalitatea ca un procuror trebuie controlat". Presedintele i-a incurajat pe procurori sa treaca peste aceasta presiune. El s-a referit si la presiunile din mass-media, exemplificand cu dosarul fugii lui Omar Hayssam, despre care s-a spus ca a plecat ca un boier, cand de fapt a plecat "tarandu-se printre oi": "va avertizez ca veti avea o mare lupta cu o parte din media, in tentativa justitiei de a judeca modul cum a plecat Hayssam; va previn ca este ciclul II al atacurilor pe justitie".

"Interesele acestora au fost sa se produca o decridibilizare...cei care voiau sa-l faca parlamentar au tot interesul sa nu se afle cum a plecat din tara Omar Hayssam".

"Gasiti o formula ca cei chemati la DNA sa nu aiba presa pe cap", a mai declarat Traian Basescu.

"Nu lasati pe cei ratati in avocatura sa devina procurori", a fost un alt indemn al presedintelui Basescu, care a precizat ca judecatorii si procurorii nu ar trebui sa mai primeasca functii in Executiv.

"Va felicit ca nu ati cedat in fata politicienilor chiar daca ati avut foarte multe piedici", a incheiat seful statului.

Dificultatile anului 2007:

  • Am avut un ministru care a luptat cu indarjire impotriva unei directii a Parchetului General
  • s-a emis celebra ordonanta, care a blocat lupta impotriva coruptiei la nivel inalt
  • in 2007 s-au emis legi care au facut inutila munca de cativa ani in incercarea de a bloca frauda bancara
  • In 2007 am avut o clasa politica ce a devenit furioasa pentru ca n-a mai putut sa controleze procurorii: procurorii sunt dezarmati in fata clasei politice

Procurorul General, Laura Codruta Kovesi, s-a referit la criza acuta de personal din sistem. "Continuam sa avem procurori care au peste 1.500 de dosare... Este imposibil sa cerem unui procuror sa dea o solutie justa in aceste conditii". Trebuie sa se inteleaga ca nesolutionarea dosarelor se datoreaza incarcaturii uriase si nu altor interese, a continuat procurorul general.

"Cele 1.500 de dosare aflate in fisetul unui procuror nu reprezinta o cifra, ci realitatea unui sistem aflat aproape in colaps. Continuam sa avem un volum de munca repartizat neechitabil, problema fiind la parchetele locale. Nu solutionam cauze in termeni calitativi si nici in timp rapid".

In 2007 au fost peste un milion de cauze solutionate iar cea cea mai mare incarcatura este la Parchetele locale. Fata de 2006, numarul achitarilor s-a dublat.

CSM trebuie sa inlature efectele propriei ineficiente si sa sanctioneze procurorii slabi

"neaplicarea sanctiunilor incurajeaza lenea si nepasarea", a spus Kovesi.

Solutiile propuse:

  • modificarea legislativa pentru ca intrarea in magistratura sa se faca direct si sa permita accesul elitei
  • modificarea competentei materiale
  • incetarea detasarii procurorilor la alte instititutii, "nu ne permitem luxul de a avea 80 de procurori detasati la alte institutii"
  • examenele de promovare, trebuie facute pe criterii obiective si de performanta

"Va asigur ca nu e un conflict intre institutii ci intre mentalitati", a mai declarat Kovesi.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu:

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat ca este constient de problemele cu care se confrunta Ministerul Public: "Informatiile primite mi-au confirmat o stare de fapt pe care o stiam". Ministrul s-a referit la definitivarea Codului de Procedura Penal, care este un lucru esential.

Sondaj IMAS: Incredere scazuta in activitatea procurorilor

43% dintre romani spun ca nu au "prea multa incredere" in parchet, 13% nu au incredere "deloc", in timp ce 34% au spus ca au incredere in procurori, potrivit unui sondaj IMAS comandat de Ministerul Public asupra perceptiei cetatenilor asupra activitatii procurorilor.

La intrebarea in ce masura parchetul indeplineste sarcinile in mod eficient, 40% au apreciat ca in mica masura si 37% au declarat ca "in mare masura."

La intrebarea "Daca sunteti victima unei infractiuni credeti ca solutionarea dosarului dvs depinde de procurorul care cerceteaza cauza? 58 % au raspuns cu "Da".

La sondajul IMAS au raspuns 1200 de persoane din mediul urban si rural, marja eroare fiind de +/-2%.

Referindu-se la acest sondaj, presedintele a spus ironic ca magistratii sunt oricum mai apreciati decat politicienii.