Aproape jumatate dintre taranii romani sunt preocupati de cerintele Uniunii Europene in domeniul agricol, potrivit Barometrului rural pentru anul 2007, realizat la cererea Agentiei pentru strategii guvernamentale. Cu toate acestea, 96,5% dintre repondenti nu au obtinut niciodata fonduri europene, iar 61% nici nu cred ca ar putea obtine. Barometrul arata ca doar 5,6% dintre locuitorii de la sate si-ar dori sa plece anul acesta la munca in strainatate. In ceea ce priveste timpul liber, taranii romani si-l ocupa uitandu-se la televizor (82,4% se uita zilnic). In schimb, 89,5% nu au folosit niciodata internetul.

  • 69,7% dintre cei intervievati apreciaza pozitiv intrarea Romaniei in Uniunea Europeana si doar 13% considera ca nu este un lucru bun. Mai mult de jumatate dintre repondenti (51,3%) spun ca stiu despre existenta fondurilor europene pentru agricultura. Cu toate acestea, 96,5% dintre repondenti nu au obtinut niciodata finantare si doar 0,5% spun ca au primit. Dar nici nu se grabesc, 78% dintre subiectii sondajului nu sunt interesati de obtinerea de astfel de fonduri pentru moment sau in urmatorul an.Motivul? 47,9% spun ca nu ii intereseaza, iar 15,2 procente, pentru ca nu stiu cum pot fi accesate astfel de fonduri. De asemenea 61,1% sunt sceptici si nu cred ca pot obtine finantare de la Uniunea Europeana.
  • Locuitorii satelor romanesti au cea mai mare incredere in preoti (82,8%), medici (80,5%), si profesorii sau invatatorii de la sat (66,1%).
  • Studiul mai arata ca taranii romani se imprumuta la banca atuni cand au nevoie de bani. 18,6% dintre cei intervievati au facut imprumut la banca daca au avut nevoie de o suma mare de bani in ultimii 2 ani, 9,1% de la o persoana fizica si doar 3,8% de la o cooperativa de credit.
  • 29,7% dintre locuitorii satelor romanesti considera ca au o sanatate destul de proasta, 8,9 procente, foarte proasta, iar 52,5%, destul de buna. De asemenea, 96,2% au un medic de familie iar 71,2% au mers la un control anual, insa doar 25,1% dintre ei locuiesc in aceeasi comuna cu medicul.
  • In ceea ce priveste mersul la munca in strainatate, doar 5,6% dintre cei intervievati ar dori sa lucreze intr-o alta tara in urmatoarele 12 luni, in vreme ce 6,2% ar merge ca turisti.
  • Drumurile din satele romanesti sunt motiv de nemultumire pentru 45,8% dintre cei intervievati, doar un sfert dintre repondenti declara ca in satul lor exista canalizare, iar 55,8% au apa potabila.
  • Doar 15,5% dintre gospodariile din satele romanesti au un calculator, doar 24% au toaleta in interiorul casei, iar peste 3 sferturi (79,8%) dintre gospodarii detin un frigider.
  • In ceea ce priveste timpul liber, 82,4% dintre cei intervievati se uita zilnic la televizor, in timp ce 89,5% nu navigheaza niciodata pe internet si doar 2,6% folosesc internetul de cateva ori pe saptamana. 48,6% dintre subiectii sondajului asculta zilnic radioul, iar 44,8% nu citesc deloc ziare.
  • 90,9% dintre locuitorii satelor romanesti nu merg niciodata la film, teatru sau la alt tip de spectacole.

Barometrul rural a fost realizat in perioada noiembrie-decembrie 2007, pe un esantion de peste 1500 de persoane cu varsta de peste 18 ani.