Trei persoane, membre ale unei grupari infractionale care se ocupa cu furturi din locuinte si care primeau ponturi de la diferiti angajati ai IPJ Timis, au fost surprinse in flagrant de catre politisti si procurorii DIICOT, ei fiind retinuti pentru 24 de ore, scrie News.ro. Procurorii din Timisoara au dispus retinerea pentru 24 de ore a trei barbati, Gratian Ioan Pinter, Erwin Alin Muller si Cristian Buta, pentru constituire a unui grup infractional organizat, furt calificat, dare de mita, instigare la divulgare de informatii nepublice si santaj, conform IPJ Timis.

Grupul infractional, coordonat de Gratian Ioan Pinter, a fost implicat in mai multe cazuri de furturi din locuinte, din Timisoara, comise la "pont" si urmate de vanzarea bunurilor pe piata neagra.

Din cercetari, procurorii au aflat ca Pinter a stabilit de-a lungul timpului, diferite contacte cu politisti din cadrul IPJ Timis pe care si i-a fidelizat in timp, prin oferirea de bani si alte bunuri, cu scopul de a putea obtine, prin intermediul acestora, diferite informatii de care avea nevoie in activitatea infractionala, fie din bazele de date ale politiei, fie referitoare la posibile anchete penale care il vizeaza.

"Ca urmare a cercetarilor efectuate in cauza s-a stabilit ca inculpatul Pinter Gratian Ioan a actionat cu premeditare, in vederea culegerii de informatii si pregatirii actiunilor de patrundere prin efractie in anumite imobile, cu scopul insusirii unor sume de bani sau alte valori, despre care avea indicii ca s-ar afla in respectivele imobile. Astfel, inculpatul a apelat, in prealabil, la sursele sale din randul lucratorilor de politie, pentru a verifica in bazele de date informatizate, detaliile legate de identitatea si domiciliul persoanei vizate. Ulterior, membrii grupului infractional care actionau sub coordonarea inculpatului Pinter Gratian Ioan filau locatia tinta, pentru a identifica vulnerabilitatile si a stabili care ar fi modalitatile cele mai eficiente de patrundere, inclusiv prin achizitia prealabila de unelte speciale pentru fortarea usilor de acces. Cand toate aceste detalii erau stabilite, membrii grupului actionau foarte bine organizati, utilizand autoturisme inchiriate sau cu numere de inmatriculare schimbate, cagule, manusi si alte mijloace de disimulare, respectiv unelte special adaptate pentru patrunderea prin efractie", se arata in comunicat.

Miercuri seara, cei trei barbati, complet mascati, purtand cagule, hanorace cu gluga si manusi, au fortat cu un levier usa din spatele unui bloc din Timisoara, iar dupa deschiderea usii ei au revenit la masina cu care s-au deplasat pentru a lasa acolo levierul si a lua alte scule folosite la patrunderea prin efractie.

Intre timp, Gratian Ioan Pinter asigura locul faptei, pastrand legatura cu cei doi membri ai grupului, prin intermediul unor statii de emisie-receptie.

"Inculpatii au revenit apoi la imobil, unde au fortat usa de acces in apartamentul persoanei vatamate, dupa patrunderea in apartament procedandu-se la constatarea infractiunii flagrante¬, se mai arata in comunicat.

Ulterior, la perchezitia facuta asupra autoturismului folosit de catre cei trei barbati au fost depistate mai multe bunuri folosite in activitatea infractionala - cagule, unelte folosite la efractie etc.

Procurorii DIICOT au stabilit ca, incepand cu luna februarie 2017, Pinter si-a amenintat si lovit fosta sotie, precum si familia acesteia, pentru a o determina sa-i dea 80.000 de euro si sa-i cedeze proprietatea asupra unui apartament.

Cei trei barbati urmeaza sa fie dusi la Tribunalul Timis cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 30 de zile.