Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat, vineri, ca Romania se confrunta cu un deficit foarte mare de piata muncii in sectoare precum IT, sanatate, constructii si agricultura, iar romanii care au plecat sa munceasca in afara, multi dintre ei chiar in aceste domenii, trebuie atrasi inapoi, mai ales a celor care lucreaza in mediul rural, transmite Agerpres.

Lia Olguta VasilescuFoto: Agerpres (editat)

"O situatie care devine din ce in ce mai ingrijoratoare (...) este aceea ca in ultimii ani vorbim despre un deficit foarte mare pe piata muncii din Romania in ceea ce priveste cateva sectoare: IT-ul, constructiile si agricultura. Daca maine sunt 12.000 de absolventi de IT ei vor fi imediat absorbiti de piata in urmatoarea saptamana; medicii - scoatem posturi de medici la concurs si nu se prezinta nimeni, sau oricum pe 10 locuri se prezinta un singur candidat; piata de constructii, unde problema foarte mare va veni anul viitor (...) cand va intra in functiune PNDL-ul II, care inseamna o suma de aproximativ 30 de miliarde de lei, bani pe care ii vor gestiona toate localitatile si in special cele din mediul rural, pentru ca banii merg acolo, catre proiecte de apa, de canalizare, de scoli, de gradinite, dispensare s.a.m.d., dar vom avea o problema cu forta de munca in constructii si abia anul viitor o sa ne dam seama cat de grava este aceasta situatie. Anul acesta, din ianuarie pana acum, avem 20.000 de locuri de munca in plus in constructii, dar cererea este mult mai mare si ajung la al patrulea sector foarte important unde este un deficit foarte mare de forta de munca, cel din agricultura", a spus Lia Olguta Vasilescu la Pitesti.

Ministrul Muncii a participat la dezbaterea cu tema "Dezvoltarea economica, sociala si culturala a zonelor rurale din Romania" organizata de Confederatia Sindicala Nationala Meridian si Federatia Agro Propact, la care au mai fost prezenti ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Petre Daea, si europarlamentarul PSD, Viorica Dancila, vicepresedinte al Comisiei pentru Agricultura din Parlamentul European.

Ministrul Muncii a precizat ca Romania trebuie gaseasca solutii pentru a rezolva problema deficitului de forta de munca, iar una dintre acestea ar fi atragerea romanilor plecati inapoi in tara.

"Romanii care au plecat in afara granitelor lucreaza in special in aceste sectoare (...) in IT, multi medici plecati, multi plecati in constructii, multi plecati in agricultura. Si iarasi, anul acesta ne-am dat seama, dar vom vedea si in anii urmatori, ca va trebui sa gasim solutii pentru atragerea inapoi a romanilor, mai ales a celor care lucreaza in mediul rural", a mai spus ministrul Muncii.

Vasilescu a mai afirmat ca pentru rezolvarea problemei fortei de munca, Guvernul a initiat mai multe proiecte, iar in acest sens luna trecuta a trimis Parlamentului un proiect de lege redactat de Guvern care se refera la agentiile de mediere intre cererea si oferta de munca in mediul rural, s-a extins perioada in care zilierii pot sa lucreze pentru acelasi beneficiar, de la 90 la 180 de zile, iar de anul viitor va veni si cu o strategie separata in ceea ce priveste locurile de munca, cu un proiect pe care l-a initiat la Craiova cand era primar - bursa locurilor de munca a primariei.

"Bursa locurilor de munca a primariei a functionat foarte bine. Mi-am dat seama dupa zeci de audiente tinute in primarie, ca oamenii veneau sa intrebe unde sa se duca sa lucreze. Si le spuneam: ok, dar la AJOFM sunt locurile de munca prezentate, se fac tot felul de burse de locuri de munca. Oamenii stiu ca trebuie sa intrebe primarul. In mediul rural acest lucru este chiar mult mai accesat decat in orice oras din Romania. Oamenii tin legatura cu primarul. Si atunci ne-am gandit ca aceasta bursa a locurilor de munca sa aiba legatura si cu primaria, cu comunitatea locala, si mai ales este valabil pentru romanii care au plecat in strainatate si care vor sa se intoarca sa lucreze si in loc sa acceseze site-ul AJOFM-ului care se refera la intreg judetul este cel mai bine sa stie exact in localitatea lor de domiciliu ce se intampla, ce locuri de munca sunt disponibile si ii asteapta. Tot ca sa preintampinam migratia romanilor anul acesta am mai facut un lucru importat, anume am subventionat chiria si plata utilitatilor pentru cei care isi gasesc un loc de munca la 50 de kilometri de localitatea de domiciliu", a mai spus ministrul Muncii la Pitesti.