Grupul chinez din domeniul energiei CEFC, care in luna decembrie 2016 a semnat un acord pentru preluarea pachetului majoritar la KMG International, s-a aliat cu grupul financiar ceh Penta Investments pentru a prelua Central European Media Enterprises, proprietarul Pro TV, de la gigantul media american Time Warner, au declarat miercuri mai multe surse din apropierea acestui dosar, pentru agentia Reuters, preluata de Agerpres.

Una dintre surse a precizat ca CEFC este actorul principal al consortiului si ar urma sa asigure cea mai mare parte din finantarea pentru aceasta tranzactie estimata la aproximativ 500 milioane de euro (587 milioane de dolari). Capitalizarea de piata a Central European Media Enterprises este de aproximativ 623 milioane de dolari.

CME este o companie care opereaza in sase state din Europa Centrala si de Est, iar principalele surse de profit sunt Cehia si Romania.

Time Warner controleaza 46,5% din drepturile de vot la CME insa pe baza unor certificate care pot fi exercitate pana in luna mai 2018 controleaza 75% din actiunile CME. O posibila vanzare a CME a aparut dupa ce anul trecut AT&T a convenit preluarea Time Warner.

Penta a refuzat sa faca comentarii insa grupul are deja investitii in presa scrisa si media online din Cehia si Slovacia.

La randul sau, CEFC a detinut pentru scurt timp o participatie la un alt grup media din Cehia, Empresa Media.

In Romania, din portofoliul CME fac parte: Pro TV - liderul televiziunilor din Romania, Acasa, Acasa GOLD, Pro Cinema, Sport.ro, MTV Romania si Pro TV International.

CEFC China Energy Company Ltd. ar putea finaliza in curand achizitia unui pachet de 51% din actiunile companiei petroliere KMG International NV din Romania, controlata de compania nationala de petrol si gaze din Kazahstan, KazMunayGas International. Aceasta este prezenta in 11 tari si detine rafinariile Petromidia Navodari (cea mai mare unitate de profil din Romania) si Vega Ploiesti (cea mai veche rafinarie in functiune), dar si retele de distributie de carburanti (Rompetrol) in Romania, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franta si Spania.

CEFC este compania chineza care a semnat in decembrie anul trecut acordul pentru preluarea a 51% din KMG International, fostul Rompetrol Group.

Compania-mama a Pro TV, CME, declara in iulie ca in trimestrul al doilea cota sa din piata publicitatii TV din Romania s-a ridicat la 58%. Desi a atras venituri din reclama usor mai mici comparativ cu trimestrul al doilea din 2016,CME se declara multumita de operatiunile sale din Romania, potrivit unor prezentari sustinute dupa anuntarea rezultatelor financiare aferente celui de-al doilea trimestru.

In vara, CME a anuntat ca va vinde pana la sfarsitul anului operatiunile sale din Croatia si Slovenia, pentru 230 milioane de euro, banii urmand sa fie folositi pentru a acoperi o parte din datoriile grupului. Luna aceasta, insa, Agentia croata pentru Media Electronice a blocat vanzarea televiziunii detinute de CME in Croatia, Nova TV, catre Slovenia Broadband, subsidiara a United Media, pe motiv ca nu respecta reglementarile nationale referitoare la pluralismul media.

Grupul United Media a anuntat ca analizeaza optiunile pe care le are. Imprumutul pe care CME il dorea acoperit prin aceasta vanzare din Slovenia si Croatia are scadenta in 2018.