Municipalitatea va majora anul viitor impozitele locale cu 19%, pentru a recupera deficitul bugetar cauzat de modificarea Codului Fiscal prin recenta ordonanta de urgenta adoptata de Guvern, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, primarul Sucevei, Ion Lungu, potrivit Agerpres.

El a spus ca, ''pentru a diminua pierderile'' generate de reducerea impozitelor pe venit de la 16 la 10%, alesii locali vor vota cresterea impozitelor si taxelor locale cu o medie de 19%, in conditiile in care deficitul bugetar pentru municipalitate in 2018, dupa modificarea Codului Fiscal, va fi de 20%.

Lungu a aratat ca, pana in prezent, nu au fost majorate taxele si impozitele locale in municipiu, cum s-a intamplat in alte orase si municipii, dar pentru la anul se impune aceasta masura din cauza scaderii semnificative a sumelor ce vor veni la bugetul local din impozitul pe venit.

"Suntem nevoiti ca in acest an sa majoram taxele si impozitele locale la anumite categorii, in asa fel sa compensam o parte din pierderile pe care le vom suferi din cauza impozitului pe venit", a spus primarul, precizand ca va propune in proxima sedinta a deliberativului local o crestere medie de 19%.

El a exemplificat cu impozitul pe locuinte, ce va creste de la 0,08% la 0,1%, reprezentand o crestere de circa 20 de lei la o garsoniera si 50 de lei la un apartament cu patru camere.

Totodata, la persoanele juridice, impozitul pe cladiri va creste de la 1,5% la 1,8%, in timp ce la cladiri rezidentiale unde sunt persoane juridice, respectiv apartamente in care se desfasoara activitati ale unor firme, cresterea este de la 0,2 la 0,5%.