Fostul ministru Elena Udrea a declarat, luni, ca dosarul "Gala Bute", in care a fost condamnata in prima instanta la sase ani inchisoare, este o "mizerie", sustinand ca ar trebui achitata, informeaza Agerpres.

Elena Udrea s-a prezentat luni la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde s-a judecat primul termen al apelului declarat in dosarul "Gala Bute". Procesul a durat doar cateva minute, fiind amanat pentru data de 27 noiembrie, deoarece avocatii nu au avut timp sa studieze motivele de apel depuse de DNA.

"Sase ani inchisoare pentru 'Gala Bute', in conditiile in care nu mi s-a admis expertiza. Infractiunea de abuz in serviciu este o infractiune cu prejudiciu. Din moment ce nu avem expertiza, de unde stim ca avem prejudiciu? Acesta este numai un exemplu din tot ce este in aceasta mizerie de dosar. Eu am colaborat de la inceput cu organele de urmarire penala, cu instanta de judecata. Ei nu au colaborat cu mine (...) Decizia de condamnare era deja luata de cand a ajuns dosarul la ICCJ. Este obligatoriu sa fiu achitata. Daca nu exista prejudiciu, daca nu exista nimeni acuzat de vreo greseala in acest dosar, un ministru nu face proceduri. Daca s-a gresit cumva in procedura care s-a derulat la minister, atunci ar trebui sa mai fie cineva vinovat, gen - seful de servciu sau directorul care a derulat procedura, ori in acest dosar nu este nimeni acuzat, in afara de ministru, care a luat si sase ani inchisoare", a declarat Udrea.

Elena Udrea s-a plans in fata jurnalistilor ca denuntul impotriva sefei DNA Laura Kovesi si a fostului prim-adjunct al directorului SRI, Florian Coldea, a fost solutionat de Parchet intr-o singura zi.

"Am facut niste denunturi, dar nu m-a bagat nimeni in seama. Eu am denuntat in ianuarie 2015 pe domnul Coldea si doamna Kovesi si, la vremea aceea, doamna procuror Morar a inchis foarte repede denuntul. Cel mai rapid denunt solutionat vreodata, intr-o zi. Eu alte denunturi nu am, acelea au fost singurele denunturi si nu numai ca nu m-au ajutat pe mine, dar acum descoperim ca ceea ce a spus eu atunci era adevarat", a spus Udrea.

Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnata de ICCJ, pe 29 martie, la 6 ani de inchisoare cu executare in dosarul "Gala Bute", sentinta nefiind definitiva. Udrea a primit cinci ani pentru luare de mita, patru ani pentru aceeasi infractiune si o pedeapsa de sase ani tot pentru luare de mita, precum si sase ani pentru abuz in serviciu. Ea a fost achitata pentru folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, pentru obtinerea pe nedrept de fonduri europene. Pedepsele au fost contopite, urmand ca ea sa execute pedeapsa cea mai mare - de sase ani.

In acelasi dosar, Rudel Obreja, fost presedinte al Federatiei Romane de Box, a fost condamnat la cinci ani inchisoare cu executare, Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana detinute de Elena Udrea, a primit trei ani de inchisoare cu executare.