Inspectorul-sef adjunct al Inspectiei Judiciare, Gheorghe Stan, a precizat luni ca procurorul-sef Laura Codruta Kovesi ar fi incercat, prin afirmatiile facute cu privire la controlul de la DNA, sa induca in mod public ideea ca inspectorii judiciari nu si-au exercitat atributiile de serviciu, special pentru a se crea premisele contestarii raportului, scrie Agerpres.

'Ma intreb daca este in favoarea sistemului judiciar si a credibilitatii acestuia sa sustii in calitate de conducator de unitate de parchet (procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi - n.r.) controlata ca a avut senzatia ca s-a venit cu anumite teme care trebuie verificate. Este destul de periculos, de neproductiv si de asemenea daunator atat sistemului judiciar, cat si societatii civile. (...) Aceeasi senzatie a avut-o doamna procuror-sef si cu privire la acel biletel pe care inspectorul judiciar a scris numere de dosare penale, sustinand ca in realitate prin acest control s-au facut si alte chestiuni exterioare verificarilor. Ma gandesc ca prin aceste afirmatii s-a incercat sa se induca in mod public ideea ca inspectorii judiciari nu si-au exercitat atributiile de serviciu cu obiectivitate si impartialitate, senzatie care este departe de adevar. Respingem categoric astfel de insinuari. Probabil ca aceste demersuri se subsumeaza intentiei declarate de la inceput, si anume aceea de a crea premisele contestarii raportului prin invocarea unor vicii de procedura inexistente', a declarat Gheorghe Stan in cadrul Sectiei pentru procurori a CSM.

"Elena Radescu s-a deplasat la DNA inainte de control fara a instiinta echipa si conducerea"

Gheorghe Stan a sustinut ca Elena Radescu, coordonatorul echipei de control, s-ar fi deplasat anterior la sediul Directiei Nationale Anticoruptie fara a se consulta cu membrii echipei si fara a instiinta conducerea IJ, contrar regulamentului.

'La data de 3 iulie, doamna Radescu, dupa emiterea Ordinului 71, s-a deplasat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie fara a se consulta cu membrii echipei de control si fara a instiinta conducerea Inspectiei Judiciare. Conform procesului verbal pe care aceasta l-a intocmit ulterior acestei vizitei se mentioneaza in interiorul acesteia ca s-a purtat de catre inspectorul judiciar cu procurorul-sef si cu adjunctul acestei, domnul Marius Iacob, discutii privind conditiile in care se va desfasura controlul si obiectivele stabilite. Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrarilor de inspectie judiciara nu prevede organizarea unei astfel de intalniri', a declarat Gheorghe Stan in cadrul Sectiei pentru procurori a CSM.

El a explicat ca dispozitiile legale impun echipei de inspectori judiciari solicitarea comunicarii datelor si informatiilor necesare, in raport de obiectivele controlului conducerii Parchetului unde urmeaza sa se efectueze verificarile, printr-o adresa avizata de catre seful Directiei de Inspectie Judiciara pentru procurori.

"Este inedit sa contesti constatarile faptice retinute de colegi in raport"

Inspectorul-sef adjunct al Inspectiei Judiciare a calificat luni drept 'inedita' atitudinea unor membri ai echipei de control de la DNA, care au contestat o serie de constatari facute de colegi in raportul final.

'Ce este inedit in acest raport este o nota de opinie separata, intocmita de catre inspectorii Radescu, Prisecariu si Focica, in care ce fac doamnele inspector? Arata ca nu sunt de acord cu ce au retinut colegele lor in raport. Adica, mai precis, contesta constatarile facute de aceste colege. Aceasta procedura eu, personal, nu am intalnit-o in 19 ani de magistratura si sapte ani ca inspector - sa contesti constatarile faptice retinute de colegi intr-un raport de control', a declarat Gheorghe Stan, in cadrul sedintei Sectiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Potrivit acestuia, raportul de control nu a respectat nici structura stabilita prin ordinul inspectorului-sef al Inspectiei Judiciare.

'Raportul nu a respectat structura din ordinul inspectorului-sef, din cauza faptului ca, dupa incheierea propriu-zisa a activitatii de control, doamna inspector Radescu, in calitate de coordonator, a remis in scris colegelor inspector o adresa prin care solicita ca partea lor din raport sa fie intocmita dupa o noua structura, stabilita personal de ea, fara consultarea celorlalti membri ai echipei si in contradictie cu ce era mentionat, de altfel, in ordinul inspectorului-sef', a precizat Gheorghe Stan.

Inspectorul-sef adjunct al Inspectiei Judiciare, Gheorghe Stan, prezinta luni in cadrul Sectiei pentru procurori a CSM punctul de vedere cu privire la raportul intocmit dupa controlul efectuat la DNA.

Pe 13 octombrie, Laura Codruta Kovesi a declarat in fata Sectiei pentru procurori ca nu exista un raport de control unic intocmit in urma controlului Inspectiei Judiciare la DNA, iar concluziile nu sunt unitare si armonizate.

Mai mult, intrebata daca pe parcursul derularii controlului IJ a avut senzatia ca acesta este lipsit de obiectivitate, avand pe langa scopul declarat si un scop 'ascuns', sefa DNA a spus: 'Da, am avut aceasta senzatie, s-a venit cu teme care trebuiau verificate sau infirmate, s-a venit cu anumite zvonuri despre care au citit in presa si care trebuiau confirmate intr-un fel sau altul si da, s-a venit cu o anumita tema pentru identificarea unor dosare, a unor solutii sau a anumitor acte din dosare'.