Aproximativ 175.000 de pelerini s-au inchinat pana sambata seara la sfintele moaste la Catedrala Mitropolitana din Iasi, in timp ce la rand asteapta alte 35.000 de persoane, relateaza News.ro. Timpul de asteptare depaseste 15 ore, iar randul pe strazile din jurul Mitropoliei iesene masoara cativa kilometri.

Mii de pelerini la hramul Sfintei Parascheva (arhiva)Foto: Basilica.ro (Oana Nechifor/Doxologia Media)

Potrivit fortelor de ordine, 35.000 de oameni asteapta sa ajunga la racla asezata in curtea Catedralei din Iasi. Centrul orasului este blocat de masini, iar circulatia rutiera se desfasoara cu greutate. Totodata, mai multe strazi din centrul orasului au fost inchise din cauza afluxului ridicat de pelerini.

In cele cinci zile de pelerinaj, au trecut pe la racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva aproximativ 175.000 de credinciosi, numar record inregistrat in ultimii ani la aceasta sarbatoare religioasa.

O parte dintre pelerini s-au aratat nemultumiti de faptul ca nu se mai respecta randul si ca alti credinciosi intra in fata lor, cerand interventia jandarmilor.

Peste 300 de persoane au necesitat ingrijiri medicale, iar 41 au fost transportate la spital cu diverse afectiuni. Doar in cursul zilei de sambata, medicii si asistentii prezenti la fata locului au asistat 121 de persoane care aveau nevoie de ajutor si au asigurat transportul la spital pentru 21 dintre acestea, in vederea efectuarii investigatiilor suplimentare.

Au fost date peste 60 de amenzi, in valoare totala de peste 5.000 de lei, in principal pentru cersetorie.

Cateva mii de persoane au participat, sambata dimineata, la Sfanta Liturghie oficiata la Catedrala Mitropolitana din Iasi, cu prilejul Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva.

Slujba a fost oficiata de IPS Teofan si de preotul sirian IPS Nicholas, Mitropolit de Hama.

IPS Teofan, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei a spus in cuvantul sau ca ii multumeste Mitropolitului de Hama pentru faptul ca a venit la Iasi in vremuri grele pentru Siria si ca spera ca prin rugaciunea Sfintei Parascheva pacea sa revina in aceasta tara.

La randul sau, IPS Nicholas, Mitropolit de Hama, a spus in fata celor cateva mii de credinciosi, ca este o binecuvantare sa se afle la sarbatoarea de la Iasi.

Sfanta Liturghie s-a desfasurat in aer liber in fata Catedralei Mitropolitane, pe o scena instalata pe pietonalul Stefan cel Mare, unde au urcat zeci de preoti.

Cel mai probabil, moastele Sfintei Cuvioase Parascheva vor ramane expuse in baldachinul instalat in curtea Catedralei iesene pana duminica seara.