Premierul ungar Viktor Orban este de parere ca se poate gasi "o forma de cooperare in cadrul aranjamentelor din V4 (Grupul de la Visegrad - Ungaria, Polonia, Republica Ceha si Slovacia) plus Romania, care sa duca in final la cresterea nivelului de trai, a nivelului de securitate si la imbunatatirea perspectivelor si pentru romanii din Romania", transmite agentia MTI, preluata de Agerpres.

Viktor Orban la Baile Tusnad (foto arhiva)Foto: Agerpres/EPA

"Vom lasa deschisa aceasta usa", s-a angajat seful guvernului de la Budapesta, intr-un interviu acordat ziarului de limba maghiara Bihari Naplo din Oradea, citat miercuri de agentia ungara de presa.

Potrivit lui Orban, "polonezii, cehii, ungurii si slovacii vor inregistra cu siguranta succese serioase impreuna si pot fi adaugati aici si slovenii". "Va trebui sa reglementam mai intai unele aspecte cu croatii. Sarbii vor clar sa adere la povestea de succes central-europeana. Este evident ca etnicii maghiari din Romania au un rol in aceasta evolutie", a mentionat premierul ungar.

"Depinde de romani sa decida daca se alatura povestii de succes central-europene in cooperare cu ungurii, lansand proiecte economice comune si stabilind obiective", a mai subliniat Orban, in acest context.

In acelasi timp, prim-ministrul ungar a precizat ca este misiunea guvernului de la Budapesta sa apere interesele minoritatilor maghiare in cadrul forumurilor internationale si al relatiilor bilaterale, evocand redeschiderea Liceului Romano-Catolic din Targu Mures ca problema concreta ce trebuie rezolvata, precum si accelerarea restituirii proprietatilor bisericesti nationalizate, care in momentul de fata decurge in opinia sa "in pas de melc". Politica Ungariei fata de minoritatile etnice din strainatate nu trebuie sa se limiteze la apararea drepturilor acestora, a adaugat el.

"Trebuie sa discutam aceste probleme cu romanii si in acelasi timp, cu cealalta mana, sa deschidem usa pentru a-i lasa pe romani sa intre in spatiul economic central-european. Am reusit sa stabilim o forma de cooperare cu Serbia de pe urma careia sarbii au de castigat, dar si etnicii maghiari din Serbia. Facem progrese bune cu Slovenia si cooperarea este excelenta si cu slovacii. Ne asteptam sa putem da mana cu romanii in cadrul unei cooperari economice reciproc avantajoase", a spus Viktor Orban.

Acesta a mai afirmat ca si-a creat o "relatie personala promitatoare" cu liderul PSD Liviu Dragnea in cursul discutiilor legate de inchiderea liceului frecventat de maghiari din Targu Mures. Ungaria a declarat ca nu va sprijini aderarea Romaniei la Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pana nu se va rezolva aceasta problema, decizie revocata dupa promisiunea din partea lui Liviu Dragnea ca se vor lua masuri, mentioneaza MTI. "As vrea sa formam astfel de relatii si intre partidele noastre de guvernamant, indiferent de diferentele ideologice", a notat Orban.

Premierul ungar a comentat in acelasi interviu centenarul "Romania 2018", afirmand ca "romanii merita sinceritate din partea ungurilor si viceversa". "Trebuie sa supravietuim lui 2018 cu sentimentul ambelor comunitati ca au depasit o perioada complicata emotional fara ca demnitatea sa le fie afectata", a spus Viktor Orban.

In problema autonomiei regiunii transilvanene, in lumina recentelor evolutii din Catalonia, Orban a declarat ca guvernul ungar nu comenteaza despre Catalonia, intrucat o considera o chestiune interna a Spaniei. Subiectul autonomiei starneste un nivel ridicat de neincredere, a adaugat el. "In regiuni unde ne concentram pe ajutor pragmatic in loc de chestiuni teoretice, cum este Voivodina, sarbii au inteles ca pot ajunge la intelegere cu noi. Inca nu am ajuns in acest punct cu Romania", a opinat premierul.

Viktor Orban a mai mentionat ca guvernul sau este angajat sa coopereze cu partidele din Romania in care maghiarii din regiune au incredere si ca "ii place" sa lucreze cu liderul UDMR Kelemen Hunor, indemnandu-i, in fine, pe etnicii maghiari sa se inregistreze pentru a vota in alegerile legislative din Ungaria din primavara lui 2018.

De notat ca la inceputul acestei saptamani ministrul roman al afacerilor externe, Teodor Melescanu, a declarat ca Romania va participa peste o saptamana, la Budapesta, la reuniunea tarilor din grupul de la Visegrad, Romania fiind interesata de colaborarea cu aceste state.

Teodor Melescanu a participat, luni, la o intrevedere de lucru cu omologul sau ungar, Peter Szijjarto, dupa care a sustinut o conferinta de presa in cadrul careia a fost intrebat daca se doreste ca Romania sa adere la grupul de la Visegrad.

'Romania este interesata de colaborarea cu tarile de la Visegrad. Odata cu preluarea presedintiei de catre Ungaria si abordarea unor subiecte care intereseaza si Romania, cum este problema Balcanilor, in mod evident ca am fost invitati si noi sa participam. In general, ca practica, participam ori de cate ori sunt teme de interes si pentru tara noastra', a spus ministrul Melescanu.