Doar în intervalul de timp cuprins între 11 și 27 septembrie, rețeaua de site-uri Sputnik finantata de Kremlin a postat 220 de știri și de articole despre criza din Catalonia, în timp ce cealaltă reţea finanțată de guvernul lui Putin, RT, a postat "doar" 85, scrie cotidianul italian La Stampa, citat de Rador.

Sputnik, reteaua de propaganda a RusieiFoto: Wikipedia

Cifrele provin dintr-un studiu efectuat de DFRLab (Digital Research Lab Medicină Legală), care în esenţă confirmă rezultatele studiului realizat recent de "El País" ( „Russian Meddling Machine Tests Sights on Catalonia''). E vorba despre episoade de dezinformare și de înșelăciune menite să instige la haos și să descrie scenarii de război civil din Spania, controlate și exploatate de Kremlin chiar prin utilizarea unei puternice intervenţii pe rețelele sociale. Pe scurt, Catalonia ar fi actualul teatru de operațiuni rus în războiul informațional al lui Putin.

Episoadele citate în cele două studii sunt numeroase și pornesc de la un caz senzațional, devenit viral: manipularea completă a unei declarații făcute de Jean Claude Juncker, președintele Comisiei UE, prezentată ca și cum ar fi o aprobare a secesiunii și independenței. În limba engleză, fraza lui Juncker (din 14 septembrie) spunea textual în felul următor: «If there were to be a ‘yes’ vote in favor of Catalan independence, then we will respect that opinion. But Catalonia will not be able to be an EU member state on the day after such a vote», (''dacă se va vota în favoarea independenţei Cataloniei, noi vom respecta această opinie. Numai că în ziua următoare votului, Catalonia nu va deveni membră UE'').

Declarația a fost tradusă de RT (fosta Russia Today, care a făcut un post, devenit apoi viral) astfel: „Uniunea Europeană va respecta independența Cataloniei, dar acest lucru va trebui să treacă printr-un proces de intrare în UE“ (Juncker a declarat " va respecta această opinie", adică vom respecta acest vot, nu a spus că Uniunea va respecta independența în sine. Titlul este incorect și induce în eroare într-un punct foarte delicat (poziția UE privind referendumul), chiar dacă textul (care de multe ori nici nu este citit ) este corectat. Sputnik a procedat şi mai rău, traducând literal.

Sputnik a difuzat de nenumărate ori dovezi în sens unic privind violențele din Spania sau opiniile liderilor ruși pro-secesiune, precum Eduard Limonov, liderul Partidului Național Bolșevic, declaraţie postată pe un blog, citată apoi pe RT în limba rusă şi care nu a fost tradusă şi în limba spaniolă.

Mecanismele de recuperare - conform DFRLab - sunt cele obișnuite ale operațiunilor ruseşti de înșelăciune (atenţie: nu vorbim despre „greșeli“ simple, sau de „știri false“). O scanare a mesajelor Twitter efectuată în două zile, 20 și 24 septembrie, pe 'hashtag-ul Catalunia, demonstrează că, contul lui Julian Assange a devenit și a rămas principalul comentator internaţional pe această temă, mult mai important decât orice observator politic sau decât orice mare ziar spaniol.

RT și Sputnik au continuat să reposteze declarațiile lui Assange (doar în perioada analizată, declarațiile sau postările lui Assange au constituit baza a 11 articole realizate de Sputnik, în ciuda faptului că Assange nu este un expert în materie de constituţie spaniolă). DFRLab amintește faptul că Assange „a ţinut un discurs la RT şi a vorbit la conferințele Sputnik, în timp ce serviciile secrete americane au ajuns la concluzia că serviciile militare din Rusia au furnizat materiale pentru WikiLeaks în timpul campaniei electorale americane". Assange a negat mereu existența oricărei relații cu Rusia.