Presedintele Klaus Iohannis a declarat vineri, raspunzand unei intrebari referitoare la avizul negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) propunerilor de modificare a legilor Justitiei facute de ministrul Tudorel Toader, ca "intelept ar fi sa se revina la discutii" cu cei din sistemul de justitie, sa se mearga "inapoi la text" si renegociat. "Este inimaginabil sa se faca o reforma a sistemului impotriva sistemului, ar fi o greseala", a afirmat seful statului.

Klaus Iohannis, la TallinnFoto: Presidency.ro

Intrebat de jurnalisti daca ministrul Justitiei ar trebui sa retraga proiectul de modificare a legilor Justitiei dupa ce plenul CSM a avizat negativ propunerile sale, presedintele Iohannis a apreciat ca initiatorii nu pot ignora raspunsul CSM si ca este mai degraba nevoie de o noua negociere a continutului acestor legi cu cei din sistemul de justitie.

"Un astfel de raspuns (avizul negativ dat de CSM, n.r.) trebuie sa dea foarte mult de gandit initiatorilor, fiindca aici nu e vorba de raspunsul unor persoane din CSM. Stiti foarte bine ca s-au facut intalniri cu aproape toti magistratii, cred, iar rezultatul este deci rezultatul unui proces care a preocupat si a miscat intregul sistem de justitie. Or, raspunsuri simpliste de tipul ca se opun reformei nu cred ca sunt adecvate in aceasta situatie", a spus sefului statului, aflat la summitul european pe teme digitale de la Tallinn (Estonia).

"Parerea mea este ca trebuie mers inapoi la text, trebuie renegociat, trebuie vazut cum se poate construi, daca se doreste chiar reformarea sistemului, in asa fel incat sa se faca impreuna cu sistemul ", a afirmat Iohannis, adaugand ca: "Este inimaginabil, cel putin pentru mine, sa se faca o reforma a sistemului impotriva sistemului. Ar fi o mare greseala".

"Este nevoie de o noua negociere a continutului (proiectul) cu sistemul de justitie, fiindca oamenii de acolo sunt foarte bine calificati, sunt magistrati care cunosc sistemul, cunosc legile, nu vorbim de oameni care nu cunosc continutul (...) "Intelept ar fi sa se revina si la faza de discutie cu sistemul", a reiterat seful statului.