Guvernul are pe ordinea de zi a sedintei de joi un proiect de Ordonanta de Urgenta privind stabilirea unor masuri in domeniul cercetarii-dezvoltarii-inovarii si producerii de mijloace imunoprofilactice, terapeutice si antidoturi, in vederea asigurarii protectiei intereselor esentiale ale sigurantei starii de sanatate a populatiei.

Una dintre cladirile Institutului CantacuzinoFoto: Hotnews

Proiectul prevede infiintarea Institutului National de Cercetare - Dezvoltare Medico-Militara 'Cantacuzino' denumit in continuare Institutul Cantacuzino, institutie de drept public care desfasoara activitati de interes strategic in domeniul asigurarii protectiei intereselor esentiale ale sigurantei starii de sanatate a populatiei, in subordinea Ministerului Apararii Nationale.

Institutul se va infiinta prin preluarea patrimoniului, personalului si activitatii Institutului National de Cercetare 'Cantacuzin', aflat in subordinea Ministerului Sanatatii, care se desfiinteaza.

Patrimoniul Institutului National de Cercetare ''Cantacuzino" se preia de Institutul Cantacuzino prin protocol de predare-preluare incheiat in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante.

Caracterul urgent al actului normativ este motivat printre altele de "amenintarile razboiului hibrid si necesitatea crearii unei platforme unitare de cercetare si productie nationale".

Un alt motiv este "necesitatea mentinerii la parametri normali a Colectiei nationale de culturi microbiene si celulare (CNCMC), a Laboratorului cu nivel 3 de biosiguranta (BSL 3), a Biobazei si a Unitatii de interventie rapida in urgente microbiologice si bioterorism". Guvernul mai motiveaza OUG prin "neadoptarea imediata a unor masuri genereaza disfunctionalitati majore cu efecte negative asupra starii de sanatate a populatiei, precum si perturbari grave, in situatii de criza, de epidemii si pandemii, ce pot afecta atat sistemul national de sanatate publica, cat si securitatea nationala a Romaniei.

Vezi aici si atasat actul normativ.

UPDATE Actul normativ a fost aprobat. Potrivit unui comunicat de presa, Guvernul isi propune astfel sa revitalizeze si sa dezvolte activitatea institutului, ca producator national de vaccinuri si alte produse biologice de uz uman, cu rol strategic in asigurarea independentei Romaniei in domeniul productiei de vaccinuri. "Prevenirea imbolnavirilor, controlul bolilor transmisibile si sanatatea publica reprezinta o problema de siguranta nationala. Previziunile privind evolutia situatiei epidemiologice pe teritoriul Romaniei in urmatoarea perioada impun operationalizarea capacitatilor nationale de productie a mijloacelor de imunoprofilaxie pentru siguranta starii de sanatate a populatiei. Prin masurile prevazute in ordonanta de urgenta aprobata se evita producerea unor disfunctionalitati majore cu efecte negative asupra starii de sanatate a populatiei, precum si a unor perturbari grave, in situatii de criza, de epidemii si pandemii, care pot afecta atat sistemul national de sanatate publica, cat si securitatea nationala a Romaniei", se mai precizeaza in comunicat.

Potrivit acestuia, masurile vizeaza crearea unei platforme unitare de cercetare si productie nationale, precum si mentinerea la parametri normali a Colectiei nationale de culturi microbiene si celulare (CNCMC), a Laboratorului cu nivel 3 de biosiguranta (BSL 3), a Biobazei si a Unitatii de interventie rapida in urgente microbiologice si bioterorism.

In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, se aproba, prin hotarare de guvern, organizarea si functionarea Institutului National de Cercetare "Cantacuzino", numarul maxim de posturi, precum si sursele de constituire a veniturilor proprii.

Finantarea Institutului Cantacuzino se realizeaza integral din venituri proprii, si in completare din subventii acordate de la bugetul de stat.

Sumele alocate de la bugetul de stat Institutului Cantacuzino nu se includ in creditele bugetare reprezentand 2% din PIB alocate anual Ministerului Apararii Nationale si sunt destinate efectuarii cheltuielilor pentru realizarea activitatilor institutului.

Institutul Cantacuzino preia Institutul National de Cercetare ¬Cantacuzino¬, prin protocol de predare-primire, incheiat in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a ordonantei aprobate astazi de Executiv. Protocolul de predare-primire va fi avizat de catre Ministerul Sanatatii si Ministerul Apararii Nationale.

Personalul Institutului National de Cercetare "Cantacuzino" se preia cu mentinerea drepturilor salariale avute in plata la data preluarii. Salarizarea personalului se va face potrivit prevederilor legale referitoare la salarizarea personalului platit din fonduri publice. Personalul se compune din personal civil si militar, cel civil beneficiind si de drepturile salariale in natura acordate personalului civil din Ministerul Apararii Nationale, potrivit legislatiei in vigoare.

Numarul maxim de posturi care va fi stabilit in hotararea Guvernului privind organizarea si functionarea Institutului Cantacuzino nu va fi inclus in numarul de posturi aprobat Ministerului Apararii Nationale.

Institutul Cantacuzino se substituie in toate drepturile si obligatiile care decurg din acte normative, contracte, conventii, intelegeri, protocoale, memorandumuri si acorduri in care Institutul National de Cercetare ¬Cantacuzino¬ este parte la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, inclusiv in litigiile aferente activitatilor acestora.