Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a anuntat ca au fost elaborate proiectele pentru aprobarea auxiliarelor, iar saptamana viitoare toate editurile pot depune documentele pentru autorizatie. Totodata, ministrul a dat asigurari ca auxiliarele nu vor fi excluse din procesul didactic, dupa ce a emis un ordin de interzicere a auxiliarelor, dar si onota prin care ameninta profesorii ca, daca nu respecta ordinul, “Ministerul Educatiei va sesiza organele de stat abilitate”.

Liviu PopFoto: Captura Digi 24

“Astazi am elaborat cele doua proiecte pentru aprobarea auxiliarelor, proiecte care sunt pe site-ul Ministerului Educatiei nationale (aicisiaici, n.r) , urmand ca saptamana viitoare, dupa aprobarea in Guvern a Hotararii care prevede reorganizarea Consiliului National de Evaluare si Examinare, cel care va evalua toate auxiliare, sa semnez acest ordine. Nu facem altceva decat sa punem in concordanta Legea Educatiei Nationale cu tot ce inseamna auxiliare si mijloace de invatamant care pot fi folosite in sistemul de invatamant preuniversitar”, a anuntat ministrul Educatiei, Liviu Pop.

Liviu Pop si-a explicat nota prin care ameninta profesorii ca va sesiza organele abilitate daca vor folosi auxiliare neautorizate, prin faptul ca unele edituri au transmis catre unitatile scolare adrese in care spun ca auxiliarele lor sunt autorizate. Acesta a asigurat editurile ca de saptamana viitoare pot depune auxiliarele pentru a fi autorizate si ca nu se pune problema scoaterii acestor tipuri de materiale didcatice din scoli.

“Vazand ca unele edituri transmit catre unitatile scolare adrese in care spun ca au autorizate aceste auxiliare, am emis luni acea nota in care am spus foarte clar ca niciun auxiliar nu este autorizat astazi. Evident ca de saptamana viitoare, toti cei care au aceste auxiliare pot sa le depuna pentru a fi validate si autorizate. Nu se pune problema sa scoatem auxiliarele din unitatile de invatamant, dar asa cum este normal, trebuie sa folosim in unitatile de invatamant doar auxiliare si manuale care sunt autorizate de ministerul Educatiei nationale, cel care face politicile educationale, planurile cadru si programele scolare pe care le emite si de care raspunde Ministerul Educatiei au in componenta lor si mijloacele de invatare si materiale auxiliare. De aceea fac un ultim apel catre acele edituri care incearca sa forteze nota sa se opreasca, ajunge, stati linistiti, puteti fi parteneri corecti ai sistemului educationali, nu parteneri incorecti. Elevii din Romania si profesorii din Romania au nevoie de auxiliare dar acest lucru il decide profesorul de clasa alaturi de Asociatia de Parinti si Consiliul Profesoral, nu alte entitati”, a declarat Liviu Pop.

Acesta a ironizat reactiile din cadrul editurilor, dar si a profesorilor si specialistilor din educatie care au criticat decizia de a interzice auxiliarele.

“Am inteles semnalul pe care unele edituri, unii actori educationali, fosti ministri, au incercat sa le emita in spatiul public pe diverse canale. Nu vreau sa intru mult in aceasta polemica, pentru ca nu castiga sistemul de invatamant. Stiu ca sunt suparati ca anul acesta pentru prima data elevii de clasa a V-a, cei care au fost sacrificati in ultimii cinci ani de zile, au primit manuale sau compendiu, dar nu au avut ghizodanul plin de auxiliare neautorizate, pentru ca anul trecut toate auxiliare le pntru clasa a IV-a au fost neatorizate, vandute in unitatile scolare chiar din vacanta de vara, inainte de a incepe scoala, urmand ca manualele sa ajunga abia in decembrie. Un singur auxiliar a fost aprobat, cel de engleza, nu intru acum in detaliu de numai cel de engleza si celelalte nu si nici in detaliile cum au fost ele vandute in unitatile de invatamant nefiind autorizate de catre Ministerul Educatiei Nationale”, a spus ministrul Educatiei.