Turistii au conditii de alimentatie mai proaste in statiunile de pe litoral decat la munte, in judete precum Brasov, Sibiu, Alba, Mures, Harghita si Covasna, spune comisarul-sef al Comisariatului Regional pentru Protectia Consumatorilor din Regiunea Centru, Claudiu Susanu, care a condus in plin sezon estival comandamentul de la mare, scrie Agerpres.

Intrebat daca sunt probleme mult mai grave pe litoral, decat in Ardeal, Susanu a declarat vineri, intr-o conferinta de presa: "Absolut da. Lucrurile in ceea ce priveste alimentatia publica, stau mult mai rau in zona litoralului, decat in ceea ce priveste acest perimetru, al nostru, in Ardeal, in special Sibiu si Brasov. Unul din factori este si activitatea sezoniera si nu reusesc sa aiba personal. Oricum ar fi nu exista nicio scuza pentru produse expirate, conditii igienico-sanitare inacceptabile si practic punerea in pericol a consumatorilor."

Cele mai multe probleme privind alimentatia publica de pe litoral au fost gasite in statiunea cu cei mai multi turisti, Mamaia, unde cazarea este mai buna decat in celelalte statiuni la mare. Claudiu Susanu a fost seful Comandamentului pentru Protectia Consumatorilor de pe litoral, de la sfarsitul lunii iulie pana la jumatatea lunii august.

La Mamaia au fost numeroase probleme, dar probleme la fel de grave au fost si in celelalte statiuni. Daca in Mamaia lucrurile stau un pic mai bine la cazare, nu la fel se intampla in celelalte statiuni, unde lucrurile au stat mai rau', a spus Susanu.

In plin sezon, Protectia Consumatorilor a gasit probleme cu mancarea atat la tarabele de pe strazile din statiunile de la mare, cat si in restaurantele hotelurilor de patru si cinci stele. In schimb, exista si autoserviri si saormerii pe litoral, care ofera mancare in conditii legale si bune.

"Exista un echilibru, pentru ca au fost gasite si unitati stradale de alimentatie publica si acele autoserviri care aratau si erau foarte, foarte in regula si din pacate, au fost probleme, inclusiv de produse expirate si de alta natura, la hoteluri de patru - cinci stele", a explicat Susanu.

Intrebat daca s-ar intoarce ca turist, pe litoral, acolo unde a inchis un restaurant sau un hotel, comisarul-sef Claudiu Susanu, a raspuns: "Absolut da. Tot ce inseamna unitati de alimentatie publica sau turism care nu au corespuns criteriilor au fost inchise. In acest fel, ca urmare s-au evitat probleme catre turisti. Faptul ca, de la an la an, omul este tot mai vigilent si semnaleaza problemele imediat si nu mai accepta acel compromis ca merge si asa, ne duce spre o imbunatatire. Pentru ca exista si factori pozitivi, unitati de alimentatie publica si de turism controlate in anii anteriori si chiar inchise de mine, care de data asta au indeplinit toate conditiile legale de functionare."

Claudiu Susanu a prezentat, vineri, la Sibiu, raportul pe prima jumatate a anului, din care reiese ca s-au dat amenzi in valoare de 1,4 milioane de lei, mai putin cu 100.000 de lei fata de anul trecut, pentru ca inspectorii se concentreaza si pe preventie si incearca dupa primul control, daca nu este ceva grav, sa-i avertizeze pe agentii economici, neavand un plan de amenzi de indeplinit.