Romania se afla in Top cinci tari din Uniunea Europeana cu risc ridicat de sclavie moderna, alaturi de Grecia, Italia, Cipru si Bulgaria, potrivit Indexului Sclaviei Moderne, care se refera la cele cinci state ca fiind puncte cheie de intrare in regiune pentru migranti, care sunt extrem de vulnerabili la exploatare, relateazaindependent.com.mt.

SclavieFoto: Reuters

Organizatia a spus ca "prezenta acestor populatii vulnerabile de migranti in tarile primare de sosire este un factor cheie pentru cresterea volumului de sclavie in mai multe sectoare din regiune, cum ar fi agricultura, constructii si servicii".

Indexul arata ca situatia sclaviei moderne in Romania s-a deteriorat cel mai mult dintre toate tarile la nivel mondial, pierzand 56 de locuri in clasament fata de anul trecut, ajungand pana la cel de-al 66-lea, cu cel mai mare risc, iar Italia, clasata pe locul 133 in MSI, a scuzat cu 16 locuri. Potrivit raportului, au inregistrat cele mai grave incalcari din UE, inclusiv forme severe de munca fortata, precum si trafic de persoane.

Potrivit publicatiei de presa straina Quartz, Italia a preluat 85% din cei 100.000 de migranti care au sosit pe mare pana in prezent in 2017. Tinand cont de acest lucru, raportul Verisk Maplecroft precizeaza ca riscul se va agrava in Italia anul urmator.

Olanda, Austria, Spania, Franta, Lituania, Letonia au fost tarile care nu prezinta risc de crestere. Marea Britanie, Franta si Olanda au aprobat recent noi legi cu privire la sclavia moderna si drepturile omului.

In afara UE, Turcia este a doua tara din lume cu cea mai mare cadere in clasament, cazand de la locul 110 la locul 58, intrand astfel printre tarile cu mare risc de scavie moderna.

Tarile cu cel mai mare risc de scalvie moderna (risc extrem) din lume sunt Coreea de Nord, Siria, Sudanul de Sud, Republica Democrata Congo, Sudan, Iran, Libia, Eritreea si Turkmenistan.