O suta dintre cei mai buni absolventi de liceu ai promotiei 2017 din Republica Moldova au fost premiati, marti, cu "Diploma de Onoare" a Presedintelui Republicii Moldova. Majoritatea au participat la marele eveniment si s-au fotografiat alaturi de presedintele Igor Dodon, insa altii au ales sa refuze participarea la eveniment. Printre ei - Mihaela Ungureanu, din satul Chiscareni, care a refuzat sa primeasca o diploma de la un presedinte care "e impotriva istoriei, limbii romane si a tot ce este romanesc", scrie agora.md.

"O asa zisa apreciere a presedintelui, cel care e impotriva istoriei, limbii romane si a tot ce este romanesc si in general a identitatii mele, nu ma face sa ma simt speciala in nici un fel. Diploma sa de onoare nu adauga nimic in CV-ul meu, pentru mine a fi om demn si vertical inseamna mai mult decat toate diplomele din lume. Imi iubesc foarte mult tara si mereu mi-am dorit ca ea sa aiba viitor, dar directia in care se indreapta lucrurile sub egida actualului sef de stat nu e ceea ce mi-am dorit si am sperat ca se va intampla", a declarat Mihaela, pentru Agora.

Aceasta a precizat ca isi doreste un "alt viitor" de la tara sa.

Aceasta a adaugat ca "ironic este ca presedintele premiaza elevii care inclusiv au promovat examenul la istoria romanilor cu 10".

"Un om care iti da o diploma, dar iti ia identitatea. Pacat. Atata tara cat demnitate. Am fost invitata, dar am refuzat. Recunosc multe fete de aici. Daca in CV unui tanar activ se simte lipsa unei DIPLOME semnate de Dodon, imi pare rau de "experientele voastre". Sa fi fost organizat de Ministerul Educatiei era altceva", a scris tanara, pe contul sau de Facebook.

UPDATE: Potrivit Diez.md, cel putin inca patru tinere au refuzat diploma presedintelui Valeria Bratu, absolventa a liceului din satul Slobozia Mare, raionul Cahul; Marina Josanu din Glodeni; Sorina Solonarul de la liceul Gheorghe Asachi din Chisinau si Livia Tonu, tot de la liceul Gheorghe Asachi.