Persoanele cu dizabilitati pot depune cereri pentru eliberarea unui Card European de dizabilitati prin care pot avea acces gratuit la evenimente din mai multe tari ale UE, dar 20% dintre persoanele cu dizabilitati motorii nu au un scaun rulant

de N.O.     HotNews.ro
Joi, 22 iunie 2017, 17:01 Actualitate | Esenţial

Ministerul Muncii informeaza ca persoanele cu dizabilitati pot depune cereri pentru eliberarea Cardului European pentru dizabilitate pentru a putea avea acces gratuit sau subventionat partial la evenimente culturale, sportive si de petrecere a timpului liber, organizate si in alte state membre ale Uniunii Europene. Pe de alta parte, aproximativ 3.000 de persoane cu handicap locomotor din aproximativ 14.000 care au nevoie anual de scaun rulant, nu reusesc sa obtina unul si sunt nevoite sa traiasca izolate de comunitate si dependente de cei care le ingrijesc, potrivit World Vision si Motivation.

Astfel, persoanele cu dizabilitati din Romania care doresc sa beneficieze de acces gratuit sau subventionat partial la evenimente "pot solicita directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului de care apartin eliberarea unui card european pentru dizabilitate". Card emis in cadrul unui proiect pilot "Asigurarea mobilitatii pentru persoanele cu dizabilitati in Romania si Europa".


"Cardul este emis in cadrul proiectului pilot 'Asigurarea mobilitatii pentru persoanele cu dizabilitati in Romania si Europa', finantat de Comisia Europeana, si faciliteaza accesul la evenimente care se organizeaza in alte sapte state membre, incluse in proiect: Cipru, Malta, Estonia, Finlanda, Italia, Belgia si Slovenia. Fiecare tara stabileste care sunt facilitatile pe care le acorda posesorilor de card european pentru dizabilitate", arata comunicatul Ministerului Muncii, potrivit Agerpres.

Cardul european se elibereaza la cerere si pot beneficia de el toate persoanele cu dizabilitati (copii si adulti), indiferent de gradul si tipul de handicap inscris in certificatul de handicap emis de comisiile de evaluare din judete sau din Bucuresti. Solicitantii trebuie sa depuna, personal sau prin reprezentant, cerere si o poza recenta la directia generala de asistenta sociala si protectia copilului de la nivelul fiecarui judet sau sector din Bucuresti, in evidenta careia sunt inregistrati, pana la data de 30 noiembrie 2017.

"Pe de alta parte, in Romania, potrivit estimarilor disponibile, circa 14.000 de persoane au nevoie, anual, de un scaun rulant. Dintre acestea, 3.000 de persoanele cu handicap locomotor nu reusesc sa obtina unul si sunt nevoite sa traiasca izolate de comunitate si dependente de cei care le ingrijesc, informeaza World Vision si Motivation. 

"Principalele cauze pentru care cei aflati in nevoie nu obtin scaunul rulant sunt atat nivelul de informare deficitar privind drepturile lor, perioada de asteptare mare pana la aprobarea decontului unui scaun rulant de la CJAS, cat si perioada scurta de viata a scaunului comparat cu timpul legal de inlocuire", arata un comunicat al World Vision si Motivation.Citeste mai multe despre   [P] 1000 inseamna mai mult decat un numar

Angajatii sunt resursa cea mai importanta in orice companie, iar in cazul unui business de servicii, succesul se bazeaza pe resurse umane competente si implicate, care aduc plus valoare in relatia cu clientii. Societe Generale European Business Services, centrul care ofera servicii profesionale cu valoare adaugata in domenii precum finante, achizitii, resurse umane, KYC (Know Your Customers) si servicii de IT pentru grupul Societe Generale, a ajuns la pragul de 1000 de angajati in doar 6 ani de la infiintare.

628 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

SONDAJ Este invatamantul profesional o solutie pentru lipsa fortei de munca calificate pe piata din Romania?

Invatamantul profesional a fost vazut in Romania ca o optiune care nu iti ofera foarte multe perspective de viitor. Astfel, foarte multi parinti si elevi prefera calea liceului si apoi a unei facultati care, de cele mai multe ori, produce someri pe banda rulanta.
(Sondaj sustinut de Asociatia Nationala a Industriei Textilelor din Romania)
1. Sunteti pro sau contra invatamantului profesional din Romania?
(Un singur răspuns posibil)
 • Pro - mi se pare o alternativa buna
 • Contra - nu iti ofera prea multe posibilitati profesionale pe piata muncii
 • Nu ma intereseaza, oricum voi trai pe banii parintilor
2. Considerati ca scoala profesionala ar putea fi o solutie pe termen mediu si lung pentru reducerea somajului?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
3. Considerati viabila alegerea unei scoli profesionale in detrimentul unui liceu, mai ales in zonele unde economia nu este foarte diversificata?
(Un singur răspuns posibil)
 • Da
 • Nu
 • Nu stiu, nu ma intereseaza
4. Credeti ca este mai utila o scoala profesionala axata pe domenii unde exista o lipsa acuta de personal calificat sau o universitate care produce pe banda rulanta absolventi intr-un domeniu fara cautare pe piata muncii?
(Un singur răspuns posibil)
 • O scoala profesionala - sanse mai mari de angajare
 • Universitatea ramane universitate - diploma e importanta
 • Nu stiu, nu ma intereseaza


Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă