VIDEO Merkel: O incetinire a lucrurilor realizate pana acum ar pune sub semnul intrebarii progresele in lupta anticoruptie si intarirea statului de drept / Iohannis: Am cazut de acord ca relatia transatlantica e vitala, UE e importanta pentru SUA si invers

de Red. Stiri     HotNews.ro
Luni, 19 iunie 2017, 13:47 Actualitate | Esenţial


Klaus Iohannis si Angela Merkel
Foto: Captura Privesc.eu
Romania a facut progrese importante in statul de drept si lupta anticoruptie. O slabire a acestor progrese nu ar fi un lucru bun si va trebui sa chestionam anumite procese, a declarat Angela Merkel in declaratia comuna tinuta cu Klaus Iohannis, aflat in vizita oficiala in Germania.

Presedintele roman a spus ca i-a relatat Angelei Merkel cum a decurs vizita sa din SUA. "Am cazut de acord ca ramanem pe aceeasi idee comuna si importanta: relatia transatlantica e vitala, UE e importanta pentru SUA si invers", a explicat Iohannis.

"Incet-incet, impresia mea e ca foarte multa lume intelege ca slabirea relatiei e o foarte mare eroare si toti mergem spre o re-imbunatatire a acestei relatii, pentru ca fiecare are nevoie de celalalt", a adaugat seful statului roman.Transcrierea declaratiei de presa (sursa presidency.ro):

Angela Merkel:

"Doamnelor si domnilor,

Ma bucur foarte mult sa il salut pe Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis. Fiind invitat sa vorbeasca maine la o ceremonie pentru comemorarea victimelor refugiului, unde va avea discursul principal, noi am folosit aceasta ocazie sa aprofundam relatia noastra bilaterala foarte buna si sa ne intalnim aici, la Cancelaria Federala.

Multumesc, domnule Presedinte, pentru ca v-ati inscris in cartea de condoleante pentru decesul fostului Cancelar Federal Helmut Kohl! Cred ca este un gest de recunostinta si de respect fata de rolul lui Helmut Kohl in evolutia Europei de Est in aceasta perioada de tranzitie.

Vizita are loc intr-un an cu mai multe aniversari in relatia noastra bilaterala, 50 de ani de la reluarea relatiilor diplomatice intre tarile noastre, 25 de ani de la semnarea Tratatului de prietenie intre tarile noastre, si 10 ani de statut de membru al Uniunii Europene.

Minoritatea germana din Romania indeplineste o functie importanta de punte intre societatile celor doua tari, iar Presedintele Iohannis este un exemplu foarte bun in acest sens.

Am vorbit si despre relatiile economice, care au avut o evolutie foarte dinamica, au fost cresteri considerabile anul trecut, de ordinul zecilor de procente.

Am vorbit si despre digitalizare. Presedintele m-a asigurat ca Romania este o locatie foarte buna pentru specialistii IT. Acestea sunt domenii foarte importante pentru noi.

Am abordat si problemele foarte importante pentru Uniunea Europeana. Vom avea un Consiliu European in aceasta saptamana si vom actiona in comun privind extinderea pietei digitale.

Am mentionat inca o data faptul ca Romania, dupa aderarea la UE, a inregistrat progrese importante in ceea ce priveste statul de drept si a luptei impotriva coruptiei. Totodata, am avertizat ca abateri de la calea deja inceputa ar putea pune la indoiala progresele inregistrate in procesul de reforma, dar stiu, totodata, ca Presedintele Iohannis sprijina acest proces si vreau sa ii multumesc in acest sens pentru eforturile depuse in beneficiul statului de drept din Romania.

Revenind la Consiliul European, vom aborda subiecte la care Romania si Germania au pozitii comune, cum ar fi combaterea terorismului, protectia mediului si chestiunea politicii privind migratia. Noi trebuie sa inregistram progrese privind protejarea frontierelor externe, unde s-au facut progrese deja, dar si in ceea ce priveste stabilitatea in tarile de provenienta, si aici tematica Libiei este de cea mai mare importanta. De aceea, Am discutat cu Presedintele Iohannis despre evolutia din regiune si spiritul cooperarii trebuie sa joace un rol important aici, deoarece, in anumite tari, precum Yemen sau Siria, va fi nevoie de politici speciale.

Inca o data, bine ai venit aici, draga Klaus!"

Klaus Iohannis 

"Multumesc foarte mult, stimata doamna Cancelar Federal!

Multumesc pentru aceasta intalnire deosebit de buna si intensa! Am inceput astazi o vizita de lucru in Germania. Primul lucru, cand am ajuns si am intrat in Cancelaria Federala, a fost sa semnez in cartea de condoleante pentru fostul Cancelar Federal, Helmut Kohl, care a decedat zilele trecute si mi-am exprimat condoleantele in numele Romaniei, romanilor si in nume propriu, inclusiv semnand in cartea de condoleante.

Avem anul acesta toate motivele sa ne intalnim, sa discutam si sa celebram -  50 de ani de la reluarea relatiilor diplomatice intre Germania si Romania, 25 de ani de cand s-a semnat Tratatul de prietenie intre Germania si Romania, si 10 ani de cand Romania a devenit membra a Uniunii Europene, atunci sub Presedintia germana a Consiliului Uniunii Europene.

Relatia cu Germania este pentru Romania nu doar una de importanta strategica, este si o relatie privilegiata si, cu siguranta, una dintre cele mai bune relatii pe care le avem, si doamna Cancelar si cu mine ne-am propus sa pastram aceasta relatie si sa o imbunatatim.

As mentiona aici faptul ca Germania a ramas cel mai important partener comercial pentru Romania. Este pe primul loc, cu cresterii constante de peste 10% in ultimii ani. Este notabil si cred ca arata ca suntem nu doar apropiati politic, ci suntem apropiati si economic.

Importanta minoritatii germane din Romania si a comunitatii romanesti din Germania a fost subliniata de noi amandoi si credem ca aceste comunitati contribuie semnificativ la crearea unui pod intre natiunile noastre, respectiv la intarirea acestui pod intre natiunile noastre.

Am vorbit, evident, mult si despre Europa, despre proiectul european. Amandoi suntem de parere ca este cel mai valoros proiect. Trebuie consolidat, continuat si imbunatatit. Trebuie, parerea mea, sa gasim caile cele mai bune pentru a ne apropia iarasi de cetateanul european, de a asigura securitatea spatului european si de a gasi cele mai bune cai de a face Uniunea Europeana mai buna. Mai buna insemnand sa functioneze mai bine, sa fie mai eficienta si mai acceptata.

In acest context, evident, am mentionat tema Spatiului Schengen si doamna Cancelar m-a incurajat sa continui discutiile si cu alti parteneri europeni, poate reusim intr-un timp rezonabil sa ne apropiem de o solutionare.

Sigur ca si tema Presedintiei romanesti a Consiliului Uniunii din 2019 a fost abordata si trebuie sa reamintesc ca exact in timpul in care vom avea noi Presedintia vor aparea teme grele. Se finalizeaza Brexit-ul, se discuta urmatorul buget al Uniunii, si cred ca putem sa jucam un rol nu doar important, ci si pozitiv atunci cand vom prezida Consiliul.

Am discutat despre relatia transatlantica. Am relatat, pe scurt, cum a decurs vizita pe care am facut-o acum cateva zile in Statele Unite, in Washington, si am cazut de acord ca ramanem pe aceeasi idee comuna si importanta, ca relatia transatlantica este vitala, ca Uniunea Europeana este importanta pentru SUA si SUA este importanta pentru Uniunea Europeana. Suntem de aceeasi parere, ca nu trebuie sa optam intre NATO si Uniunea Europeana, ci trebuie sa colaboram. Aceste lucruri vor duce, dupa opinia noastra, la imbunatatirea intregii situatii in care ne aflam.

Am trecut in revista, in mod natural, Vecinatatea Estica, problematica Moldovei, a Ucrainei. Am discutat chiar un pic mai in detaliu despre Spatiul Marii Negre si despre securitatea la Marea Neagra, unde avem pareri practic identice. Este un spatiu care este vital, nu numai pentru Uniune, dar si pentru NATO, si, in sens larg, pentru securitatea noastra, a intregii regiuni.

In final, vreau sa mai subliniez o data ca aceasta discutie foarte intensa si foarte buna mi-a facut mare placere si ii multumesc doamnei Cancelar Merkel".

Sesiunea de intrebari si raspunsuri, transmisa LIVETEXT de HotNews.ro:

Intrebare: In ce priveste proiectul european, Germania vrea mai multe viteze, Romania respinge acest scenariu. Care e pozitia dvs?

Merkel: Am spus in general ca ne dorim intarirea democratiei si a statului de drept. Principiul Europei cu doua viteze cred ca e inteles gresit. Toate tarile europene pot participa la toate proiectele europene daca indeplinesc criteriile. 

Nu excludem pe nimeni. Danemarca de exemplu nu participa la politicile de justitie pentru ca asa a decis populatia. Romania de exemplu participa la politica de securitate. Orice tara poate participa la proiectul monedei. Aceasta politica nu e indreptata impotriva nimanui. Am discutat de curand Parchetul European, nu toate tarile vor. 

Iohannis: La tema cu doua viteze nu e cazul sa adaug multe. Problema ca atare nu mai exista asa cum aparuse la un moment dat. Cred ca a fost partial doar o problema de definitie. Pentru statele din Vest a fost important sa nu existe tari care blocheaza anumite proiecte. 

Lucrurile au fost clarificate. Trebuie sa existe optiunea de opt-out pentru anumite proiecte, dar toate proiectele trebuie sa fie deschise tuturor statelor membre. Proiectul procurorului european - Romania a fost initiator, dar nu toate statele participa. 

Iohannis despre criza politica din Romania: Natural, Dna cancelar nu doreste sa exprime o pozitie, dar am avut o scurta discutie pe tema si am transmis mesajul ca e o criza in coalitia de guvernare, dar Romania e o tara solida. Am solicitat celor implicati sa gaseasca solutii urgente, ceea ce se va si intampla.

Intrebare despre Brexit: credeti ca va continua in forma actuala? 

Merkel: Negocierile au inceput. Avem principii comune. E important ca cele 27 state membre sa aiba pozitii comune. Ascultam doleantele Marii Britanii, dar nu putem specula cum se vor incheia negocierile. 

Iohannis: Mi se pare excelent ca cele 27 state membre nu doar ca au decis sa actioneze impreuna, ci totul arata ca si fac acest lucru. Am cazut de acord ca ne dorim o procedura secventiala. Sunt de un optimism moderat.

Intrebare: Relatiile dintre UE si SUA par mai reci ca niciodata. Se vor raci in continuare, sau vor reveni la normal, dar fiind ca tari europene precum Romania au relatii exceptionale cu SUA? 

Merkel: Merkel: In cadrul UE am discutat am stabilit o cooperare mai stransa pe aparare. Vrem un rol mai activ in NATO. Noi, europenii, dorim si solutii politice. Ne exprimam atasamentul in continuare fata de articolul 5 din NATO. Exista anumite controverse cu SUA, precum denuntarea unilaterala a Tratatului de la Paris. 

Iohannis: Relatia dintre UE si SUA trebuie sa fie una foarte buna. Am spus asta si la Washington, cred ca acest mesaj e foarte important si trebuie transpus in practica. Nu e cazul sa optam intre NATO si UE sau intre UE si SUA. Asa ceva e imposibil. 

Trebuie sa fim realisti si sa vedem ca au aparut anumite sincope si toti ne straduim sa gasim solutii. Relatia transatlantica nu e o optiune politica; ea e la baza civilizatiei democratice. Incet-incet, impresia mea e ca foarte multa lume intelege ca slabirea relatiei e o foarte mare eroare si toti mergem spre o re-imbunatatire a acestei relatii, pentru ca fiecare are nevoie de celalalt. 

Intrebare: In ce masura controversele de politica interna din Romania vor avea efecte asupra relatiei cu UE si NATO? 

Iohannis: Nici un efect. E o criza in cadrul partidului de guvernamant. Politica externa a Romaniei nu va fi afectata in nici un fel, sunt domenii pe care eu le reprezint. Toti politicienii romani, indiferent de culoarea politica, sunt de aceeasi parere cu mine, in Romania avem cu totii aceeasi parere.

--------------
Iohannis a plecat luni in Germania, intr-o vizita de trei zile, presedintele roman avand programate intrevederi cu presedintele Frank-Walter Steinmeier si cu cancelarul Angela Merkel. 

Potrivit Administratiei Prezidentiale, discutiile se vor axa pe aprofundarea relatiei cu caracter strategic dintre Romania si Germania, cat si pe abordarea principalelor subiecte aflate pe agenda europeana, respectiv internationala. 

Vizita in Germania are loc in contextul in care in acest an se implinesc 50 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice la nivel de ambasada, 25 de ani de la semnarea Tratatului privind cooperarea si parteneriatul in Europa dintre Romania si Germania, precum si 10 ani de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a transmis Administratia Prezidentiala. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21594 vizualizari

 • +33 (37 voturi)    
  O primă observație (Luni, 19 iunie 2017, 14:14)

  Tescovin [utilizator]

  La Washington, Iohannis a vorbit în engleză. La Berlin, neamțul Iohannis vorbește românește :)
  Sunt fan din ce în ce mai mare al lui Klaus.
  • +12 (14 voturi)    
   isi face treaba surprinzator de bine (Luni, 19 iunie 2017, 15:49)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   pana acum, pare sa se descurce mult mai bine decat Basescu.
   presupun ca o buna parte se datoreaza faptului ca l-a luat consilier pe Bogdan Aurescu, dar si Johannis pare sa fie elev silitor. discursurile si raspunsurile la intrebari sunt prea diplomate..
  • -2 (14 voturi)    
   Nationalismul lu' peste (Luni, 19 iunie 2017, 15:53)

   ICosmin [utilizator] i-a raspuns lui Tescovin

   Toti injura Germania, in timp ce lucreaza in companii germane si in timp ce mizerabil esti tratat in Italia, Anglia, uneori chiar si Franta. De SUA nici nu mai vorbesc: e un stat politienesc (nu vreau sa dau apa la moara rusnacilor, pentru ca in Rusia e mai rau).
 • +37 (39 voturi)    
  cred că (Luni, 19 iunie 2017, 14:16)

  lukuss [utilizator]

  în sfîrșit, de cîteva luni încoace Președintele Klaus Iohannis și-a intrat în rol.
  • +17 (21 voturi)    
   ca-n Ardeal (Luni, 19 iunie 2017, 14:43)

   PostaculCorporatist [utilizator] i-a raspuns lui lukuss

   asa e in Ardeal.. lucrurile se fac pe indelete :)
  • +3 (5 voturi)    
   are consilieri buni (Luni, 19 iunie 2017, 16:45)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui lukuss

   Si face bine ca ii asculta.

   Este un pas extrem de important pe care l-a facut dupa vizita la Trump trecerea pe la dna Merkel si declaratiile de astazi ne pozitioneaza in fruntea relatiilor internationale din Europa.

   In fine, bine ca mergem cumva inainte.
   #haicasepoate
   • -3 (3 voturi)    
    ca racu (Luni, 19 iunie 2017, 23:15)

    razeshu [utilizator] i-a raspuns lui ..13

    un pas inainte si alti doi in spatele lor. ca se misca fain tare inainte cu frana de mana trasa la maxim de Dragnea si restul penalilor. KJ il contrazice se pare ana si pe Titulescu, facand din rahat bici: "Daţi-mi o bună politică internă, ca să pot face o bună politică externă."
    • 0 (0 voturi)    
     ha haaa (Marţi, 20 iunie 2017, 16:09)

     razeshu [utilizator] i-a raspuns lui razeshu

     Care ati dat bey minusuri ? Nu ati inteles nimic :) Mama prostilor cea vesnic gravida nu se mai cara din tara asta o data!
 • -40 (48 voturi)    
  sa vedem (Luni, 19 iunie 2017, 14:20)

  Point [utilizator]

  cati migranti ne baga merkeloglu pe gat?!
  maria sa o avea ouo sa zica nu?
  • +11 (17 voturi)    
   estimare (Luni, 19 iunie 2017, 14:48)

   PostaculCorporatist [utilizator] i-a raspuns lui Point

   Cam cati romani sunt in Germania.... pastrand proportiile bineinteles. Ce zici? E bine?
   • +4 (10 voturi)    
    macar de s-ar pastra si calitatea.. (Luni, 19 iunie 2017, 15:36)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui PostaculCorporatist

    problema Romaniei pe termen lung nu este imigratia ci emigratia. cu sau fara cateva mii de refugiati din tarile arabe, economia nu se schimba fundamental. ne afecteaza insa milioanele de tineri care au plecat in ultimii 10 ani si poate alte milioane daca nu se schimba nimic fundamental in politica romaneasca.
 • +20 (22 voturi)    
  Livache, Antoane, Angela e cu ochii pe voi ! (Luni, 19 iunie 2017, 14:28)

  Susufler0 [utilizator]

  Donald cica si el !

  PS. V-a mai ramas o singura directie in care sa o luati ! Si de-acolo nici macar nu va extradeaza !
  • +5 (7 voturi)    
   Livache are vise umede cu chelnerii lui Trump (Luni, 19 iunie 2017, 15:59)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   Ori i-au pus aia ceva in bautura ori e insevraj, aleg varianta B, ca vad ca isi desimeaza propriul guvern.
 • +25 (29 voturi)    
  Lasa lasa.... (Luni, 19 iunie 2017, 14:31)

  midumi [utilizator]

  ca o sa fi tu in curand faultat acasa, domnule Iohannis!

  Ca prea bine ne reprezinti tu pe noi in Europa si in America, facand Romania din pion in actor important in politica mondiala!


  Nu ne intereseaza pe noi astea! Noi suntem umili!

  Ne vrem doar cei 20 de lei la pensie primiti si kilogramul de faina o data la 4 ani, sa putem sa facem si noi o paine!

  Hai, traiasca Partidul Romania e Cea mai Tare din Parcare!
 • +7 (13 voturi)    
  "danke, angela" (Luni, 19 iunie 2017, 15:28)

  andrei tirighie [utilizator]

  relațiile cu germania sunt mai bune ca oricând.
  deși eram camarazi, mareșalul nu i-a spus niciodată cancelarului "danke, adolf".
  suntem pe drumul cel drept.
 • +3 (7 voturi)    
  Avem un presedinte de talie mondiala! (Luni, 19 iunie 2017, 16:54)

  Entiu [utilizator]

  Avem un presedinte de talie mondiala, dar care în tara lui este hăituit de o adunătură de hoti!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by